Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podrhtavanje tla

VIDEO Potres jačine 7,3 stupnja po Richteru i tsunami pogodili Japan

japan (1)
Reuters/Pixsell
07.12.2012.
u 09:44

Tsunami visine jedan metar pogodio je Ishinomaki u pokrajini Miyagi koja je bila u centru katastrofe prošle godine

Snažan potres jačine 7,3 stupnjeva, s epicentrom u moru ispred sjeveroistočne obale Japana, zatresao je zgrade sve do Tokija te je objavljeno upozorenje na opasnost od tsunamija za obalna područja, piše Reuters.

Upozorenje za tsunami objavljeno je za obalu prefekture Miyagi i za sjeveroistočni Japan. To područje bilo je pogođeno u katastrofalnom tsunamiju 11. ožujka 2011. godine. Tsunami visine jedan metar pogodio je Ishinomaki u pokrajini Miyagi koja je bila u centru katastrofe prošle godine. Svi vlakovi u toj pokrajini su stali, a zatvorena je i zračna luka. Telefonske linije su zagušene te je teško kontaktirati stanovnike prefekture Myagi.  

Kyodo piše da je u prefekturama Miyagi, Ibaraki, Tochigi, Gunma, Chiba i Kanagawa ozlijeđeno 10 osoba. Nakon nekog vremena ukinuta su sva upozorenja od dolaska tsunamije te više nema opasnosti.

U nekim područjima naređena evakuacija

Epicentar potresa bio je oko 245 kilometara jugoistočno do Kamaishija na dubini od 36 kilometara. Tokyo Electric izvijestio je da nema problema u sustavu hlađenja u nuklearki Fukushima Daiichi nakon potresa, a nije zamijećena ni povećana razina radijacije. Nakon potresa radnicima iz nuklearke rečeno je da se povuku u više krajeve. 

Topljenje jezgri izazvano tsunamijem u nuklearnoj elektrani Fukushima dovelo je prošle godine do curenja radijacije, zagađenja hrane i vode i masovne evakuacije tijekom najveće svjetske nuklearne krize od Černobila 1986. godine.

U nekim zahvaćenim područjima naređena je evakuacija. Voditelj na državnoj televiziji NHK kazao je gledateljima: "Sjetite se potresa iz prošle godine i tsunamija. Odmah zovite susjede i pobjegnite u viša područja". U Tokiju su se zgrade jako tresle.

Pacifički centar za upozoravanje na opasnost od tsunamija izvijestio je da nema opasnosti za šira područja u Pacifičkom oceanu, no da se mogu stvoriti razorni tsunamiji u lokalnim područjima. Mogu se očekivati tsunamiji od 50 centimetara do 2 metra.

>>Potres magnitude 5,9 pogodio Santiago, tresle se zgrade

Ključne riječi

Komentara 8

YU
yututu
19:36 07.12.2012.

...još 5 dana do globalnog kukunamija

VI
VirusD
10:48 07.12.2012.

21.12.2012. se bliži :):) ...

TO
tomislavcity88
11:34 07.12.2012.

je...te 21.12! naporni ste s tim datumom. "ne znate ni dana ni casa kad ce doci svrsetak ovog svijeta".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije