Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizvjesnost

Vjesnik ne izlazi 35 dana, stečaj nitko ne pokreće

'27.04.2012.,  Zagreb - Prosvjed zaposlenika Vjesnika ispred zgrada Vlade RH.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
24.05.2012.
u 08:30

Zaposleni su već pet mjeseci bez plaće, a vlast ih prebacuje s jedne adrese na drugu

Prošlo je više od mjesec dana otkako je dnevnik Vjesnik prestao izlaziti (od 21. travnja), a još se ne zna što će biti sa sudbinom njegovih radnika. Stotinjak radnika (98 stalno zaposlenih i 30 honoraraca) pet mjeseci na posao dolazi bez plaće, a nitko od vjerovnika ne želi pokrenuti stečaj, tiskara čeka još neko vrijeme ne bi li dala šansu za neki drugi izlaz, a direktor Vjesnika Robert Mekinić ne želi sudjelovati u gašenju tvrtke u kojoj radi 27 godina ni pod cijenu kaznene odgovornosti.

Čekaju da ih netko spasi

Prošli je tjedan sindikalna povjerenica Marijana Matković kazala da je prije dvadesetak dana pokrenut stečaj, no baratala je dezinformacijom.

– Takvu smo informaciju dobili iz Ministarstva financija, no ispalo je da je riječ o datumu zadnje ovrhe. Provjerili smo informaciju na Trgovačkom sudu i ispalo je da nitko nije pokrenuo stečaj. Radnici neće pokrenuti stečaj dok god vjeruju da se novine mogu dići na noge. Problem je što u vlasti nema adrese na kojoj bi razgovarali svi zainteresirani partneri, već se odgovornost prebacuje s jednog na drugog – kazala je M. Matković koja vjeruje da bi financijska injekcija spasila Vjesnik da se održi još godinu dana, a onda bi novine mogle same sebe financirati. Mekinić kaže da nema nikakvu informaciju što će biti s Vjesnikom, no da bi je volio dobiti.

Vlada: Pitanje je dana

– Svi peru ruke od Vjesnika, nitko neće taj vrući krumpir. Svaki zaposlenik može pokrenuti stečaj i možda bih i ja to napravio kao radnik, ali kao direktor neću sudjelovati u tome – kazao je Mekinić.

Kako doznajemo od jednog člana Vlade, i Ministarstvo financija odugovlači s pokretanjem stečaja zbog inzistiranja zaposlenika da se nađe drugo rješenje. No u to vladajući ne vjeruju i pokretanje stečaja samo je pitanje dana, kaže naš izvor. Kad će doći taj dan, ne zna.

Dnevnik Vjesnik, sa 72-godišnjom tradicijom, bio je na prodaji, a jedini zainteresirani kupac bio je londonski OAK Investment Nikole Frankopana, no potkraj travnja Narodne novine prekinule su pregovore i odbile njihovu ponudu jer "u ugovoru nisu jasno napisali da će vratiti 16 milijuna kuna duga ni kada".

Komentara 5

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:34 24.05.2012.

Hm 35 dana a nitko nije ni primijetio. Tako će biti i s političarima. Tko će se sječati za deset godina Šeksa, Kosor, Linića, Čačića. I to je jedina pravda Blage Zadre, Gotovine i Markača, svi će se sječati, ma, ma koliko god mi ne pisali o tome.

ST
stargate
10:47 24.05.2012.

To ti je tak radi sto ti ja kazem,ali nemoj raditi sto ja radim ,u nasoj drzava je bas sve zakazalo od vlade, Sindikata i nas samih ,sto reci osim tako nam i treba!

TO
tom
10:56 24.05.2012.

glupo i neodgovorno ponašanje države prema vlastitoj tvrtki i brandu! pa neće se ništa samo od sebe riješiti. birokrati misle da će šutnjom i nečinjenjem riješiti problem. a to tako ne ide! problem je što nitko iz aktualne vlasti nema IDEJU što i kako s vjesnikom. kao što uostalom nemaju nikakvu ideju što i kako s državom! sramota!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije