Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Dijalog" o Kosovu

Vijeće sigurnosti protivi se novoj rezoluciji Srbije - EU ili Kosovo

vijeće sigurnosti
Reuters
29.07.2010.
u 08:16

Američki balkanolog Martin Sletzinger ocjenjuje kako "ima prostora” za nove pregovore o Kosovu, ali i da Srbija ne može ostvariti oba svoja prioriteta - i članstvo u EU i zadržati Kosovo u svom sastavu.

BEOGRAD - Unatoč velikom protivljenju stalnih članica Savjeta sigurnosti i negativnom mišljenju brojnih zemalja, a posebice Velike Britanije, Njemačke, Francuske i SAD-a na tekst srbijanske rezolucije kojim se traži "dijalog” o svim "otvorenim pitanjima” u vezi s Kosovom, Srbija je jučer podnijela svoj prijedlog rezolucije Ujedinjenim narodima, piše današnji Blic.

Beogradski dnevnik doznaje iz dobro obaviještenih diplomatskih krugova u New Yorku i Beogradu kako je Velika Britanija izričito nekoliko puta zahtijevala da Srbija ne podnosi ovakav tekst rezolucije, a za Njemačku, Francusku i SAD neprihvatljivo je da se u tekstu rezolucije spominje "jednostrana secesija” i zaključuju da ona "ne može biti prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja”.

Veleposlanstvo Velike Britanije odbilo je jučer za Blic službeno komentirati potez i rezoluciju Srbije, a američko se veleposlanstvo već dva dana odbija izjasniti i o ovom pitanju, ali i o pitanju Blica priprema li se druga rezolucija koju bi sponzorirali Washington i najjače zemlje EU, koja bi bila u korist Prištine.

– Za najjače zemlje EU i SAD-a neprihvatljivo je da se na bilo koji način u rezoluciji dovodi u pitanje status Kosova. Što se tiče srbijanske rezolucije, smatraju kako je zahtjev za razgovor "o svim otvorenim pitanjima” uvod u pregovore o statusu, jer je upravo "status” otvoreno pitanje za Beograd. Također, ove zemlje ustraju da se u tekst nedvojbeno uvrsti kako se traže tehnički pregovori između Beograda i Prištine – kaže diplomatski izvor Blica.

Od izvora u srbijanskom državnom vrhu, Blic saznaje da je Srbija požurila s predajom svoje rezolucije zbog važnih proceduralnih pravila u UN-u jer pravilo je da Glavna skupština UN-a razmatra prijedloge prema redoslijedu kojim su predani. Ako se usvoji prva rezolucija, sve druge predložene se momentalno, bez razmatranja, odbacuju, tvrdi izvor Blica. Stoga je Srbija ušla u utrku s drugim zemljama, imajući informaciju kako su druge rezolucije već pripremljene. Kako Blic saznaje iz istih izvora bliskih predsjedniku Srbije, dosadašnji pregovori s Bruxellesom o zajedničkoj rezoluciji nisu dali nikakvih rezultata. Bruxelles čak ne želi dati jamstva ni za skori "prolaz” srbijanske kandidature u slučaju fleksibilnijeg stava Beograda, kao ni jamstvo za sjever Kosova.

Blic saznaje da je kosovski premijer Hashim Thaci izjavio kako će Kosovo biti potpuno spremno za zasjedanje Glavne skupštine UN-a ako na njemu bude bilo pokrenuto kosovsko pitanje. Thaci je na sjednici vlade u Prištini rekao i da na zasjedanju UN-a očekuje isti ishod kao i za razmatranja i objave mišljenja u Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Američki balkanolog Martin Sletzinger, prenosi Blic, ocijenio je jučer kako "ima prostora” za nove pregovore o Kosovu, ali je iznio i procjenu da Srbija ne može ostvariti oba svoja prioriteta - i postati članica EU i zadržati Kosovo u svom sastavu.

Ključne riječi

Komentara 30

BE
besliciv
20:56 29.07.2010.

29.07.2010. u 20:15h vendeta je napisao/la: , samo nemoj sebi davati za pravo da ti sudiš ko je ko i kakvog je porekla!!!. ------------------------------------- lol...i ti bi znao da si povijest ucio...tko ti je kriv kad si neobavesten ! lol

BO
bosut1
22:26 30.07.2010.

vendeta,ako ne vjerujes

DO
downunder
08:50 29.07.2010.

Evo sad Srbi doista mogu reći da je \"ceo svet protiv njih\", bar onaj zapadni kojem teže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije