Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak ravnatelja HRT-a

Više nitko ne brani Gorana Radmana

goran radman
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
15.02.2016.
u 15:24

Smjenjivanje ravnatelja HTV-a bio je jedan od prioriteta HDZ-a, kojega je sada podržao i Most

Čini se da su Goranu Radmanu odbrojeni dani na čelu Hrvatske radiotelevizije. Nije tajna da je smjenjivanje prvog čovjeka javne televizije uvijek bio jedan od glavnih prioriteta Tomislava Karamarka, ali izborni rezultati nisu mu dali legitimitet za otvoreni juriš na televiziju. Međutim, ovaj vikend oglasio se Most preko šefa svoga kluba zastupnika Ivana Kovačića koji je također  nedvosmisleno izjavio da Radman mora otići. 

Televizija jedne stranke

Nakon konsenzusa o smjenjivanju, bilo je logično da vladajuća koalicija više ne zaoštrava retoriku. Međutim, Karamarko je ponovo žestoko optužio vodstvo HTV-a na stranačkom skupu HDZ-a u Konavlima.

– HTV je televizija jedne političke opcije, jedne stranke. Karikiraju sve ono što govorimo i sotoniziraju nas – rekao je Karamarko dodajući da HTV proglašava HDZ-ovce luđacima zato što su domoljubi. Zoran Milanović ne slaže se da je HTV  favorizirao njegovu stranku.  Tvrdi da je HTV i njih “derao” te da političari moraju  trpjeti udarce.  Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković smatra da svaki građanin ima pravo reći svoje mišljenje o javnom servisu pa tako i Karamarko.

Očekivao je da će s promjenom vlasti na dnevni red doći i smjenjivanje ravnatelja HRT-a. Smatra da je neprimjereno da Karamarko na političkim skupovima stranke najavljuje promjene na televiziji kao da je to njegovo vlasništvo.  

– Na ovaj način se još više pali vatra na ionako veliku buktinju na našoj javnoj sceni – ističe Leković dodajući da je i sam često imao kritičke primjedbe na rad javnog servisa.  Jako je loše što na HTV-u postoje lijevi i desni talibani koji se sukobljavaju. Zaključuje da Karamarko nije u pravu kada tvrdi da je cijeli informativni program sotonizirao HDZ i promovirao SDP. Siniša Kovačić, predsjednik Hrvatskih novinara i publicista, ističe da je Kukuriku koalicija još 2012. odlučila da politika postavlja šefa HRT-a izravno u Saboru i ne treba se sada čuditi što nova vlast želi konzumirati takav zakon, i to u trenutku kada je dio javnosti nezadovoljan programom javnog servisa.

– Ako se pokaže da je Radman zaista izgubio političko povjerenje HDZ-a i Mosta, smatramo da bi i sam trebao razmisliti o ostavci. Među svojim članstvom imamo mnogo zaposlenika HRT-a koji se često žale na nekompetentost unutar sustava, te na odabir rukovoditelja prema političko-aktivističkim, a ne prema profesionalnim kriterijima – zaključuje Kovačić. Žarko Puhovski ističe da HRT u cjelini ne funkcionira dobro. Televizijski program je mnogo lošiji od radijskog. Upozorava da bi se moglo dogoditi da nakon Radmana na čelo HTV-dođe politički komesar HDZ-a. Tvrdi da Radman nije bio komesar ljevice.   

Ne diše s publikom

– Njegov najveći problem je u tome što se nije miješao u one stvari u koje se trebao miješati. Ne mislim da je nametao ljevičarske vrijednosti. Ljudi koji su aktivni u alternativnom novinarskom društvu imali su vrlo važne funkcije – zaključuje Puhovski. Književnik Hrvoje Hitrec ističe da je prirodno da se promijeni zakon koji bi otvorio prostor za smjenjivanje Radmana te pretvorio HRT u državnu televiziju. Smatra da sadašnje vodstvo ne poštuje osjećaje hrvatskog naroda i ne diše sa svojom publikom. •

>> Zoran Milanović: Mislim da HRT radi za HDZ

Komentara 44

Avatar juricamesko
juricamesko
15:32 15.02.2016.

Ćuriću ne brini se imati će tko Radmana braniti kad mu podignu optužnice zbog zloputrebe položaja i ovlasti.sumnjam da on nije na vrijeme potpisao punomoć kojem odvjetničkom timu znajući što je sve radio.

NA
Nadalinaaa
15:34 15.02.2016.

Puhovski je potpuno u pravu. Radman nije bio komesar ljevice, jer ljevice u RH nema. Bio je operativac yugofila, Kos-a i UDBA-e.

NA
Nadalinaaa
15:31 15.02.2016.

Serija: Udbaši & sinovi, sezona 70. / epizoda 840

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije