Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
harwell dekatron

VIDEO Pogledajte kako radi najstarije digitalno računalo

Florentino Perez
Foto: AFP
1/2
21.11.2012.
u 22:47

Računalo je 1973. godine ušlo u Guinessovu knjigu rekorda kao najpouzdanije računalo na svijetu

Britanski Nacionalni muzej računalstva ponovno je pokrenuo Harwell Dekatron, ogromno, 2,5 tona teško računalo iz 1951. koje je time postalo najstarije digitalno računalo koje je još uvijek u funkciji, prenosi Wired. Računalo je 1973. godine ušlo u Guinessovu knjigu rekorda kao najpouzdanije računalo na svijetu, no tijekom posljednjih nekoliko desetljeća nije bilo u upotrebi već je bilo rastavljeno.

Volonterima je trebalo oko dvije i pol godine da ga ponovno sastave, a prije no što su papirnatom trakom unijeli program računalu je za zagrijavanje bilo potrebno oko sat i pol. Potom je, uz jedinstvenu buku i bljeskanje lampi, isprintao odgovor na jednostavnu matematičku jednadžbu.

- Stroj je radio savršeno - rekao je Kevin Murrell, koji je vodio restauraciju računala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije