Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presedan

Veljko Džakula prihvatio Josipovićev poziv i dolazi u Knin

\'16.11.2009., Zagreb, Hrvatska - Markov Trg, hrvatski sabor u kojemu se predaju potpisi za predsjednicku kandidaturu. Veljko Dzakula je stigao  sa 10 tisuca 500 potpisa. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL\
Foto: Slavko Midzor/PIXSEL
1/3
03.08.2012.
u 20:05

Džakula je time poduzeo nedvojbeno smion politički korak koji će izazvati brojne reakcije i među Hrvatima i Srbima

Tijekom održavanja središnje svečanosti u povodu 17. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja ove nedjelje u Kninu dogodit će se nezabilježen događaj. Neslužbeno se saznaje da će prvi put jedan politički predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj sudjelovati u ovom događaju. Riječ je o Veljku Džakuli, predsjedniku Srpskog demokratskog foruma, koji je prihvatio poziv predsjednika RH Ive Josipovića. Džakula je time poduzeo nedvojbeno smion politički korak, koji će izazvati brojne reakcije i među Hrvatima i Srbima.

Kritizirat će ga i neki hrvatski branitelji jer ne zaboravljaju da je Džakula bio sudionik pobune. No bio je i vođa koji je, predajom oružja kod Pakraca tijekom Bljeska sačuvao dosta života. Kritizirat će ga i Srbi, pogotovo oni izbjegli iz RH, koji u ovom datumu vide početak njihove nacionalne tragedije. Džakula ovdje želi da se “odmrznu” odnosi između Hrvata i pripadnika srpske manjine.

Njegov će dolazak pak značiti isto tako da priznaje legitimitet same operacije Oluja i da su Hrvati imali pravo vratiti te teritorije u svoje međunarodno priznate granice. Sigurno je da će, nakon proslave, Džakula nastaviti govoriti i o počinjenim zločinima nad Srbima tijekom Oluje. Srpska manjina, naime, želi da se i za poginule i nestale Srbe tijekom Oluje podignu spomenici.

Dodatni motiv dolaska Džakule u Knin treba tražiti i u činjenici da je njegov politički konkurent Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, saznaje se, opet odbio poziv predsjednika RH. Prošle je godine Pupovac oštro napao premijerku J. Kosor jer je pozdravila Gotovinu i Markača. Izjavio je da je “vrlo zabrinjavajuće i opasno pozdraviti nepravomoćno osuđene, no optužene za ratni zločin”.

Komentara 533

OB
-obrisani-
11:46 04.08.2012.

ajmo...dosta za sada......vidimo se......živjeli mi

Avatar Joja
Joja
13:42 04.08.2012.

prpic se tukao sa domoljubima? moguce. Samarao klince sto su nosili Hrvatske dresove

KU
kudcesname
20:28 03.08.2012.

Potez za pohvalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije