Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usred bijela dana

VIDEO Umalo tragedija u Zagorju: Pogledajte kako je kamiondžija uletio u krivi smjer na autocesti

Foto: HAC
1/2
09.05.2023.
u 18:13

Dva pitanja koja se postavljaju nakon današnjeg događaja na autocesti A4 kod izlaza Breznički hum su: Zašto i kako?

Još uvijek nije jasno pod kojim se okolnostima vozač kamiona marke Iveco danas usred bijela dana zatekao na suprotnom kolničkom traku autoceste A4 koja vodi od Zagreba prema Goričanu. Vozač kamiona rumunjskih registarskih oznaka očito je htio put Zagreba, no završio je u smjeru koji vodi prema Varaždinu.

Prizor je to koji je šokirao vozače, a fotografija se ubrzo pojavila na Facebooku. Srećom, tragedija je izbjegnuta, a u cijeli slučaj se uključila i Varaždinska policija. Iz tamošnje policijske uprave saznajemo kako je u potragu za vozačem uključeno više policijskih uprava u RH jer je vozač nastavio vožnju autocestom u smjeru Zagreba.

Iz policije nam nisu mogli otkriti više detalja budući da istraga i potraga za vozačem još uvijek traju, a više detalja o okolnostima ovog događaja bit će poznate po dovršetku policijskog istraživanja. Koliko je opasan manevar izvodio Rumunj pokazuje i snimka koja ledi krv u žilama, a koju su objavile Hrvatske autoceste.

- Apeliramo i molimo korisnike da prilikom uključivanja na autocestu obrate pažnju na smjer kretanja. Vožnja u krivom smjeru osim što je prekršaj može biti i pogubna - poručuju iz HAC-a.

Na snimci se vidi kako kamion ubrzava i dolazi suprotnim smjerom te neposredno po ulasku na autocestu shvaća što je učinio staje na kočnicu i zaustavlja kamion. u desnoj traci. Istovremeno vozači kamiona i osobnih automobila koji su prolazili tom dionicom zaustavljaju se na vrijeme dok vozač kamiona rumunjskih tablica počinje gotovo tri minute dug manevar okretanja šlepera na autocesti nakon čega odlazi.

Podsjetimo, nije ovo prvi slučaj da se, unatoč brojnoj vertikalnoj i horizontalnoj signalizaciji vozači zateknu u suprotnom smjeru na autocesti. Prije otprilike mjesec dana vozač osobnog automobila stranih registarskih oznaka vozio je na dionici autoceste A1 od Karlovca do Zagreba također u suprotnom smjeru i to brzinom od gotovo 140 kilometara na sat.

Ista situacija dogodila se i sinoć u Istri. Na autocesti A7 vremešni vozač (78) uletio je u suprotni smjer i pritom se još zabio u policijski automobil. Srećom nije nikoga ozlijedio, ali je nastala materijalna šteta od 12 tisuća eura.

Jedan od najtežih prekršaja

Policijski službenici tijekom 2022. godine utvrdili su 35 prekršaja vozača koji su upravljali vozilom kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru i to na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila. Od navedenih počinitelja, njih 27 su bili hrvatski državljani, a 8 strani državljani.

U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je osam slučajeva, od čega je sedam domaćih i jedan strani vozač. Kazne za takve prekršaje su jako visoke. Temeljem odredbe članka 49. stavka 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za predmetni je prekršaj propisana novčanom kazna u iznosu od 1320,00 do 2650,00 eura ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Temeljem istog članka, stavka 7. i 10. citiranog Zakona će se, vozaču koji je proglašen krivim za predmetni prekršaj, izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi put te najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put

Također, vozaču se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za navedeni prekršaj.

Najčešći razlozi zbog kojih vozači čine jedan od najtežih prekršaja u prometu su nepažnja i manjak koncentracije, a nerijetko se radi i o premorenosti, utjecaju alkohola, korištenju mobitela za vrijeme vožnje, neiskustvu vožnje autocestom ili prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe o nepoznavanju značenja prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije, pojasnili su u MUP-u za portal Net.hr netom nakon posljednjeg slučaja vožnje u suprotnom smjeru u travnju na autocesti kod Karlovca.

>> VIDEO: Vozio u suprotnom smjeru pa susreo policiju: Jurio je po zaustavnoj traci, a auti su mu blicali

 

 

Komentara 16

DO
DocHollidayGNR
21:09 09.05.2023.

Vozac kamiona je bez obzira na sve zaista zasluzio jednu visoku kaznu za ovakav prekrsaj. Ovakva akcija je itekako opasan po zdravlje i zivot svih koji su u tom trenutku kretali se tom dionicom. Medjutim takodjer mi je kriminalna reakcija ostalih vozaca koji su se tu nasli. Umjesto da im konstantno gore sva cetri upozoravajuci druge, da su se zaustavili i da su time zaustavili sav ostali promet koji dolazi te na najbolji moguci nacin pomogli da se situacija sto je brze moguce i sigurnije rijesi. Ne. Oni na sav moguci nacin pokusavaju ga preteci. Idiotizam sa svih strana i ocito nepoznavanje prometnih pravila te manjak kulture za volanom. Sramota!

TO
tolitol
18:29 09.05.2023.

Vozač kamiona zaslužuje kaznu. No ne razumijem onih nekoliko vozača koji su ga pod svaku cijenu išli zaobilaziti kada je bilo očito da paničari i pokušava obaviti manevar. Preglednost je očito bila izvrsna, promet se mogao odmah zaustaviti.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
22:10 09.05.2023.

Drakonska kazna pod hitno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije