Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD i Afganistan

Video marinaca koji uriniraju po mrtvima narušava pokušaj mirenja

Europsko prvenstvo u karateu
Foto: Goran Stanzl
1/2
12.01.2012.
u 09:20

Na videu četiri muškarca u kamuflažnim odorama američkih marinaca uriniraju po trima mrtvim tijelima šaleći se i govoreći: "Želim ti ugodan dan, prijatelju"

Video na kojemu su navodno prikazani američki vojnici koji uriniraju po tijelima mrtvih talibana u Afganistanu mogao bi poremetiti mirovne pregovore u vrijeme kada američke vlasti ponovno pokušavaju ostvariti diplomatske odnose s Afganistanom.

Video, na kojemu četiri muškarca u kamuflažnim odorama američkih marinaca uriniraju po trima mrtvim tijelima šaleći se i govoreći: "Želim ti ugodan dan, prijatelju", objavljen je na internetu.

Video je uzburkao duhove u zemlji koja nakon 10-godišnjeg rata pamti mnoge slučajeve zlostavljanja, javlja Reuters, a mogao bi uvelike zakomplicirati sve pokušaje diplomatskog mirenja u vrijeme povlačenja američkih vojnih snaga.

Istovremeno Marc Grossman, Obamin predstavnik za Afganistan i Pakistan, počinje diplomatske pregovore s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu i predstavnicima Turske, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Ovakvi postupci imat će vrlo loš utjecaj na pokušaje mirenja – smatra Arsala Rahmani, glavni pregovarač Karzaijeva Visokog mirovnog vijeća te dodaje kako takav materijal talibani mogu iskoristiti kako bi regrutirali mlade ljude tvrdeći da je njihova zemlja napadnuta.

Zapovjedništvo američkih marinaca potvrdilo je da će otvoriti istragu o spornoj snimci, a NATO-om predvođenje Međunarodne snage za pružanje sigurnosti osudile su snimljeni čin nazivajući ga "vrijednim prezira" i "ogavnim".

Komentara 199

AA
aabbcc
16:21 12.01.2012.

12.01.2012. u 15:43h DoktorAmer je napisao/la: ...............ako je to istina. __________________ISTINA je a za pi**nje na javnom mjestu je kazna 50-60 §.

OB
-obrisani-
17:09 12.01.2012.

12.01.2012. u 17:02h Hikos je napisao/la: ..... I zavrsila prica. Problem je puno dublji.

OB
-obrisani-
13:22 12.01.2012.

reice ipak si ti dama...ne stoje ti reči \"sravniti\"i sl. onda te posle moram braniti od alahovaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije