Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško stanje na bojištima

VIDEO Težak gubitak za Ukrajinu: Uništeni su im dragocjeni tenkovi zapadne proizvodnje

Ukraine's President Zelenskiy visits a front line in Eastern Ukraine
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/3
27.10.2023.
u 17:31

Čini se da 33. mehanizirana brigada, jedini korisnik Leoparda 2A4 u Ukrajini, u posljednje vrijeme vodi neke od najtežih borbi duž smjera Melitopolj.

Ukrajinska vojska izgubila je još tri svoja dragocjena tenka Leopard 2 u samo nekoliko dana na bojištu u Zaporižju kako piše Forbes, prema obavještajnom analitičaru Andrewu Perpetui, video snimci koji su ovaj tjedan kružili internetom potvrđuju uništenje tri Leoparda 2A4 u Zaporiškoj oblasti na jugu Ukrajine.

Tenkovi vrijedni desetke milijuna dolara uništeni su jeftinim bespilotnim letjelicama, FPV dronovima punjenim eksplozivom. To je najteži ukrajinski gubitak tenkova zapadne proizvodnje otkako su kijevske snage početkom lipnja pokrenule svoju dugo očekivanu protuofenzivu 2023. na nekoliko smjerova u Zaporožju i susjednoj Donjeckoj oblasti. Ali nagli porast gubitaka tenkova opovrgava ukupni uspjeh Ukrajine u očuvanju zapadnih tenkova, koji do sada uključuju 40 Leoparda 2A4 i 21 Leoparda 2A6 njemačke proizvodnje, nekoliko desetaka Leoparda 1A5, 10 Strv 122 iz Švedske, 14 Challengera 2 iz Ujedinjenog Kraljevstva i 31 M-1A1 američke proizvodnje. Predviđena je isporuka dodatnih Leoparda 1 i Leoparda 2.

Prema Oryxu, nizozemskoj neovisnoj stranici koja objavljuje ukrajinske i ruske gubitke u ovom ratu, Ukrajina je do sada privremeno ili trajno izgubila 9 Leoparda 2A4, devet 2A6 i tri 2R Leoparda za čišćenje mina. Riječ je o gubicima koji su isključivo potvrđeni snimkama ili fotografijama, a od 21 Leoparda s popisa devet ih je definitivno uništeno, a ostali su oštećeni te nije poznato je li bio moguć njihov popravak i povratak na bojište. Za neke od njih je sigurno moguća ta opcija.

Uglavnom su ukrajinska vojska i odvojene zračno-jurišne snage pažljivo rasporedile ove tenkove kada i gdje su bili najučinkovitiji—iako je 47. mehanizirana brigada vojske vjerojatno izložila svoje Leoparde 2A6 nepotrebnom riziku u izravnom napadu preko ruskog minskog polja južno od Male Tokmačke, 50 milja sjeverno od Melitopola pod ruskom okupacijom u Zaporižju, početkom lipnja. Taj neuspjeli napad koštao je 47. brigadu najmanje jednog tenka njemačke proizvodnje. Nakon debakla u Maloj Tokmački, brigade koje imaju tenkove zapadne proizvodnje uglavnom su rasporedile svoje tenkove noću na udaljenije položaje od fronte, s rjeđim njihovim direktnim korištenjem u borbi.

POVEZANI ČLANCI:

Forbes piše kako je teško reći zašto su gubici naglo porasli posljednjih dana, ali moguće je da uzastopni gubitak tri Leoparda 2A4—od ruskih bespilotnih letjelica—odražava težu situaciju na bojišnicama. Čini se da 33. mehanizirana brigada, jedini korisnik Leoparda 2A4 u Ukrajini, u posljednje vrijeme vodi neke od najtežih borbi duž smjera Melitopolj. Leopardi su snimljeni sada i na bojišnici kod Avdiivke gdje je u tijeku velika ofenziva ruskih snaga.

Ono što analitičari pišu je da se cijela vojna strategija mora redefinirati u očitoj situaciji kada skupe i dragocjene tenkove, koji se u ofenzivnim akcijama moraju koristiti, s lakoćom uništavaju nekoliko tisuća dolara vrijedni dronovi.

GALERIJA Uništeni prvi Leopardi

Ukraine's President Zelenskiy visits a front line in Eastern Ukraine
1/7
Ključne riječi

Komentara 82

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
18:30 27.10.2023.

Da željezo dobija ratove već bi cijela Ukrajina nestala davno.

Avatar El Indio
El Indio
23:20 27.10.2023.

Tu se troli vesele par unistenim Leopardima ko hamas 7. listopada. A zaboravljaju da im je majka rusija mocna samo u mitomanijama. Prija 2 godine sam vjerovao da ce rusija pregazit Ukrajinu za 24 sata kad nu vraga. Dosad bi bili na granici istocnog bloka usrkos NATOu. Jedino u mitomanijama

Avatar El Indio
El Indio
00:33 28.10.2023.

No...bitno da nije tezak gubitak za rusiju: Specijalna vojna operacija se produzila na 2 godine i nikakvog vojnog uspjeha nisu napravili. Kao neka mocna velesila na svijetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije