Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na udaru radikala

VIDEO Ilegalni imigranti u Grčkoj strahuju od ekstremista

zlatna zora
Reuters/PIXSELL
14.11.2012.
u 10:48

Nevladine organizacije u Grčkoj samo u posljednja tri mjeseca zabilježile su čak 500 rasistički motiviranih napada

Kriza je u Grčkoj osim na gospodarsku ostavila velike posljedice i na društveno-političku situaciju, a jedna je od njih i porast ekstremizma i neprijateljstva prema strancima, pogotovo ilegalnim imigrantima, donosi Deutsche Welle.

Nevladine organizacije u Grčkoj samo u posljednja tri mjeseca zabilježile su čak 500 rasistički motiviranih napada. Za zločine još uvijek nitko ne odgovara iako se sumnja da su počinitelji povezani i neofašističkom strankom Zlatna zora, koja je od prošlog ljeta zastupljena i u nacionalnom parlamentu u Ateni. Policija zasad tapka u mjestu, ali poručuje da neće odustati iako navodno brojni policajci gaje simpatije prema Zlatnoj zori.

U atenskoj četvrti Kallithea skupina od 15 do 20 muškaraca na motociklima jedne je večeri napala egipatske mladiće koji su zbog zadobivenih ozljeda završili u bolnici.

– Desetorica muškaraca prišla su nam i pitala odakle sam. Rekao sam da sam Egipćanin. Zatim su s druge strane došli muškarci s motorima. Nakon toga se sjećam samo da me netko metalnom šipkom udario u potiljak. Tri dana kasnije probudio sam se u bolnici – kaže jedna od žrtava.

Novi napad dogodio se dvije večeri poslije, na trgu udaljenom 50 metara. Dok je policija stigla, napadači su pretukli svakog ilegalca do kojeg su mogli doći, otkriva jedan svjedok. U lipnju je u napadu u podzemnoj željeznici stradao jedan Pakistanac.

U Grčkoj živi oko 600 tisuća ilegalnih imigranata, a za većinu od njih ne postoje izgledi da će dobiti stalan posao i dozvolu boravka. Kriminal i droga svakodnevica su u atenskim doseljeničkim četvrtima, zbog čega mnogi od njihovih grčkih susjeda spas vide u radikalizmu poput onoga koji promiče Zlatna zora.

>> To Vima: Pola atenskih policajaca glasovalo za Zlatnu zoru

Ključne riječi

Komentara 3

OL
olovka
11:20 14.11.2012.

Tko finansira "nevladine organizacije" ? Nikad drzava u kojoj rade! Dali su potrbni ? Nisu! Pa zasto ih se ne rijesiti a kriminalne drzave koje ih finansiraju , da pokusaju da hrane gladnu dijecu.

Avatar kocusa
kocusa
11:28 14.11.2012.

cuj 600k ilegalnih imigranata!pa kako su ti ljudi usli u tu zemlju?znaci od granicara pa nadalje nitko u toj drzavi nije godinama radio svoj posao...nije cudo da su u bankrotu.

ST
strukle.
12:32 14.11.2012.

Naslov nije tocan, jer se napadaju svi stranci ako su tamnije boje koze od Grka. . Nazalost, nista novo - uvijek je netko drugi kriv za nesto sto ne valja ili za nesto sto nekome odgovara prikazati kao nevaljalo. Hitler?? Staljin? Mao? Sveto trojstvo Sjeverne Koreje? Necu ni spominjati primjere na tlu bivse Juge jer se o tome uglavnom nesmije pisati na ovom mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije