Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGNUT DOGOVOR

Više neće biti izmotavanja: EU uvodi nova pravila za kazne za prometne prekršaje

Prometna gužva u centru Zagreba
Igor Soban/PIXSELL
13.03.2024.
u 14:52

"Revidirani zakon osigurat će jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo", rekao je belgijski ministar za mobilnost Georges Gilkinet

Predstavnici Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u srijedu privremeni politički dogovor o direktivi koja bi trebala olakšati izvršenje kazni za vozače koji počine prometne prekršaje u drugoj državi članici. Privremeni politički dogovor, koji još moraju potvrditi Vijeće i Parlament da bi postao zakon, odnosi se na dopunu direktive iz 2015. o prekograničnoj razmjeni informacija o prometnim prekršajima u cestovnom prometu.

"Revidirani zakon osigurat će jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo", rekao je belgijski ministar za mobilnost Georges Gilkinet. Nova direktiva sada će, osim najčešćih i najozbiljnijih prekršaja kao što su prekoračenje brzine ili vožnja pod utjecajem alkohola i droga, uključivati i druge prekršaje.

Među njima su nepoštivanje razmaka između vozila, ignoriranje zabrane pretjecanja, opasno pretjecanje, prekršaji pri parkiranju kao što je parkiranje preblizu raskrižju ili zebri, prelazak pune bijele crte, vožnja u pogrešnom smjeru, nepoštivanje pravila o korištenju koridora za hitne slučajeve ili korištenje preopterećenog vozila.

VEZANI ČLANCI:

Nakon što nova pravila budu i formalno usvojena, države članice imat će dvije i pol godine za prenošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.

FOTOGALERIJA Iz nje je pokradeno sve što je imalo vrijednost: Od ponosa Đakova ostali su samo zidovi i šuma na krovu 

Prometna gužva u centru Zagreba
1/65

 

Ključne riječi

Komentara 1

NI
Nipos18
15:24 13.03.2024.

Lako se dogovore kad trebaju naplatiti ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije