Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska atrakcija

VIDEO Obitelj Salaj postavila 1,3 milijuna božićnih svjećica

Vlatko Marković
Foto: Boris Šćitar
1/2
13.12.2012.
u 22:58

Hrvatska obitelj Salaj je i ove godine svoje imanje u Grabovici uredila sa 1,3 milijuna božićnih svjećica. Taj prekrasan blagdanski ugođaj privukao je i svjetsku agenciju Reuters.

Hrvatska obitelj Salaj je i ove godine svoje imanje u Grabovici uredila sa 1,3 milijuna božićnih svjećica. Taj prekrasan blagdanski ugođaj privukao je i svjetsku agenciju Reuters koja je o njima snimila priču.

"Sedam hektara veliko imanje obitelji Salaj u Grabovici je i ove godine pretvoreno u bajku sa još više svjećica nego ih je bilo prošle godine", napisao je Reuters u svojoj priči.

Počelo sa 70 tisuća, a danas su već na 1,3 milijuna svjećica

- 2002. godine sam dobio ideju da dvorište uredim sa 70 tisuća svjećica. Bila je to prava senzacija u ovom kraju. Svi su me pitali koliko ću koristiti sljedeće godine pa sam prvo krenuo sa 100 tisuća pa 200, 300, 400 i tako dalje, a sada smo na 1,3 milijuna - kazao je Zlatko Salaj.

Gotovo pet kilometara kablova leži na tlu kako bi povezalo svjećice, dok je još oko 180 kilometara električnih vodova postavljeno po drveću i grmlju diljem imanja. Kako bi lakše platiti račun za struju, obitelj posjetiteljima naplaćuje ulaznicu dok je doživljaj bajke besplatan za djecu mlađu od sedam godina.

70 tisuća kuna za struju

- Za 39 dana ćemo samo račun za struju platiti 70 tisuća kuna - kazao je Zlatko. Salajevi čak dva mjeseca postavljaju svjećice po imanju nakon čega ih cijeli prosinac drže upaljenima. Potom potroše još neko vrijeme kako bi ih skinuli i spremili u skladište. Cijeli proces traje do rujna pa do ožujka.

Projekt nazvan "Božićna priča" je od 2002. privukao oko 60 tisuća posjetitelja svake godine. Čista ljubav drži Šalajeve zaposlenima tijekom blagdana.

- Ove godine smo krenuli 20. rujna, a 95 posto smo postavili do 1. prosinca. Bilo je dana kada nas je radilo desetero - zaključio je Zlatko.

>>FOTO Milijun i pol lampica za raskošnu Božićnu bajku obitelji Salaj

Komentara 13

DU
Deleted user
23:10 13.12.2012.

Zasto skidati pa opet stavljati? Neka dolaze posjetitelji cijele godine. Nadjite sponzora g. Salaj i pretvorite to u hrvatski Disneyland .

KO
kompjuter
07:50 14.12.2012.

prolazio sam tuda za čazmu i ništa strašno kad je ljeto,udaljeno od ceste,kuća itd. ali vidim u zimi kad se okiti fantazija ali mi nije jasno otkud mu toliko novaca za struju,aloooo,ja imam ratu mjesećnu za struju 750,00 kn ali ovih 70.000,uhh,mora biti dobro novčano pokopan sa lovom pogotovo u ovoj krizi

OB
-obrisani-
14:39 14.12.2012.

1.3 milijuna, pa kada ti to počinješ spajati, usred ljeta na +40?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije