Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grčka gori

VIDEO Policija suzavcem rastjerala 50.000 prosvjednika u Ateni

grčka, prosvjed (1)
AFP/Pixsell
26.09.2012.
u 16:37

Po dolasku dvaju kolona od 15.000 prosvjednika pred parlament počeli su letjeti molotovljevi kokteli i boce, a policija je, kako bi rastjerala anarhiste i izgrednike, nekoliko puta ispalila suzavac

Grčka ponovo gori! Na ulice Atene u srijedu je izašlo 50.000 nezadovoljnika obioružanih transparentima, zastavama ali i molotovljevim koktelima kako bi pokazali Smarasovoj vladi da ovako više ne ide i da nemaju namjeru povijati kralježnicu pred sve težim i sve žeščim mjerama štednje koje od njih traže međunarodni kreditori.

A njihovi zahtjevi ovaj su put doista teški. Nakon što su vjerovnici iz Trojke (MMF, EK i ECB) ustvrdili da rupa u grčkom proračunu nije, kako se mislilo, 11,5 nego čak 20 milijardi eura, zatražili su od vlade u Ateni uvođenje šestodnevnog radnog tjedna i 13-satnog radnog dana. Ujedno, od grčke se koalicijske vlade očekuje se i podizanje granice za mirovinu na 67 godina, te dodatno rezanje plaća između 6 i 20 posto.

- Ovako više ne možemo, doslovno krvarimo. S ovim što sada imamo ne možemo ni djecu odgajati a kamoli da živimo uz dodatnu štednju, prenosi Reuters riječi nastavnice Dine Kokou koja je demonstrirala na trgu Syntagma pred zgradom grčkog parlamenta. Da je voda došla do grla svijesni su i sindikati koji su građane ponovno pozvali na barikade. U vrijeme generalnog štrajka život u Ateni je potpuno paraliziran, a došlo je i do sukoba građana s policijom. Maskirani demonstranti bacali su molotovljeve koktele i odlomljene komade cementnih blokova na policajce koji su uzvraćali gumenim metcima i palicama. Koliko je situacija ozbiljna govori i podatak kako je policija po prvi puta ogradila zgradu parlamenta metalnom ogradom kako bijesni demonstranti do nje ne bi mogli doći, a koristili su i suzavac kako bi rastjerali masu. Ipak, Grci kojima je voda očito došla do grla očito nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva i pristati na dodatne mjere već sada drakolnske štednje.

-Kako da pristanemo na ono što od nas traže? Moj sin je u vojsci a tamo ništa ni za jesti. Kada je vrijeme ručka, puste ih iz vojarne van i kažu im da se najedu onoga što nađu vani, kaže Dora Sarakini, državna službenica koja je također sudjelovala u protestima. Kako tvrdi, primanja su joj u prošlih godinu dana prepolovljena, a i s tim iznosom jedva preživljava mjesec. Ipak, smatra se sretnom jer radi, makar i za prepolovljenu plaću. -Trećina Grka je nezaposlena, više od polovice mladih do 25 godina života nema niti jednog dana radnog staža. Sretna sam što imam posao, ali ne možemo živjeti od zraka, kaže Sarakinijeva. Ipak, Troika je neumoljiva.

Bez obzira na sve patnje Grka, bez obzira na očaj ljudi koji su na rubu gladi, bez zatraženih reformi neće stići 31 milijardi pomoći bez kojih Grčka ide u definitivni bankrot.

 

>>VIDEO Policija na prosvjednike pucala gumenim mecima

Komentara 29

OB
-obrisani-
17:13 26.09.2012.

I kod nas ce ako bude vladao SDP !

ZA
zagrebHR
17:34 26.09.2012.

Pernaru vidi kako se demonstrira, nema tu milosti a ti si bio priča za jedan dan a onda ti je Jaca prodala fintu da su demonstranti huligani a ti si iza toga vikao "mirni prosvjedi" i šetao okolo i jasnoo da time nisi ništa postigao, poveo si protiv Jace 1-0 a onda si izgubio utakmicu

SP
spartak
22:33 26.09.2012.

Podrška grčkome narodu. Dolje bangsterske krvopije. Smrt kapitalizmu - sloboda narodu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije