Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOV POTICAJ EUROPI

Ventotene, mjesto sastanka Renzi – Merkel – Hollande, simbol je europskog federalizma

EU
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.08.2016.
u 10:14

Otok Ventotene služio je kao zatvor za jednog od otaca utemeljitelja Europe

Europski čelnici Matteo Renzi, Angela Merkel i Francois Hollande pokušat će dati nov poticaj Europi koja je u krizi identiteta, sastankom u ponedjeljak poslije podne na otoku Ventotene, simbolu europskog federalizma. 

Talijanski premijer Renzi treba oko 16 sati dočekati njemačku kancelarku Merkel i francuskog predsjednika Hollandea i s njima otputovati na otočić između Rima i Napulja gdje bi troje čelnika trebalo pronaći nadahnuće na grobu Altiera Spinellija, autora "Manifesta iz Ventotenea", kojim je zagovarao federalnu Europu.

Otok Ventotene služio je kao zatvor za jednog od otaca utemeljitelja Europe.

Između 1941. i 1943. fašistički režim služio se tim otočićem kao egzilom za političke protivnike, većinom komuniste. U dvije godine je 2000 zatvorenika prošlo kroz ćelije zatvora Santo Stefano na Ventoteneu.

Među njima bio je Altiero Spinelli, novinar i komunistički aktivist. Godine 1927. bio je osuđen na 16 godina zatvora jer je kritički pisao o dolasku Benita Mussolinija na vlast.

Bio je prebačen na otok 1941., gdje je tajno napisao "Manifest iz Ventotenea" koji povjesničari smatraju jednim od osnova europskog federalizma.

Tekst puna naziva "Za slobodnu i ujedinjenu Europu. Prijedlog manifesta" pisao je na cigaretnom papiru i skrivao u kutiji s dvostrukim dnom te ga tajno prebacio na kopno gdje se od 1943. godine ilegalno raspačavao. 

Danas je zatvor zapušten i mogao bi se srušiti. Renzi je u veljači najavio ulaganje 80 milijuna eura iz javnih fondova za obnovu kompleksa koji želi pretvoriti u mjesto kulture i obrazovanja za mlade Europljane. 

Britanski referendum o izlasku iz Europske unije (Brexit) i njegove posljedice po budućnost Europske unije vrlo je brzo čelnike Njemačke, Francuske i Italija na zajednički sastanak te su se u Berlinu 27. lipnja zauzeli za to da se Europi dade "nov poticaj".

Britanska odluka da napusti EU "politički je poraz" za Europu i trebala bi biti "divovski poziv na buđenje" za EU koja se mora brzo reformirati, ustvrdio je krajem srpnja Renzi. 

Sastanak u ponedjeljak na sredozemnom otoku odvija se tri tjedna prije izvanrednog europskog summita o Brexitu 16. rujna u Bratislavi

>> Angela Merkel organizira konzultacije o budućnosti Europske unije. Pozvani su i premijeri Bugarske, Austrije i Hrvatske

Komentara 7

Avatar punkufer
punkufer
11:04 22.08.2016.

Samo idiotima bi njihova vizija Europe bila privlačna. Uvođenjem milijuna apsolutno neprilagodljivih i za integraciju nezainteresiranih barbara koja je već rezultiralo masovnim silovanjima, podmetanjem bombi, gaženjem ljudi kamionima, napadi mačetama i sjekirama i razaranjem kulturnog i nacionalnog bića svakog naroda u Europi. Najgore od svega je što se to radi svjesno i namjerno od strane potpuno odnarođenih i iskvarenih "elita" tj. pokvarenih milijardera tipa Soroš.

Avatar Slavonija87
Slavonija87
17:48 22.08.2016.

Treba zamijeniti ove elite dok nisu one zamjenile nas afro-azijskim barbarima. Njihova "Europa" znači kraj Europljana.

BR
Branko102
11:35 22.08.2016.

Holalnde i Merkel su plaćenici CIA i judeomasonerije.Oni najmanje predstavljahju francuski i njemački narod.Sve što oni dogovore treba minirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije