Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Sanaderu

Vidaković: Svi u banci znali su da će Sanader dobiti proviziju

sanader - sud (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/12
08.12.2011.
u 08:30

Dogovor je bio u Austriji da će se isplatiti provizija za taj kredit. U krugovima je bilo govora da će se isplatiti Sanaderu.

– Drago Vidaković sve je lijepo ispričao, ali ne postoji način da se njegove tvrdnje konkretno provjere – kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nakon što je na Županijskom sudu u Zagrebu završila današnja rasprava u predmetu što ga USKOK vodi protiv bivšeg premijera. Ivu Sanadera tereti se da je od Hypo banke uzeo 3,6 milijuna kuna provizije za austrijsko kreditiranje kupnje zgrada veleposlanstava RH.

Drago Vidaković, dugogodišnji direktor Hypo Leasing Kroatiena, danas je potvrdio tu sumnju svjedočeći da se u bankarskim krugovima govorilo da će Sanader dobiti proviziju za navedeni posao. Vidaković je također napomenuo da u Austriji provizija ne podliježe kaznenom zakonu. Ipak, nije se mogao sjetiti tko mu je točno rekao tu informaciju.

Proviziju plaća korisnik kredita

– Ured za inozemstvo bio je mali i uprava i djelatnici su se družili. Ne sjećam se tko je to točno rekao – kazao je.

Na upit tko na kraju plaća proviziju, Vidaković je rekao da proviziju plaća banka, ali se ona uračunava u kredit pa trošak provizije na kraju snosi sam korisnik kredita. U konkretnom slučaju, riječ je o RH.

Vidaković je dalje svjedočio o susretu Ive Sanadera i tadašnjeg direktora Hypo banke Wolfganga Kulterera.

– Bio sam u svom autu na parkiralištu i spremao se ući u ured. Tada je na stražnja vrata na parkiralište izašao Kulterer. Sanaderu je predao žutu kuvertu formata A5, a susret je trajao vrlo kratko, pozdravili su se i Sanader je sjeo u crni Mercedesov džip i odvezao se. S njim je u autu bila i korpulentna žena crne kose.

U tom je trenutku Prodanović pokušao predočiti dio iskaza što ga je Vidaković ranije davao USKOK-u, no sudac mu to nije dopustio. U tom iskazu navodno je Vidaković rekao da je ženu u autu prepoznao kao Mirjanu Sanader.

"Svjedočenje nije istinito"

Upravo kontradiktornosti i izbjegavanje da konkretno odgovori na postavljena pitanja Sanaderove odvjetnike učvrstili su u uvjerenju da Vidakovićevo svjedočenje nije  bilo istinito.

– Svima koji su vidjeli današnje svjedočenje jasno je da nije istinito – rekao je Prodanović novinarima nakon suđenja.

Kako je USKOK-ov svjedok i sam pod istragom Županijskog suda u Zagrebu, Sanaderovi odvjetnici pokušali su od njega izvući priznanje je li današnje svjedočenje uvjetovao boljim položajem za sebe.

Nema nagodbe

– Nisam sklopio nikakvu nagodbu s USKOK-om – kazao je Vidaković tvrdeći da "ćemo još vidjeti kako će se razvijati njegov slučaj".

Vidaković je negirao i izravnu optužbu okrivljenog Sanadera koji ga je pitao je li istina da je kazao kako je "riješio svoj problem s Bajićem". Na pitanje zašto se tek nakon podnošenja optužnice javio sa svojim saznanjima, rekao je da mu je tako došlo.

Sanader je Vidakovića višekratno ispitivao zašto nije izvršio svoju građansku dužnost i još na proljeće javio se USKOK-u, na što je Vidaković odgovorio:

– U to se vrijeme još nije pisalo o mom slučaju.

Kad ga je Sander prekinuo i kazao mu da ga nije pitao o njegovu slučaju, sudac je zabranio odgovor i upozorio Sanadera da ne prekida svjedoka. Turudić je dopustio da ovaj odgovor uđe u zapisnik, s obzirom na to da smatra kako je svjedok pogrešno shvatio što ga se pita.

– Možda nije pogriješio, možda je po Freudu – dobacio je Prodanović.

Kako ništa od toga nije ušlo u zapisnik, Prodanović je na kraju rasprave zatražio da se unese primjedba da Vidakovićev odgovor nije ušao u zapisnik te uložio prigovor na istinitost Vidakovićeva svjedočenja.

Nakon završetka rasprave svjedok Drago Vidaković kazao je za Večernji.hr da ostaje u Hrvatskoj. Negirao je optužbe u svom slučaju. Kaže da to za što ga terete nije bilo izvedivo jer su imali sustav kontrole koji je onemogućavao prekoračenje troškova, dok je uprava potpisivala samo gotove račune.

Na pitanje zašto je spominjao svoj slučaj kad ga je Sanader pitao zašto se USKOK-u nije javio na proljeće, Vidaković je odgovorio da je Sanader mislio na svoj slučaj, a on na svoj.

– Zato sam rekao da se tada još nije pisalo o mom slučaju – kazao je Vidaković.

Pred novinare je izašao i Sanaderov branitelj Čedo Prodanović.

– Ovo je jedan od uobičajenih svjedoka. Čekamo da se pojavi svjedok koji nema kriminalnog tereta. Obrana smatra da je svjedok nevjerodostojan. Izbjegava direktno odgovoriti. Sve je lijepo ispričao, ali bez mogućnosti konkretne provjere iskaza. Njegovo je svjedočenje u skladu s optužnicom i žao mi je da mu nismo mogli pokazati njegov iskaz u USKOK-u jer su već tu vidljive kontradiktornosti – kazao je Prodanović.

Sanader već danas na slobodi?

Govoreći o izlasku Ive Sanadera na slobodu, Prodanović je rekao se jamčevina rješava. Čekaju da sudac istrage napiše rješenje, a nakon toga izvršit će se polaganje gotovine i upis na nekretnine jamaca u tijeku. Ako završe s tim tijekom dana, Sanader bi već danas mogao izaći na slobodu.

– Što se tiče zabrane napuštanja Zagreba, Ivo Sanader nezadovoljan je takvom odlukom jer mu se time krše ustavna prava. Onemogućava mu se djelovanje da posjeti roditelje, pogotovo majku koja je bolesna – kazao je Prodanović.

Tijek današnje rasprave

10.45 sati Današnja je rasprava završena. Suđenje se nastavlja sutra.

10.32 sati Sudac Turudić Sanaderu: Omeli ste svjedoka u iskazu, a i meni ste upadali u riječ. Svjedok je mislio da ga pitate o njegovu slučaju, a ne o svome.

Sanader: Pa ja prigovaram iskazu svjedoka.

Turudić: Nemojte me prekidati.

Ivo Sanader: Jeste li dali iskaz kako bi kupili oprosnicu od DORH-a?

Drago Vidaković: Nisam, vidjet ćemo kako će završiti taj slučaj.

Čedo Prodanović: Prigovaram da nije ušla rečenica u zapisnik da je svjedok na pitanje odgovorio: "Nisam se ranije javio USKOK-u jer se tada još nije pisalo o mom slučaju".

Sudac: Okrivljenik (Sanader op. a.) ispravlja svog branitelja i navodi da bi umjesto riječi ranije trebalo stajati proljeće.

Č.P.: Imao bih i primjedbu na istinitost iskaza svjedoka u cijelosti. Sjeća se bolje svega od prije 17 godina nego recentnih događaja. Jako dobro pamti samo one dijelove koji terete optuženika, dok bi se nekih događaja kojih bi se morao sjetiti niti može niti želi sjetiti. Način na koji obrazlaže pojedine događaje protivan je elementarnoj logici.

Sanader: Stojim iza svega što je rekao Prodanović.

10.23 sati Sanader: Vi ste ove poslovne tajne znali kao vozač?

D.V.: Mi smo se družili na dnevnoj bazi i pričalo se o svemu, pogotovo o tako velikim poslovima koji su bili velik posao za tako malu banku i naravno da smo pričali o svemu. Ja sam bio predodređen za direktora Hypo Leasinga za Hrvatsku.

I.S.: Je li točno da ste izjavili kako ste riješili svoj slučaj s Bajićem i DORH-om?

D.V.: Nije točno da sam nedavno izjavio kako sam riješio svoj problem s Bajićem i DORH-om. Proces protiv mene je pokrenut i vidjet ćemo kako će biti riješen.

I.S.: Kada ste prije 11. mjeseca bili u Hrvatskoj?

D.V.: Sredinom 10. mjeseca.

Sudac: Zašto tada niste stupili u kontakt i razgovarali s USKOK-om?

I.S.: Točno. Zašto tada niste stupili u kontakt i razgovarali s USKOK-om?

D.V.: Jesam li ja morao tada stupiti?

Na ponovljeno pitanje suca kaže da je tada stalno bio na poslu pa nije mogao. Sanader ga upozorava na njegovu građansku dužnost i kaže da je morao prijaviti odmah čim je doznao, a ne čekati.

Provocira svjedoka na što mu sudac kaže da je pitanje već postavio te da ne ulazi u komentare.

I.S.: Zašto se niste nekoliko mjeseci prije javili?

D.V.: Ja sam se javio kad sam zato osjetio potrebu. Nije se pisalo o mom slučaju na proljeće.

I.S.: Ja sam vas pitao o mom slučaju.

10.15 sati  D.V.: Nisam postigao nikakvu nagodbu s USKOK-om.

Č.P.: Rekli ste o svojim saznanjima o angažmanu Hypo banke u RH da je to bilo na neki način plod djelatnosti Mocka pa vas ponovno pitam, je li se on obratio banci ili se Kulterer obratio Mocku?

D.V.: Ne znam kako bih vam odgovorio. Mock je sugerirao, preporučio Hypo banku za financiranje, ne znam je l' to bio netko iz Hrvatske, Granić, ne znam, ali znam da je Kulterer rekao da je Mock urgirao.

Č.P.: Na ovom parkingu kažete da ste vidjeli Sanadera kako prilazi Kultereru, jeste li znali Sanadera?

D.V.: On je javna osoba, znao sam. Ja sam na tjednoj bazi bio u Zagrebu, znao sam i tko je Granić i tko je bio Sanader.

Č.P.: Nije u to vrijeme bio javna osoba.

Sudac: To ćemo još prosuđivati.

Č.P.: Jeste li prepoznali njegovu suprugu?

D.V.: Ne.

Č.P.: Koje marke je bio taj džip?

D.V.: Koliko se sjećam, Puch.

Č.P.: Od koga ste konkretno čuli da je Sanader dobio proviziju?

D.V.: Odjeli su bili jako mali. S upravom se družilo na dnevnoj bazi i pričalo se o tome i znalo se u tom uskom krugu da se daje provizija i kome će ići.

Č.P.: Je l' možete biti precizniji, to je relativno značajan podatak?

D.V.: Glavni je bio Kulterer koji je direktno kontaktirao Sanadera.

Č.P.: A tko je vama govorio?

D.V.: Pričalo se, znalo se tko s kim priča i tako to.

Sudac: A tko je vama rekao od tih ljudi s odjela ili iz uprave?

D.V.: Ne mogu se točno sjetiti da imenujem osobu.

Č.P.: Znate li Eugena Laxu, jeste li s njim razgovarali sa Striedingerom?

D.V.: Ponavljam, nisam ga ni čuo ni vidio.

10.07 sati Č.P.: Jeste li imali drugu ulogu osim što ste ih vozili?
D.V.: Ne, ja sam ih vozio , ali nisam imao ulogu u kreditu i nisam bio na sastancima.

Č.P.: Je li uobičajeno da bankari pričaju o proviziji među nepoznatim ljudima?

D.V.: Pa u inozemnom odjelu bilo je svega nekoliko ljudi. Davanje provizije u Austriji nije kazneno djelo.

Č.P.: Kako to da ste se javili USKOK-u?

D.V.: Kad sam pročitao optužnicu, javio sam se iz inozemstva i pitao mogu li što pomoći u tom cijelom predmetu. Zatim me nazvala gđa Laptoš. Početkom 11. mjeseca USKOK me ispitao, ja sam rekao što znam.

Sudac: Sanaderu i Suiću prestanite se smijuljiti. To nije dopušteno.

Č.P.: Prije nego što ste poslali dopis, jeste li razgovarali s nekim iz USKOK-a?

D.V.: Ne.

Č.P.: Zašto je naslovljeno pismo na Laptoš?

D.V.: Zato što je u novinama pisalo njezino ime.

Č.P.: Je l' se protiv vas u to vrijeme vodio kakav postupak?

D.V.: Rekao mi je moj odvjetnik da se nešto pokreće, ali nismo znali što.

Č.P.: Jeste li znali da vam je imovina blokirana?

D.V.: Ne znam kad sam to doznao, prije ili poslije nego sam se javio u USKOK. U USKOK-u sam bio početkom 11. mjeseca i drugi put kad su mi predali poziv za sud. 

Č.P.: Vodi li se sada kakav postupak protiv vas i jeste li sklopili kakvu nagodbu?

D.V.: Trenutačno istražni postupak zbog navodnih uvećanih troškova pri opremanju poslovnica, protiv mene i uprave. Na ovom sudu, tj. Županijskom sudu u Zagrebu.

10.00 sati Sudac: Koliko je trajao sastanak?

D.V.: Oko minutu, pozdravili su se i odmah se razišli.

T.L.: Za susreta, gdje ste vi bili?

D.V.: Preko puta zadnjeg izlaza, udaljen možda sedam ili osam metara. Okrenut prema njima i pripremao sam dokumente da uđem u firmu, a sjedio sam u automobilu.

T.L.: Je li netko nešto potpisivao prilikom primopredaje?

D.V.: Ne.

T.L.: Koje veličine je bila koverta?

D.V.: Čini mi se da je bila A5.

T.L.: Znate li za osobu Eugena Laxu?

D.V.: Nikad nisam čuo za to ime niti ga vidio.

Čedo Prodanović: Što ste radili do 1990. godine, kad ste otišli iz RH?

D.V.: Je li to bitno za ovaj slučaj?

Sudac: Odgovorite!

D.V.: Bio sam vani do '90-te dok nisam počeo surađivati s bankama.

Č.P.: Kad ste počeli surađivati s bankama?

D.V.: S Hypo Leasingom 1991. ili 1992. na zahtjev mog prijatelja Josepha Kirchera da dođem. Rekao je da šire posao na RH.

Č.P.: Je li to bila formalna suradnja?

D.V.: Ja sam bio zaposlenik od 9. mjeseca 1995.

Č.P.: Da to sam čuo, ali ranije?

D.V.: Radio sam kao suradnik i honorirao sam račune. Dobivao sam honorare.

9.50 sati D.V.: S obzirom na situaciju u HR u to vrijeme, kamata nije bila velika, ali kad bi se isti kredit davao u Austriji za isti posao, to bi bila velika kamata. Dogovor je bio u Austriji da će se isplatiti provizija za taj kredit. U krugovima je bilo govora da će se isplatiti Sanaderu.

T.L.: Tko plaća proviziju u takvim slučajevima?

D.V.:  Banka, ali se provizija uračunava u kredit pa je u konačnici snosi korisnik kredita.

T.L.: O susretu Kulterera i Sanadera?

D.V.:  Početkom 1995. u siječnju bilo je susreta, ali ne znam na što konkretno mislite.

T.L.: Bilo je više susreta?

D.V.:  Ne znam koliko je bilo, sjećam se da sam se pripremao ući u zgradu Hypo Leasinga u Klagenfurtu. Došao sam na parkiralište. Tamo se, na početku razvoja poslovanja, nalazio odjel banke za inozemstvo, u drugom dijelu bili su djelatnici HL-a. U jednom trenutku izašao je na stražnji izlaz Kulterer s kuvertom u ruci.

Sanader se približio, pozdravili su se. Kulterer je Sanaderu dao žutu kuvertu. Sanader se udaljio na početak parkinga, sjeo u crni džip u kojem je sjedila gospođa crne kose korpulentne građe. 

9.35 sati Rasprava počinje svjedočenjem Drage Vidakovića. Utvrđuje se njegov identitet. Kaže da živi u Los Angelesu.

Tamara Laptoš: Koje ste funkcije obnašali u Hypu 1994. i 1995. godine?

D.V.:  Do 9. mjeseca 1995. bio sam suradnik u Hypo lnternationalu, a od tada direktor Hypo Leasing Kroatiena. Na početku sam radio većinom u Austriji, no jednom tjedno dolazio sam u Zagreb jer smo pripremali poslovanje u RH.

T.L.: Jeste li poznavali Kulterera i Striedingera?

D.V.: Da, viđali smo se na dnevnoj bazi.

T.L.: Jesu li krajem 1994. dolazili u Zagreb na sastanke u Ministarstvo vanjskih poslova?

D.V.: Da, ili su putovali sa mnom autom ili sam ih dočekivao na aerodromu.

T.L.: Koliko je bilo tih dolazaka u Zagreb?

D.V.: Sigurno četiri ili pet, nekoliko je sastanaka sigurno bilo.

T.L.: Jesu li govorili kod koga dolaze?

D.V.: Kod Granića ili kod Sanadera.

T.L.: Jesu li uvijek obojica dolazila?

D.V.: Uglavnom zajedno, a ponekad je Kulterer sam. Jednom ili dvaput bili su kod Granića, koliko se sjećam. Ostalo kod Sanadera. Uvijek sam ih dočekivao nakon tih sastanaka.

T.L.: Jeste li ih odmah vozili u Austriju?

D.V.: Ponekad, uglavnom smo prvo išli na ručak. Na jednom ručku u "A. G. Matošu" bio je i Sanader.

T.L.:  Koja je bila tema sastanaka u MVP-u?

D.V.: To je bila mala banka, naravno da smo komentirali u autu. Radilo se o kreditu. To je bio prvi veliki posao za Hypo s državnim jamstvom.

T.L.: Znate li kako je došlo do kredita?

D.V.: Alois Mock sugerirao je da se taj posao dovrši, koliko znam, on je dao preporuku da Hypo banka, ako bi mogla, financira taj posao.

Sudac Turudić: Kome je preporučio?

D.V.: Preporuka je bila za MVP, koliko su pričali. Taj izlaz za Hypo u to je vrijeme bio velik.

Sudac: Znači Mock je rekao Hypo, kolokvijalno "dajte RH kredit"?

D.V.: Da.

T.L.: Odakle vam ta saznanja?

D.V.: U to je vrijeme bio plan da se dolazi u RH s Leasingom, a bili smo mala tvrtka.

T.L.: Znate li detalje kredita?

D.V.: Znam, kamata je bila u RH jako velika, iznad 20 posto.

Sudac: Koliku je kamatu dobila banka za kredit u RH na 140 milijuna?

D.V.: Ne sjećam se.

Sudac: Kolika je kamata bila u Austriji, 2, 3 ili 5, kad se radilo o jamstvu države?

D.V.: Ali, da, taj kredit je bio povoljan za Hrvatsku.

 

Na današnjoj raspravi u predmetu što se vodi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera na zagrebačkom Županijskom sudu trebao bi svjedočiti Drago Vidaković, dugogodišnji direktor Hypo leasinga Kroatien, koji se sam javio USKOK-u nakon podnošenja optužnice.

Navodno je svjedočio susretu Sanadera i Wolfganga Kulterera na parkiralištu Hypa na kojem je došlo do primopredaje pa postoji sumnja da je Vidaković vodio Sanadera da prima mito, odnosno proviziju od Hypa, a za što USKOK tereti Sanadera, uz optužbu za primanje mita od šefa mađarskog MOL-a.

Vidaković nije ispitan u istrazi što će suđenju dati novi moment s obzirom na to da ni optužba niti obrana ne znaju što će Vidaković reći.

Podsjetimo tek da je i novi USKOK-ov svjedok i sam pod istragom zbog 18,5 milijuna kuna teških malverzacija.

Komentara 96

OB
-obrisani-
11:48 08.12.2011.

IVO ce bit jaka oprba,ahhahahah

EU
eurobanana
08:59 08.12.2011.

Zmiji jest smrskana glava, ali će izrasti nove Prvi su komentari bili da je zmiji skrhana glava, da je Hrvatska ostala bez najopasnijeg šefa. Drugi, bitno realističniji, polaze od notorne činjenice da mafija nije samo hobotnica s mnogim krakovima, negogo i hidra kojoj na mjestu jedne odsječene glave niknu dvije-tri, od kojih barem jedna preživi i nastavi svoj biznis. Jer to je osnovno određenje: organiziranog kriminala ne bi bilo da mu pošteni ne omogućuju zaradu na ilegalnim poslovima: od onih koji kupuju drogu do onih koji se žele jeftino riješiti opasnog otpada.

Avatar MK
MK
11:16 08.12.2011.

...zar je istina da je Laptos pitala bila koje velicine je kuverta bila? Ovo nema ni u cirkusu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije