Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezolucija

Vijeće Europe osudilo Izrael zbog napada na konvoj za Gazu

gaza konvoj
afp
24.06.2010.
u 13:10

Ne možemo više izraelskoj vladi gledati kroz prste. Gaza je najveći zatvor na svijetu - rekao je Jaakko Laakso, finski predstavnik u Vijeću Europe.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila je Izrael zbog napada njihovih komandosa na humanitarni konvoj za Gazu 31. svibnja u kojemu je ubijeno devet putnika.

U rezuluciji Vijeća Europe jasno se kaže da je Izrael prekršio međunarodno pravo, da su brod napali u međunarodnim vodama iako su znali da na brodu nema oružja. Blokadu Gaze Vijeće Europe smatra ilegalnom i suprotnom međunarodnom pravu jer je nije odobrio UN.

- Ne možemo više izraelskoj vladi gledati kroz prste. Gaza je najveći zatvor na svijetu - rekao je Jaakko Laakso, finski predstavnik u Vijeću Europe.

Izraelski napad na brod najžešće su osudili zastupnici iz Turske. Naime, devetero ubijenih bili su turski državljani.

- Izrael je dokazao koliko daleko može ići. Devetero civila su namjerno i brutalno upucali. Kako mogu opravdati napad na humanitarni konvoj? - pita Erol Aslan Lebeci, turski zastupnik.

Izraelski promatrač u Vijeću Europe Yohanan Plesner tvrdi da nije bilo pretjerane uporabe sile.

- Između Hamasa i Izraela ratno stanje traje od 2007. godine. Blokirali smo Gazu jer ne želimo da tamo stigne puno oružja. Hamas ne želi uspostaviti liberalnu demokraciju, oni su već uspostavili islamističku državu u kojoj vlada šerijatsko pravo - tvrdi Plesner.

Iran je optužio da Hamasu pomaže oružjem i novcem, a europske zastupnike je upozorio da je "iranska baza na Mediteranu loša vijest ne samo za Izrael nego i za sve druge".

Ključne riječi

Komentara 676

OB
-obrisani-
13:56 24.06.2010.

Drugim riječima, olabavi blokadu ali ne na uštrb vlastite sigurnosti. Vrlo diplomatski. ;o)

OB
-obrisani-
17:11 24.06.2010.

ako sotona di stanuje onda je to izrael

OB
-obrisani-
03:04 25.06.2010.

aaa, surađuju oni....svih 11

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije