Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Markov trg

VIDEO Branitelji poručili: Vukovar nikada neće biti BYKOBAP

Muhammad Ali
Reuters
15.01.2013.
u 12:23

Branitelji su donijeli transparent na kojem je na lijevoj strani stajala hrvatska zastava s natpisom Vukovar na latinici, a na desnoj strani na ćirilici

Udruga ratnika hrvatskog obrambenog rata na čelu s Petrom Janjićem – Tromblonom urudžbirala je danas Hrvatskom saboru i Vladi RH po jednu dvojezičnu ploču na kojima su napisani nazivi tih institucija na latinici i ćirilici. Ovaj potez ujedno je i najava prosvjednog skupa "Vukovar nikada neće biti BYKOBAP" koji udruga organizira 19. siječnja u 12 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu Vukovara protiv dvojezičnosti.

– Ove dvije table urudžbirali smo u Vladi i Saboru jer te institucije imaju više Srba nego mi u Vukovaru kad uzmete broj stanovnika pa i oni moraju poštovati Zakon o dvojezičnosti – tvrdi Petar Janjić – Tromblon koji traži da se Ustavom donese odredba da Vukovar, Škabrnja, Laslovo, Ćelija te ostala mjesta u okolici nikada više ne moraju gledati ćirilicu.

Udruga ratnika, tvrdi, neće se baviti vandalizmom, kaznenim djelima skidanja ili prefarbavanja tih ploča nego će ispoštovati sve zakone i Ustav RH na način da će dokazati "veleizdaju koja je počinjena donošenjem ovog zakona".

– Na skupu će govoriti samo Vukovarci, bez političara, generala, bez poznatih ljudi, govorit će samo mali ljudi, a veliki ratnici i stradalnici, koji ne žele imati u svome umu i srcu ni pomisao da će ikada više u Vukovaru šetati ćirilica koja je izvršila ekocid, kulturocid i genocid: Na taj način ćemo mi ovim protestnim skupom donijeti odluke koje ćemo 20. siječnja predati u Zagrebu Hrvatskom saboru i Vladi da se krene u ozbiljnu analizu koliko točno Srba ima u Vukovaru, je li to 35 posto ili manje i da se vidi na koji način i kako se može zakonski donijeti moratorij na dvojezičnost na minimum od 20 godina – objašnjava Tromblon kojeg smeta što još nitko od Srba, pa ni država Srbija nisu odgovarali za zločine počinjene u Domovinskom ratu.

– Mi iz Udruge ratnika pozivamo sve naše domoljube, ne samo Hrvatice i Hrvate nego sve ljude dobre volje i one koji poštuju Ustav i zakone RH da se odazovu na oba najavljena skupa, i 19. siječnja, ali i 2. veljače, koji organizira novoosnovani Stožer udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovara kako bi što više mogli upozoriti na zajedništvo, poštovanje zakona i Ustava te volje hrvatskoga naroda – zaključuje Tromblon.

>>Ćirilica i srpski u Vukovaru, ali ne i na Ovčari, Trpinjskoj cesti, bolnici

>>Ajduković: Ćirilica je prirodno i ustavno srpsko pravo

Komentara 118

PO
poznavatelj
13:27 15.01.2013.

Hrvati i Srbi su konstitutivni narod u Hrvatskoj...Tako je pisalo prije Tudjmanove promijene ustava.Sada kada su Srbi pod statusom nacionalne manjine neki ne zele ni pravo na svoj jezik da im daju.... Zaista ja ovdje nevidim nista drugo nego onuu istu demagogiju koju je HDZ ozivio devedesete i napravio ogromnu mrznju prema Srpskom narodu u Hrvatskoj...

NU
nutna-
13:34 15.01.2013.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina donesen je 2002 g. pod Račanovim patronatom i prestanite više lagat i trollat.

PR
president
13:10 15.01.2013.

Netko samo treba pokrenuti protuvladine prosvjede - i mislim da bi se večina građana ove zemlje priključila. Jer oni nisu nesposobni, oni su sposobni ovom narodu nanositi samo zlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije