Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Vlada digla kredit da bi vratila dug od sanacije banaka ‘91.

jadranka kosor, pregovori (1)
Slavko Midžor/PIXSELL
Autori: vmo/VLM, pmž/VLM
21.09.2011.
u 14:21

Vlada je na svojim internetskim stranicama objavila tekst ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

Vlada se opet odlučila zadužiti. Najnoviji kredit podiže u Erste i Hypo banci, i to za plaćanje obveznica za restrukturiranje gospodarstva iz 1991. godine koje su izdane za sanaciju bankarskog sustava. Inače, imatelji tih obveznica i jesu uglavnom banke.

Nepovoljni uvjeti

Prema riječima ministrice financija Martine Dalić, riječ je o povratu duga iz 1991. godine čija se glavnica kontinuirano uvećavala svakih šest mjeseci za indeks proizvođačkih cijena u industriji.

No izgleda da je trebalo proći 20 godina da se shvati kako ti uvjeti nisu bili baš najpovoljniji, pa je Vlada odlučila podići novi kredit baš u godini kada je dug iz 1991. godine trebao biti vraćen. Iznos kredita je 260 milijuna eura i uzet je na pet godina uz kamatnu stopu od 5,5 posto. Dogovoreno je da će država manji dio duga, u iznosu od 482,3 milijuna kuna, isplatiti iz državnog proračuna, a ostalo će pokriti dugoročnim deviznim kreditom.

Ministrica Martina Dalić pohvalila se i da je kreditna agencija Moody’s potvrdila rejting Hrvatskoj.

– Razlozi za to su činjenica da će Hrvatska 2013. postati članica EU i da u ovom razdoblju ostvaruje primjeren odnos između gospodarskih kretanja u zemlji i prosjeka EU, Hrvatska bilježi razinu BDP-a prema paritetu kupovne moći od 20.000 dolara po stanovniku - poručila je Dalić.

Na današnjoj sjednici Vlada je otkrila i da će svi umirovljenici koji imaju manje od 3200 kuna mirovine prije izbora dobiti jednokratnih 145 kuna.

– Isplata tog jednokratnog primanja neće imati utjecaja na rashode proračuna jer je taj novac dobit od 125 milijuna kuna u poslovanju – poručila je Kosor. Novac će dobiti više od 800 tisuća umirovljenika, i to prije izbora. Ministar gospodarstva Đuro Popijač poručio je kako je o toj jednokratnoj isplati raspravljeno i s nacionalnim vijećem za umirovljenike te je dodao kako su i oni podržali isplatu kao i kriterije za isplatu.

Ugovor preveden

Premijerka Jadranka Kosor govorila je i o objavi ugovora s EU te je rekla da je Vlada tražila da se s njega skine oznaka tajnosti. Od subote, kada joj je poljski premijer Donald Tusk donio ugovor, kaže, službe provjeravaju njegovu vjerodostojnost, a završen je i njegov prijevod na hrvatski jezik. Kontaktiramo i s jezikoslovcima jer želimo da bude na savršenom hrvatskom jeziku. Ne želimo ni jednu primjedbu – zaključila je premijerka Kosor.

Vlada je u poslijepodnevnim satima na svojim internetskim stranicama objavila tekst ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

Komentara 75

Avatar comparator
comparator
14:43 21.09.2011.

Moram se osvrnuti na politiku zaduživanja i ekonomiju koja iz dana u dan gubi korak s realnim potrebama današnjeg suvremenog života i ljudskih potreba. Da bih objasnio uzrok zaduživanja države i građana morao bih zauzeti puno više prostora nego mi ovi postovi pružaju pa ču samo reči da je to počelo još u prošlom sistemu gdje je politika nemočno tražila izlaz ka prevelikom broju radnika prema malom broju pruženih radnih mjesta.

Avatar comparator
comparator
14:48 21.09.2011.

Kao socijalna politika to je imalo smisla no pokazalo se to kao model koji je dugoročnije zanimljiv jer odgađanje se na taj način može protegnuti na više generacija i na kraju se neće znati tko je kriv za dug. Tome se može pridodati i nužna inflacija koja zamuti kompletne brojke . Zapravo je dug puno veći ali umanjimo li ga za štednju građana i imovinu onda bi se moglo reći da ga ni nema.

Avatar wratnik
wratnik
18:30 21.09.2011.

Zar se mozemo jos uvijek zaduzivati??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije