Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
voćin

Više tisuća vjernika okupilo se u marijanskom svetištu u Voćinu

Voćin (1)
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
1/8
22.08.2013.
u 11:50

Crkva nije staromodna kada umjesto rastave nudi ponovnu uspostavu povjerenja i ljubavi, rekao je biskup Škvorčević

U voćinskom marijanskom svetištu na blagdan Gospe Voćinske sinoć se okupilo više tisuća vjernika iz zapadnoslavonskog dijela Požeške biskupije. Među njima su bili i brojni pješaci, biciklisti te ultramaratonci iz Nove Kapele i Batrine. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević koji je na početku uputio molitvene pozdrave Gospi Voćinskoj pred njezinim likom koju je prije deset godina okrunio utemeljitelj Požeške biskupije bl. Ivan Pavao II.

-Voćin je silno snažno susretište Marijine vjernosti hrvatskim, slavonskim Isusovim prijateljima i svojim odanim štovateljima. S ovog susretišta nitko ne odlazi osamljen i prazan – kazao je u uvodu slavlja biskup Škvorčević pozdravljajući sve nazočne među kojima je bio saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenicima Željkom Jakopovićem i Ferdinandom Trohom te požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

Za vrijeme slavlja pročitan je dekret kojime se određuje da se 21. kolovoza u liturgijskom kalendaru Požeške biskupije slavi Gospa Voćinska, u Voćinu kao svetkovina, u drugim crkvama biskupije kao blagdan.

U homiliji biskup je istaknuo kako je ovo hodočašće u Godini vjere prigoda pročistiti i oživjeti sjaj vjere naših očeva i majki tijekom trinaest hrvatskih stoljeća koji su napose na hodočašćima u marijanska svetišta u Mariji pronalazili uzor vjere i zagovornicu vjernosti Isusovu putu. Dodao je kako je u svakidašnjem našem životu vjera, odnosno povjerenje bitna sastavnica javnog života.

-Ustanova braka i obitelji duguje svoju opstojnost upravo povjerenju ili vjeri, koja je moć osobe, njezina duha kojom živi blizinu prema drugoj osobi, ulazi u njezin život i ostvaruje međusobno razumijevanje, ljubav, praštanje, duboku povezanost. Kad nestane povjerenja brak i obitelj se raspadaju. Tužno je kad određene društvene skupine zbog ideoloških razloga, interesa ili profita svedu brak i obitelj na čisto tehničku razinu bez duhovnog temelja, gdje sve postaje predmet pravnih zakonitosti u kojem se rastava nudi kao rješenje. Crkva nije staromodna kad u situacijama gubitka povjerenja u braku zastupa da je od rastave bolji put nastojanje oko ponovne uspostave povjerenja i ljubavi, dara Božjega koji je moguće postići na koljenima u molitvi – objasnio je biskup Škvorčević pozivajući nazočne, napose bračne drugove, članove obitelji i mlade da na ovom hodočašću posvjedoče Isusu Kristu kako vjerom i vjernošću žele slijediti njegov evanđeoski put kojim se stiže do vječnosti.

Slavlje je završilo svečanom procesijom s likom Gospe Voćinske uz upaljene svijeće i pjevanje marijanskih pjesama.

>> Došla iz Švicarske kako bi 35 kilometara pješačila Gospi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije