Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovorili se

Franak 5,8 kuna pet godina samo za otplatu stana

banke, švicarski franak, jadranka kosor, prka, luković (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
17.08.2011.
u 12:12

Hrvatska narodna banka podržala je dogovor Vlade i banaka.

Dužnicima koji to zatraže banke će nakon listopada obračunavati tečaj franka po 5,8 kuna za jedan franak, što je oko 12 posto niže od današnjeg službenog tečaja. Fiksirani tečaj primjenjivat će se pet godina samo za stambene kredite, a razlika knjižiti kao balon-kredit na koji se neće zaračunavati kamate, ali hoće 3,95 posto naknade za vođenje računa. Balon-kredit se nakon pet godina može pripisati glavnici, jednokratno otplatiti ili formirati kao novi kredit, a banke neće tražiti nikakve socijalne elemente. Stambeni kredit od 900 CHF privremeno bi bio jeftiniji 740 kuna, a dobra vijest je to što je franak danas ponovno oslabio sedam lipa i mijenja se za 6,55 kuna, što je pola kune niže od rekordne razine na početku kolovoza.

Rata od 900 CHF = 5220 kn

Rata kredita od 900 CHF idućih se pet godina zamrzava na 5220 kuna, dok bi po današnjem tečaju obveza bila 5958 kuna. Kada ne bi bilo promjena u tečaju, u balonu bi se za takvu ratu (inicijalni kredit od 133.000 CHF na 20 godina) skupilo oko 45 tisuća kuna, a taj dug će se obračunavati u francima.

– Za dogovor je potrebno dvoje. To je maksimum koji smo uspjeli dogovoriti s bankama – kazala je danas predsjednica Vlade Jadranka Kosor, zacijelo svjesna da su građani očekivali više. Još su u lipnju banke i Vlada dogovorili da se krediti u švicarskim francima mogu prolongirati na 40 godina otplate i 75 godina života, ali prema dostupnim informacijama, nije bilo previše interesa za te aranžmane. Hoće li dužnici tražiti obračun prema zamrznutom tečaju, bankari jučer nisu željeli predviđati, a zatajili su i informacije o broju problematičnih dužnika.

Padne li – konvertirajte

Neslužbeno, priznali su da im probleme u otplati ne stvara samo tečaj nego i masovni otkazi i gubitak posla, a jučerašnji dogovor ne nudi nikakvu pomoć dužnicima koji su ostali bez posla i ne vraćaju ništa.

Padne li franak ispod privremeno zamrznutog tečaja, Božo Prka, predsjednik uprave Privredne banke Zagreb, preporučio je dužnicima da ga konvertiraju u drugu valutu i tako izbjegnu daljnje tečajne rizike. U slučaju pada tečaja ispod 5,80 kuna za franak prije isteka roka od 5 godina banke će nastaviti obračunavati zamrznuti tečaj sve dok se ne otplati dug iz balona. Zdenko Adrović, prvi čovjek Raiffeisen banke, rekao je da iz tehničkih razloga banke neće moći obračunati kredit po nižem tečaju prije listopada. HNB je podržao dogovor te kazao da je daljnje odobravanje kredita u CHF “neprimjereno”.

Komentara 105

SS
sergej.sad
12:43 17.08.2011.

Odluka o kamatama se prepušta bankama :) :) :) Hvala Jadranka. Nema na čemu. E stvarno nema na čemu. Nego, hoće li ovo biti zakonito. Dakle, čovjek dobije ratu, u njoj je dio glavnice, a dio kamata. Onda banka naplatii po tečaju 5,8. I dio ostane. Onda banka obračuna kamatu 3,95% na onaj preostali dio... Ali taj preostali dio sadrži i kamatu... Dakle, bit će kamata na kamtau... ako se dobro sjećam.. nekad.. netko, reče da je to izričito zabranjeno u Hrvatskoj.

TO
tomislav10
12:45 17.08.2011.

U svemu ovome ne vidim nikakvu novu pogodnoat za korisnike kredita u švicarcima. Bankama je prepušteno da smanje kamate na kredite, ako to žele, na ostatak iznad 5,8 kn koje ulaze u balon plaća se kamata. Ne znam što je s prijedlogom banaka da ove nove \"pogodnosti\" vrijede samo za kredite uzete za prvu nekretninu do 100.000,00chf i na rok od najmanje 20 godina.

MI
mislav5
12:35 17.08.2011.

Vlada u ništa! Ćorak! Sramota. Fuj, fuj, fuj! Bravo bankari kad imate ovakve sugovornike u vladi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije