Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED mljekara

Mljekarima ministar poručio da idu u pravnu bitku

mljekari (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/21
27.02.2012.
u 07:16

Ministarstvo pogoduje Lactalisu radi uvoza mlijeka iz Francuske, kaže Pavičević.

Mljekari su u 14 sati otišli na razgovor s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom na kojemu je nisu uspjeli postići nikakav dogovor.

- Ministar je rekao da ništa od 42 lipe iako smatramo da je to protuzakonito i rekao nam je da idemo u pravnu bitku - kazali su mljekari i naglasili kako iz ministarstva više ne žele čuti za nikakve intrevencije na tržištu. Što će dalje poduzeti mljekari trenutno nisu znali odgovoriti već su rekli da se o tome tek trebaju dogovoriti.

Nakon što su prosvjednici odlučili odraditi svoj sastanak i raspraviti o daljnim koracima, ministar Jakovina poručio je kako je dvosatna rasprava bila jako kvalitetna.

- Ponovili smo im stav ministarstva i vlade. Ministarstvo je napravilo maksimum i to još u četvrtak kada smo se dogovorili s udrugama da će se isplaćivati po modelu EU 5. Ne možemo više intervenirati na tržištu sa 42 lipe što je bio slučaj do desetog mjeseca, poručio je ministar Jakovina te naglasio kako ne mogu uvjetovati da se proizvođači drže promermorije iz 2009. godine.

Nakon sastanka s ministrom mljekari su se povukli kako bi dogovorilii sve daljnje korake. Kako doznajemo, blokade još danas ostaju, a hoće li se one maknuti, znat će se vjerojatno sutra. Koje će korake točno dalje poduzeti, još uvijek nisu željeli odati.

Prije odlaska na sastanak sa ministrom Jakovinom dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača Branko Zorić je kazao da očekuju argumentiran razgovor te da su spremni smo za deblokadu prometnica ako se problem riješi i ako budu mogli normalno razgovarati.

Tijekom trajanja sastanka podršku mljekarima došli su dati i članovi Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata.

- Ne smjemo dozvoliti da propadne hrvatsko selo, a čini se da danas potpisujemo kapitulaciju. Udruga ratnika predala je Milanoviću pismo u kojem traže da se oduzme milijarda kuna koje se dodjeljuju brojnim udrugama i da se taj novac preusmjeri za spas mljekarstva. Hitno tražimo sastanak da se to napravi. Ako se to ne dogodi mi ispred udruge ratnika tražimo ostavku ministra Linića i ministra Jakovine jer ovakva neodgovornost i bahatost ne stoje na čast novoj vladi. Bit ćemo primoreni uključiti sva administrativna i ratna sredstva da odvojimo Slavoniju i Baranju od Zagreba - rekao je Petar Janjić Tromblon. Poručio je kako se 75 posto mljekara borilo u ratu a nisu uzeli vojne mirovine.

- Kao i do sada u posljednjih 20 godina i ova politička garnitura pokazuje da nema sluha za ova događanja opasna po budućnost poljoprivrede i seljaka te nije donijela kvalitetne sporazume koji bi zaustavili plansko uništenje hrvatskog seljaka - poručio je Janjić Tromblon.

Pred ministarstvom 200 mljekara, izvjesili su crnu zastavu

Više od 200 prosvjednika skupilo se ispred Ministarstva poljoprivrede kako bi se, kažu, izborili za cijenu mlijeka te poručuju da neće odustati.

– Pokopat ćemo hrvatsko selo i zato smo stavili crnu zastavu na pola koplja – poručila je Jasna Marčeta iz Virovitičko-podravske županije objašnjavajući zašto su prosvjednici stigli pred ministarstvo s crnom zastavom.

Prosvjednici su ispred ministarstva skandirali "Ministre, javi se", a ubrzo nakon toga i "Ministre, srami se". Prosvjednici su uglas zapjevali "Bože, čuvaj Hrvatsku" i "Kraljice Hrvata" poslavši još jednom poruku da je ovo propast hrvatskog sela.

– Na prijedlog hrvatskih seljaka molim vas za minutu šutnje za hrvatsko selo iako minuta šutnje nije dovoljna ni za naše branitelje ni za naše selo – poručila je Marčeta, predvodnica prosvjednika.

Nakon pjesme i skandiranja Marčeta je zamolila ljude da budu tihi jer, kako kaže, ministar do 15 sati spava, a nakon toga neka se oglasi.

Mljekari već 14. dan prosvjeduju na ulicama, traktorima blokiraju prometnice i ne odustaju od otkupne cijene od 2,71 lipu za litru mlijeka.

Poručili su da će blokada trajati do početka razgovora s odgovornima, a najavili su i da će razmotriti mogućnost prestanka isporuke mlijeka Dukatu. Dolazak u Zagreb najavili su i proizvođači mlijeka iz Slavonije.

– Poticajna naknada po litri ostat će 50 lipa, dok interventnu mjeru od dodatne 42 lipe država više neće moći isplaćivati jer to nije predviđeno u proračunu za ovu godinu – kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina gostujući na Hrvatskom radiju. Poručio je mljekarima da bi o otkupnoj cijeni mlijeka trebali razgovarati s predstavnicima mliječne prerađivačke industrije.

Linić: Poticaji su i više nego dovoljni

Glavni pregovarač Stožera za obranu mljekarstva Darko Pavičević na to je kazao da ministarstvo zapravo želi tržište predati Lactalisu koji želi uvesti mlijeko iz Francuske. 

– Poticaji mljekarstvu i više su nego dovoljni – poručio je pak ministar financija Slavko Linić.

Krenuli za Zagreb

I 25 zagorskih mljekara krenulo je u Zagreb i čeka ishod pregovora ispred Ministarstva poljoprivrede. Na Zagorskoj magistrali u Velikom Trgovišću i dalje se nalaze 33 traktora na jednom kolničkom traku iz smjera Zaboka prema Zagrebu pa promet na toj dionici Zagorske magistrale regulira policija.

Nakon što su u devet sati s tridesetak poljoprivrednih traktora seljaci, poglavito članovi Udruge poljoprivrednih proizvođača općine Suhopolje, blokirali oba prometna traka Podravske magistrale u središtu svog mjesta, oko 12 sati traktori su se povukli s ceste, ali na susjednom parkiralištu čekaju razvoj događaja.

U Bjelovarskoj županiji promet otežan na četiri prosvjedna punkta

– Sve su prometnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od sinoć deblokirane. Promet u Bjelovaru kod Sirele te u Daruvaru, Garešnici i Velikom Grđevcu odvija se jednim kolničkim trakom, dok su na preostalih šest prosvjednih punktova traktori parkirani pokraj kolnika i ne ometaju promet. To je slučaj u Grubišnom Polju, Rovišću, Severinu, Bereku, Štefanju i Letićanima na sjevernoj bjelovarskoj obilaznici.

Kod Babine Grede sa 20-ak traktora seljaci daju potporu prosvjednicima 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema prosvjeda, ali kod Babine Grede, na prometnici Babina Greda – Slavonski Šamac, 20-ak je traktora, no parkirani su uz kolnik i ne ometaju promet. Kako nam je rekao glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Luka Barunčić, za danas je najavljeno okupljanje seljaka na traktorima na cesti  Cerna – Babina Greda, no zasad na toj prometnici nikog nema.

Prošlog tjedna organizirano je nekoliko okupljanja seljaka na traktorima, na državnoj cesti Vinkovci – Tovarnik te kod Šarengrada i Opatovca, ali nisu ometali promet nego su samo željeli upozoriti na teško stanje u mljekarstvu i poduprijeti  mljekare prosvjednike.

Mljekarima potporu dala i četiri seljaka s traktorima u Cerni

U ulici Velika Cerna u Cerni, četiri poljoprivrednika s četiri traktora od 13,30 sati prosvjeduju dajući tako potporu mljekarima. Traktore su parkirali uz kolnik pa ne smetaju normalnom odvijanju prometa.

Ipak nisu dijelili mlijeko

Mirni prosvjedi proizvođača mlijeka u tijeku su na državnoj cesti D2 između Kloštra Podravskog i Kladara te u Novigradskoj ulici u Virju, na državnoj cesti D41 u Goli, u Dravskoj ulici i Bojnikovcu, kao i na državnoj cesti D28 u Svetom Ivanu Žabnu, u Zagrebačkoj ulici.

Koprivničko-križevačka policija priopćila je da u Svetom Ivanu Žabnu, Goli i Bojnikovcu promet teče jednim prometnim trakom, dok se na ostalim mjestima promet odvija nesmetano. Prosvjedi mljekara u Štaglincu kraj Koprivnice završili su još u petak. Iako su postojale najave da će mljekari danas na području županije dijeliti ljudima mlijeko, to se prema dostupnim informacijama nije dogodilo.

– Ni danas ni sutra još nećemo dijeliti mlijeko, a poslije ćemo vidjeti. Dakle, do daljnjega smo se odlučili na isporuku mlijeka – izjavio je oko podneva Pero Čorba iz Novog Virja, član Udruge mljekara, stočara i ratara "Drava", kojeg smo nazvali baš u trenutku kada je autobusom putovao u Zagreb, gdje će se sa svojim kolegama pridružiti prosvjednicima.

Blokirana državna cesta Babina Greda - Slavonski Šamac

U znak potpore proizvođačima mlijeka danas je, točno u podne, blokiran promet na državnoj cesti D 520 Babina Greda – Slavonski Šamac. Prema navodima policije blokadu ceste organizirali su proizvođači mlijeka, članovi Sindikata hrvatskih seljaka s ukupno 23 traktora.

"Neka Linić štedi na povlaštenim mirovinama"

Istarski mljekari danas ostaju na punktovima i čekaju signal iz Zagreba, kamo su otišli Silvano Orbanić i Đani Fajman, predsjednik i dopredsjednik istarske udruge Mlikarica, na sastanak Saveza proizvođača mlijeka.

– Danas ćemo znati nešto više jer, kako smo čuli, ministar Jakovina počeo je davati neke druge izjave, a izjave ministra Linića, koji je rekao da blokade moraju prestati, ne zabrinjavaju nas. On je ministar financija i, ako ima gdje štedjeti, neka štedi na povlaštenim mirovinama i drugim stvarima. Mi se bavimo pravom priozvodnjom i, ako to unište, ići ćemo u radikalnije mjere – kazao je Đ. Fajman.

Kako izvještava HAK, zbog prosvjeda je prekinut promet na cesti D500, 50 metara prije skretanja za Boljunski Kantun, obilazak je za teretna vozila tunel Učka – Pazin – Kršan i obratno, a za osobna vozila preko Boljunskog Kantuna.

Propuštaju tek školske autobuse i vozila hitnih službi

Mljekari u Varaždinskoj županiji i dalje drže zatvorenima ceste u mjestima Poljanec na podravskoj magistrali i Vratnu Gornjem, na državnoj cesti prema graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska. Propuštaju tek školske autobuse i vozila hitnih službi. Za sada, nemaju u planu traktorima krenuti prema Zagrebu.

- Policija ionako ne dopušta traktorima da dođu do lokacija na kojima su naše kolege blokirali ceste u znak prosvjeda. Veća je korist da ostanema na sadašnjim lokacijama - kaže Nikola Dombaj, predsjednik Udruge Seljačka sloga.

U Međimurskoj županiji poljoprivrednici i dalje drže u blokadi čakovečku obilaznicu. Blokirali su je prije tjedan dana. Iako su prošlog utorka i oni došli s nekoliko traktora do obilaznice, članovi Udruge proizvođača merkantilnog krumpira brzo su se povukli, pa se među kolegama proširio glas da ih je netko nazvao i zatražio da odustanu od prosvjeda.

- Nitko nas nije nazvao. Otišli smo jer tamo ima dosta traktora, a nama naši trebaju za posao. Moramo prevoziti krumpir do pakiraonice. Kao kooperanti imamo ugovore koje treba ispoštovati - kaže Dragutin Taradi, predsjednik Udruge. Dodaje da podržava zahtjeve mljekara.

U Draganiću danas bez blokade

Mljekari Karlovačke županije nastavili su prosvjedom u Draganiću na državnoj cesti D1 između Karlovca i Zagreba. Ipak, danas nisu blokirali promet.

S mljekarima su i danas njihove kolege iz Zagrebačke županije, ali i uzgajivači svinja, vinari i voćari, pa cak i trgovci repromaterijalom koji im daju podršku.

Komentara 241

DU
Deleted user
22:36 27.02.2012.

uh,, koje nam je onda rješenje,?? a da svi ne nje jednog dana?

OB
-obrisani-
11:47 27.02.2012.

pa seljaci i dalje strajkaju druze novinaru..sto ne izvestavas...a sramota da blatite seljake u clancima kao da su lopovi..vrag je crven i ostaje..

DU
Deleted user
21:41 27.02.2012.

bili su oni na cestama i u vrijeme hdz-a, pa ih nitko nije hapsio, ni proglašavao prosvjede političkim, a prosvjedovali su isto ovako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije