Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kronologija

"Podravkin gubernator" u svim ključnim točkama afere

polančec, šestak
Foto: Arhivska fotografija
1/5
30.03.2010.
u 20:00

Zahvaljujući menadžerskom ugovoru s Podravkom, Polančec je naknadno, kao Vladin dužnosnik, stekao Podravkinih dionica u vrijednosti od deset milijuna kuna, a to nije prijavio u svoju imovinsku karticu.

Dobro čuvanu tajnu Podravkinih menadžera o namjeri da se kompanijinim novcem domognu kontrolnoga vlasničkog paketa Večernji list otkrio je prije dvije godine pošto je doznao da se Darko Marinac, tadašnji šef uprave, sastao s Milanom Horvatom, tada direktorom varaždinske financijsko-konzultantske kuće Fime. Uz Marinca, na sastanku su bili i član uprave Saša Romac te Josip Pavlović, tada član Nadzornog odbora, a poslije i uprave.

>>Krakovi afere Spice: Damir Polančec uhićen zbog Ine

Objavili smo sadržaj dokumenta koji je bio na stolu. Horvat je s podravkašima razgovarao o planu kako da Fima, koja je tada već držala 10,64 posto Podravkinih dionica, stekne 25 posto plus jednu dionicu. Plan je nazvan Spice, kao aluzija na najpoznatiji Podravkin proizvod, univerzalan začin Vegetu.

Upleten politički vrh

Već toga 1. ožujka 2008. godine, kada smo objavili tekst o tajnome preuzimanju Podravke, napisali smo da je takvu operaciju nemoguće provesti bez odobrenja političkoga vrha.

Damir Polančec u Podravkinoj upravi bio je od 2000. do veljače 2005. godine, kada ga je u Banske dvore pozvao tadašnji premijer Ivo Sanader i imenovao ministrom gospodarstva. U trenutku kada Horvat i Marinac razrađuju operaciju Spice, Polančec je, poslije parlamentarnih izbora u studenome 2007. godine i nove Sanaderove vlade u koaliciji HDZ-a i HSS-a imenovan i potpredsjednikom Vlade.

Veze s koprivničkom prehrambenom kompanijom nikad nije prekinuo. U Koprivnici ga nazivaju "Podravkinim gubernatorom". Pučki rečeno, Podravka tada nije mogla kupiti ni kilogram mrkve, a da on to nije odobrio. Uostalom, zahvaljujući menadžerskom ugovoru s Podravkom, Polančec je naknadno, kao Vladin dužnosnik, stekao Podravkinih dionica u vrijednosti od deset milijuna kuna, a to nije prijavio u svoju imovinsku karticu.

U doba kad smo objavili priču o tajnom preuzimanju Podravke još nismo znali da je operacija Spice već daleko odmakla. Nismo znali da je Fima prvi paket od 10,64 posto dionica kupila 2006. godine novcem koji je sama Podravka deponirala u Fiminoj Vaba banci od prodaje komercijalnih zapisa, nismo znali da je tu transakciju u međuvremenu kao nezakonitu poništila Hrvatska narodna banka i nismo znali da je Vabin kredit nadomjestila američka investicijska banka Merrill Lynch. Bila je riječ o dionicama tada tržišno vrijednim oko 200 milijuna kuna.

Friščić iznenada zašutio

Ipak, upozorili smo da o toj operaciji vjerojatno mnogo više znaju dvije osobe – Polančec i Josip Friščić, predsjednik HSS-a. Na Polančeca su nedvosmisleno upućivale njegove veze s koprivničkom kompanijom, a Friščić je sam, u jeku predizborne kampanje 2007. godine, na završnome skupu svoje stranke u Koprivnici, s pozornice grmio kako je nestalo Podravkinih 200 milijuna kuna te pozvao glavnog državnoga odvjetnika Mladena Bajića neka ode na Maltu i vrati te milijune.

Međutim, Friščić je zašutio poslije koalicijskoga dogovora sa Sanaderom, Polančec je tvrdio da nema pojma ni o čemu, a Bajić tada, u proljeće 2008. godine, nije otišao na Maltu po Podravkine milijune. Očito se nešto moralo dogoditi prije nego što su "institucije pravne države počele raditi svoj posao". To "nešto" vremenski se podudara s naprasnim Sanaderovim odlaskom s premijerskog položaja u srpnju prošle godine, a danas je uvriježeno tumačenje kako je njegov odlazak potaknuo obračun s korupcijom u Hrvatskoj na svim razinama.

Ostavka u Vladi

S takvim tumačenjem podudara se novo otvaranje afere Spice, u rujnu prošle godine. Večernji list doznaje za sumnjiv kreditni aranžman od 64 milijuna kuna između Podravke i SMS-a, male splitske tvrtke za preradu maslina i smokava, a potom i da je taj kredit bio nagrada vlasniku SMS-a Srđanu Mladiniću za pristanak na sudjelovanje u brojnim prijašnjim financijskim transakcijama kojima je posredstvom njegove tvrtke novac iz Podravke prebacivan na račun varaždinske Fime za potrebe financiranja operacije Spice.

Ovaj put sve ne završava samo na novinskim stupcima. Kao bomba odjeknula je vijest da su potkraj listopada uhićeni Marinac, Horvat, Romac, Pavlović, Mladinić i tadašnji šef Podravkine uprave Zdravko Šestak, poznat i po prijateljstvu te kumstvu s Polančecom. Osumnjičeni su za udruživanje u zločinačku skupinu koja je pokušajem da preuzme Podravku njezinim novcem kompaniju oštetila za najmanje 250 milijuna kuna. Nakon toga uslijedio je veliki medijski pritisak na Polančeca, koji je potkraj mjeseca i istupio iz Vlade.

Negdje u to doba USKOK i DORH protiv njega su otvorili istragu, koja je do jučerašnjega uhićenja rezultirala dvama kaznenim prijavama – zbog poticanja križevačkog poduzetnika Zvonka Belje da sudjeluje u protuzakonitu transferu deset milijuna kuna u sklopu operacije Spice te zbog nezakonita postavljanja reflektora na nogometnom stadionu u Polančecovu rodnom selu Đelekovcu kraj Koprivnice.

Čudne veze s MOL-om

Međutim, glavna priča koja je isplivala između uhićenja Podravkinih menadžera i Polančecova privođenja ona je o čudnim vezama između Podravke i mađarske naftne kompanije MOL-a. Doznalo se da je kredit Merrill Lyncha za kupnju Podravkinih dionica deponiranih kod Fime Ami ltd na Malti na početku prošle godine nadomjestila mađarska banka OTP, suvlasnik MOL-a, i to u iznosu od 34,2 milijuna eura, a da je novac u banku položila sama mađarska naftna kompanija. S obzirom na to da je nekoliko mjeseci prije te transakcije s MOL-om o upravljačkim pravima u Ini pregovarao Polančec, na njega je pala sumnja da je dogovorio i financijsku injekciju za spas operacije Spice. Informacija da je policija jučer pretraživala zagrebački ured odvjetnika Zorana Markovića upućuje na to da je Polančec osumnjičen upravo za "tajne veze" na relaciji MOL-OTP-Podravka. Marković je, podsjetimo, direktor tvrtke Fima Ami ltd na Malti, a kao konzultant Vlade i blizak Polančecov suradnik sudjelovao je u pregovorima o Ini, poslije kojih je MOL dobio kontrolna upravljačka prava, nerazmjerna njegovu vlasničkom udjelu.

Komentara 46

OB
-obrisani-
21:54 30.03.2010.

TVRTKA EUROLINE je generalni zastupnik za mercedesa a prošle godine je bila 2 največi donator SDP a (zanimljivo zar ne MERCEDES+CISTERNE+SDP+DONACIJE=korupcija)

DU
Deleted user
23:16 30.03.2010.

Mora da su neprijateljski Srbi ili Slovenci pokusali preuzet Podravku,,,pa da bi je spasili uletile Velike Hrvatine i pokupile lovu da neprijatelju ne bi ostalo nista..........Posto smo mi najpostenija nacija,,vjernici,,katolici,,ne ubijamo ne krademo,,na kraju cemo optuzit Srbe ili Slovence za svu ovu pljacku koja se dogadja u Ljepoj a sve vise Unakazenoj Nasoj....................

HT
Hodi_tamo
08:44 31.03.2010.

profesorzag EGALITE FRATERNITE LIBERTE!!!!!! Svi pred zakonom isti,naravno i SDP-epeovci moraju doci na red!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije