Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
916 pripadnika romske nacionalne manjine

Veljko Kajtazi: Dvojezične ploče u Orehovici zakonska su obveza i od njih neću odustati

storyeditor/2023-01-13/PXL_041122_96610297.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.02.2023.
u 01:30

Moj stav može se sažeti u dvije točke. Prva je poštivanje zakona, a druga dijalog o načinu provedbe, odnosno konzumacije prava na dvojezičnost. To su točke od kojih, kao zastupnik i predstavnik romske nacionalne manjine, ne mogu odustati – rekao je Kajtazi.

– Ministarstvo pravosuđa i uprave očitovalo se i dostavilo upute Općini Orehovica da se upusti u pripremu za provedbu zakonske obveze koja proizlazi iz Ustavnog zakona. Pisanih očitovanja Općine zasad nije bilo – istaknuo je saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji inzistira da se u međimurskoj Općini Orehovica na javnim ustanovama postave dvojezične ploče. O tome je raspravljalo i Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma.

U Orehovici je prema popisu stanovništva iz 2021. od 2720 stanovnika 916 pripadnika romske nacionalne manjine, odnosno 33,68 posto, čime je ispunjen preduvjet za dvojezičnost. No mještani ne govore službenim romskim jezikom romani chibom, nego bajaškim pa ne žele dvojezične ploče. – Moj stav može se sažeti u dvije točke. Prva je poštivanje zakona, a druga dijalog o načinu provedbe, odnosno konzumacije prava na dvojezičnost. To su točke od kojih, kao zastupnik i predstavnik romske nacionalne manjine, ne mogu odustati – rekao je Kajtazi. O tome hoće li ploče biti na jeziku Roma Bajaša ili na romani chibu, službenom jeziku Roma, odlučivat će Općinsko vijeće.

Pravo na dvojezične ploče imaju srpska nacionalna manjina u 20 jedinica lokalne uprave i samouprave, Talijani i Česi u jednoj jedinici, dok su mađarska i slovačka nacionalna manjina, koje su do zadnjeg popisa stanovništva imale pravo na dvojezičnost u jednoj jedinici, to pravo izgubile – rekao je zastupnik Boris Milošević. Suzana Krčmar, članica Povjerenstva i predsjednica Saveza Roma u Hrvatskoj Kali Sara, naglasila je da se ne radi samo o tome hoće li ploče biti na bajaškom ili romani chibu, već o tome da romska zajednica u Orehovici na njih ima pravo. – Time bismo poslali sjajnu poruku svijetu da je Hrvatska tolerantna sredina – rekla je Krčmar.

VIDEO: Olujni vjetar u Slavoniji preokrenuo prikolicu kamiona u vožnji

Komentara 5

TE
Templo
05:45 07.02.2023.

Evo i romskog Pupovca, samo je on jos nedostajao u hrvatskom politickom kokosinjcu.

ZV
zvezdomor
01:55 07.02.2023.

A koji je ciganski jezik...?

TA
Tarantula
07:28 07.02.2023.

Neka mi netko objasni kako dovjezična ploča može nekome pomoći? Ili znaš jezik zemlje u kojoj živiš ili si glup!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije