Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opća makljaža

VIDEO Masovna tučnjava u gruzijskom parlamentu: Zastupnik tijekom govora dobio šakom u glavu

Gruzijski parlament
Foto: Reuters
15.04.2024.
u 23:28

Snimka emitirana u ponedjeljak na gruzijskoj televiziji prikazuje Mamuku Mdinaradzea, čelnika parlamentarne frakcije vladajuće stranke Gruzijski san i pokretača prijedloga zakona, kojeg je oporbeni zastupnik Aleko Elisashvili udario šakom u lice dok govori s govornice.

Gruzijski političari posvađali su se u parlamentu jer su zastupnici vladajuće stranke nastojali donijeti kontroverzni zakon o "stranim agentima", koji su kritizirale zapadne zemlje i koji je izazvao prosvjede u Gruziji. Snimka emitirana u ponedjeljak na gruzijskoj televiziji prikazuje Mamuku Mdinaradzea, čelnika parlamentarne frakcije vladajuće stranke Gruzijski san i pokretača prijedloga zakona, kojeg je oporbeni zastupnik Aleko Elisashvili udario šakom u lice dok govori s govornice.

Incident je izazvao širu tučnjavu između nekoliko zastupnika, što se povremeno događalo u često razularenom parlamentu Gruzije. Na snimkama se vidi kako Elisashvilija pozdravljaju prosvjednici ispred zgrade parlamenta, prenosi Guardian. Iz Gruzijskog sna ranije ovog mjeseca najavili su da će ponovno uvesti zakone koji od organizacija koje primaju sredstva iz inozemstva zahtijevaju da se registriraju kao "strani agenti" ili će se suočiti s kaznama. Dogodilo se to 13 mjeseci nakon što su bili prisiljeni odustati od plana, zbog masovnih prosvjeda.

Zakon je zategao odnose s europskim zemljama i SAD-om, koji su poručili da se protive njegovu usvajanju. Europska unija, koja je Gruziji dala status kandidata u prosincu, rekla je da je taj potez nespojiv s vrijednostima bloka. Gruzijski san kaže da želi pridruživanje zemlje EU-u i NATO-u, iako je produbila veze s Rusijom i suočila se s optužbama za autoritarizam kod kuće. Dodaju da je prijedlog zakona neophodan za borbu protiv onoga što nazivaju "pseudo-liberalnim vrijednostima" koje nameću stranci i za promicanje transparentnosti.

VEZANI ČLANCI:

Gruzijska vlada priopćila je da je premijer Irakli Kobakhidze u ponedjeljak održao sastanak s veleposlanicima EU-a, Britanije i SAD-a na kojem su razgovarali o spornom zakonu. Kobakhidze je branio nacrt zakona kao promicanje odgovornosti i rekao da "nije jasno" zašto mu se zapadne zemlje protive.

Gruzijski kritičari nazvali su nacrt zakona "ruskim zakonom", uspoređujući ga sa sličnim zakonima koje koristi Kremlj za suzbijanje neslaganja u Rusiji. Rusija je nepopularna u Gruziji zbog podrške Moskve odcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji. Rusija je porazila Gruziju u kratkom ratu 2008. godine.

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se ispred zgrade parlamenta prije masovnog prosvjeda koji su organizacije civilnog društva pozvale na ponedjeljak navečer. Nakon što ga odobre članovi zakonodavnog odbora za pravna pitanja, koji je pod kontrolom Gruzijskog sna i njegovih saveznika, nacrt zakona može ići na prvo čitanje u parlamentu. Gruzija bi trebala održati izbore do listopada. Ankete javnog mnijenja pokazuju da je Gruzijski san i dalje najpopularnija stranka.

FOTO Zalazak sunca u Osijeku večeras je nestvarno lijep, prizori su kao iz filma

Gruzijski parlament
1/12

Komentara 3

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
02:07 16.04.2024.

Zanimljivo je da je taj "Zakon o stranim agentima", prvo donijela USA. E, ali kad su druge države takav isti zakon donijele ili najavile, USA ih je zbog toga odmah napala. Taj zakon u Europi ima Mađarska, a priprema ga i Republika Srpska. Riječ je o transparentnosti financiranja NVO, i uvida u njihovo stanje tih udruga u bankama, što glede poreza djeluje sasvim regularno.

AK
Aka
11:27 16.04.2024.

Svijet je poludio od agresije, pa se pitam zaprašuju li nas doista nečime što potiče glupavost i nasilje?

Avatar southman
southman
07:19 16.04.2024.

Naši se ne znaju niti potući. Sjetimo se Grmojine bežanije 🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije