Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima li šanse da propadnu pregovori?

Vlada HDZ-a i Mosta gotova je stvar

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Božo Petrov, šef Mosta, danas nastavljaju pregovore
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
02.10.2016.
u 09:15

I HDZ i Most svjesni su da samo njihova Vlada jamči stabilnost, na nove izbore ne ide se nikome

Nema velike dramatike u pregovorima nakon proteklih parlamentarnih izbora. Situacija je znatno jasnija i čistija nego prije nepunih godinu dana. SDP je u startu ispao iz igre jer je osvojio sedam mandata manje od HDZ-a. Mostu nije preostalo nego se ili dogovoriti s HDZ-om ili otići u oporbu.

Do 14. listopada završit će pregovori HDZ-a i Mosta, a tog bi dana na konstituirajućoj sjednici Sabora trebala biti i potvrđena nova Vlada. Iako je od sutra na dnevnom redu HDZ-a i Mosta najteži dio pregovora, onaj o konkretnim ministarstvima koja trebaju podijeliti i ljudima koji bi trebali biti ministri, može se sa 90-postotnom sigurnošću reći da je pitanje Vlade HDZ-a i Mosta gotova stvar. Naravno da će obje strane u predstojećim pregovorima nastojati što više izvući za sebe i da bi u idućim danima moglo biti i tenzija u pregovorima, ali i HDZ i Most svjesni su da stabilnu Vladu jamči jedino njihova suradnja.

HDZ je i mimo Mosta mogao prikupiti 76 ili nešto više zastupničkih ruku, ali to je nategnuto i ta bi većina ovisila o tome je li netko “kihnuo” pa ne može doći na sjednicu Sabora. Zato je sasvim jasno da će HDZ i Most postići dogovor, podijeliti ministarstva, usuglasiti ministarska imena i vrlo vjerojatno vladati iduće četiri godine. Još jedan raspad Vlade i prijevremene izbore birači bi sigurno kaznili, to si ni HDZ, a pogotovo Most ne mogu dopustiti. Prva mina u njihovoj suradnji bit će lokalni izbori u svibnju 2017. godine, kada će Most i HDZ na lokalnoj razini biti suparnici, a u Vladi partneri. Morat će naći model kako to prevladati...    

>> Igre moći u sastavljanju Vlade – hoće li HDZ i Most izbjeći ‘cik-cak’ model 

>> HNS će izići samostalno na lokalne izbore, a HDZ i Most su zaslužili da formiraju Vladu

Komentara 101

AS
ante_slavonac
09:52 02.10.2016.

samo da nema četnika ,pupi itd

AR
aristip
10:12 02.10.2016.

Koliko će nova Vlada biti uspješna i stručna vidjet ćemo po tome dali će uspjeti razbiti mafijašku hobotnicu u javnim poduzećima (prvenstveno onim u energetskom sektoru) koja već godinama izvlači enormne novce iz tih tvrtki, u njih uhljebljuju članove HNS-a kao i svoju rodbinu i zbog čega su cijene struje i plina otišle u nebo.

Avatar kravata
kravata
09:32 02.10.2016.

Biraci su birali tako da vecina ne vlada ali odgovara. Da bi imali vladu uzimaju ucijenivace i skretnicare sa velikim posljedicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije