Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBOJ ZARAZE Svjetski epidemiolozi znaju pravu istinu o širenju ptičje gripe

Virus već zahvatio i zapadnu Europu

hrv-virus-txt.jpg
import
23.10.2005.
u 19:29

Iz krugova svjetskih epidemiologa doznaje se kako je virus ptičje gripe zahvatio veći dio zapadne Europe. To je, zapravo, logična potvrda svih stručnjaka koji su, svjesni da pticama selicama doista ne trebaju vize, znali da će se ta životinjska zarazna bolest proširiti na sve države na putu ptica selica. Pogleda li se karta i putovi seljenja divljih ptica, i laiku je jasno da se zaraza neće moći zaustaviti. Ako su, primjerice, "hrvatski" labudovi stigli do nas zaraženi, logično je da su zarazu posijali i u okolnim europskim državama, a učinit će to kad odlete još dalje.
Kako to da su ptičju zarazu onda potvrdile, dosad, samo Rumunjska, Turska, Hrvatska i Švedska?

Važne informacije
Svjetski epidemiolozi inače funkcioniraju kao velika složna obitelj. Njihov je posao toliko važan za zdravlje svjetske populacije da ti profesionalci, kad je ugroženo zdravlje ljudi, i ne pomišljaju međusobno zadržavati važne informacije. Slučaj ptičje gripe, međutim, ne podliježe tim pravilima. Procjena kako je riječ o životinjskoj, a ne o ljudima opasnoj zarazi, daje odgovor na pitanje zašto ostale europske države nisu potvrdile bolest. Objavljivanje zaraze prouzročilo bi velike gospodarske štete, kao što je već vidljivo u primjerima Rumunjske, Turske i Hrvatske. Krugovi epidemiologa tvrde da su te države, uključivši i Hrvatsku, u poziciji kad imaju potrebe, zbog ulaska u EU, odraditi upute činovnika u EU. Švedska, pak, sjetimo se, prva država koja je svojedobno objavila havariju ukrajinske nuklearke u Černobilju, dakle, u pravilu ne pomišlja kriti takve informacije. Računa se, s obzirom na razvijenost društvene svijesti u Šveđana, kako većih gospodarskih šteta neće biti, jer će Šveđani lako razumjeti poruku vlasti da nema opasnosti od konzumacije mesa peradi.

Žrtvovane države
Austrija i Njemačka, primjerice, prije pet dana naglo su proglasile izvanredne mjere i uvele zabranu puštanja peradi na otvoreno. To je, primjerice, jučer učinila i Srbija, a uvode i ostale europske države. Ta će zabrana vrijediti do 15. prosinca ove godine, kad će, računaju stručnjaci, završiti selidba zaraženih ptica. Stručnjaci procjenjuju takve, neslužbene odluke brojnih država EU mudrima jer, s obzirom na to da stvarne opasnosti za ljude nema, valja zaštititi gospodarski interes vlastite nacije.
Oni, dakle, procjenjuju kako novih, većih objava da je riječ o zarazi u ostalim europskim državama  neće biti. Vjerojatno je da će "žrtvovanje" Rumunjske, Turske i Hrvatske zasad biti zadovoljavajuće. Hrvatska Vlada, ako su "interne" informacije iz epidemioloških krugova točne, nije željela niti pomisliti zatajiti zarazu, držeći da je važnije potvrditi novi, europski standard rada i odgovornosti prema svojim, ali i ostalim građanima Europe. Kao i Šveđani.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije