Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o hrvatskoj

Viviane Reding: Vrlo sam žalosna, razočarana!

viviane Reding
Tomislav Krasnec
13.09.2013.
u 16:26

Tri dana prije datuma ulaska Hrvatska je promijenila zakon. Zakon koji Hrvatskoj nikad nije bio na pregovaračkom stolu, a taj je zakon bio dobar jer je bio u skladu s europskim pravilima

– Vrlo sam žalosna i vrlo razočarana jer sam se borila da Hrvatska bude tretirana kao sve druge države članice, da nema mehanizam nadzora kao Bugarska i Rumunjska, a onda je Hrvatska netom prije ulaska unilateralno promijenila svoju poziciju – izjavila je danas poslijepodne potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding nakon tribine s građanima u belgijskom gradu Namuru.

Nije odgovorila na izravno pitanje hoće li pitanje Hrvatske i europskog uhidbenog naloga potaknuti sljedeći tjedan na kolegiju povjerenika, ali je rekla da će "cijela Komisija provjeriti primjenjuje li Hrvatska sva pravila na koja se obvezala.

– Prvo želim reći koliko sam žalosna zbog ove situacije. Godinama sam radila zajedno s hrvatskom Vladom da završimo poglavlje 23, da omogućimo ulazak Hrvatske u EU. I posljednji korak reformi bio je vezan uz pravosuđe. I Hrvatska je uspjela. Osobno sam dala svoj potpis. I sretna sam da sam to mogla učiniti. I govorila sam da Hrvatska treba biti tretirana jednako kao i sve druge države članice. Dakle, bez CVM-a (mehanizma postpristupnog monitoringa, op. a.) kao Bugarska ili Rumunjska. Borila sam se za to. I onda, što se dogodilo? Tri dana prije datuma ulaska Hrvatska je promijenila zakon. Zakon koji Hrvatskoj nikad nije bio na pregovaračkom stolu, a taj je zakon bio dobar jer je bio u skladu s europskim pravilima. I netom prije ulaska u EU Hrvatska je unilateralno promijenila svoju poziciju. Vrlo sam žalosna, vrlo razočarana, i vjerujem da možemo riješiti ovaj problem što je brže moguće u dobroj vjeri – rekla je Reding.

Na pitanje hoće li to pitanje potaknuti na kolegiju povjerenika i kakve će mjere predložiti protiv Hrvatske, Reding je odgovorila:

– Znate da prema pristupnom ugovoru Komisija ima obvezu provjeriti primjenjuje li zemlja pristupnica poput Hrvatske sva pravila na koja se obvezala. Odgovornost Komisije je da to provjeri. Cijela će Komisija to provjeriti i predsjednik Komisije vrlo je jasno rekao da ćemo iskoristiti sve svoje ovlasti bude li potrebno.

>>I Hrvati kreću u Trst na 'čašicu razgovora' s Viviane Reding

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije