Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rupa u pravilniku o polaganju državne mature omogućuje đacima koji se boje da će si pokvariti ocjene preskakanje ispita liječničkom ispričnicom

Veliki propust: Državna matura može se izbjeći uz liječničku ispričnicu!

državna matura
Antonio Bronić/Pixsell
08.12.2009.
u 19:57

Pojedini se učenici pitaju zašto bi se trudili i izlazili na ispite ako im je prosječna ocjena odličan; Ravnatelji i učenici ne vjeruju da će zloporabe “bolovanja” biti masovne.

Ne brinite se, ako vam dijete bude bolesno na dan polaganja ispita državne mature, ne mora ići na drugi ispitni rok. Mnogima puno prihvatljivije rješenje prosječna je ocjena iz tog predmeta izračunana na temelju ocjena iz trećeg i četvrtog razreda.

>>>Pitajte nas sve što vam nije jasno u vezi s državnom maturom


Ta poruka trebala bi umiriti roditelje, a posebno one koje je nedavno šokirala izjava razrednice njihovih maturanata da bolest u vrijeme državne mature znači isključivo drugi ispitni rok i manje šanse za upis na željeni fakultet. Opcija prosječne ocjene posebno će biti atraktivna odlikašima, od kojih neki mogu odlučiti do odličnog rezultata na državnoj maturi doći na jednostavniji način – “bolovanjem u vrijeme ispita”.

Proračunati izostanak
– Da učenik koji ne pristupi ispitu, ili njegov test bude izgubljen ili uništen, ili se u školi nešto neplanirano dogodi, imat će mogućnost polagati ispit u drugom ispitnom roku, ili ako im više odgovara, uzeti ocjenu koja je prosjek ocjena za taj predmet u trećem i četvrtom razredu srednje škole.

Ako je prosjek između dvije ocjene, učeniku se uvijek upisuje ona viša – objašnjava Goran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i naglašava da su sva ta, ali i neka druga pitanja, regulirana pravilnikom o polaganju državne mature.

No, pravilnik ne kaže što ako se ta mogućnost zlorabi. Jedan dio učenika i roditelja već kalkulira i slaže svoju križaljku – predmet iz kojeg je ocjena odlična ne treba polagati na državnoj maturi jer tamo se rezultat može pokvariti. A opravdan izostanak s ispita moguć je uz nesretan slučaj u obitelji i bolest, odnosno liječničku ispričnicu. Po nekima, broj onih koji će pokušati zlorabiti “bolest” bit će velik, a sukladno tome dogodit će se i inflacija ispričnica.

Kad bi dobili gripu...
– Ne treba sumnjati u liječnike i ne vjerujem da će biti masovnih zloporaba – rekao je danas ravnatelj Druge gimnazije Drago Bagić. Odlikašica jedne gimnazije, Mateja također ne vjeruje da će netko simulirati bolest samo da bi izbjegao polaganje državne mature.

– Nadam se da neću biti bolesna jer želim izići na državnu maturu. Ako imam odlične ocjene, ne znam zašto i ispite na državnoj maturi ne bih položila s odličnim. Želim postići što bolji rezultat i upisati se na studij koji želim. Kad bih stvarno bila bolesna i morala birati između prosječne ocjene i drugog ispitnog roka, ne znam što bih.

Morala bih se dobro raspitati što mi znači i jedna i druga solucija. A odluka bi, jasno, ovisila i o prosječnoj ocjeni koju bih imala. Ako bi bila petica, koja mi jamči izbor i upis na fakultet u prvom roku, jasno da se ne bih puno premišljala – kaže Mateja. Slično će razmišljati i odlučivati i njezini kolege kojima se može dogoditi svinjska gripa i sl.

Ključne riječi

Komentara 23

QU
qube310
21:48 08.12.2009.

Kakva bolest? Tko te pita na prijamnom ispitu da li si bolestan. Izvoli, imaš drugi rok ako bude mjesta, imaš dogodine prvi rok. Ti ispiti su naprosto sranje, takvo gradivo se u mojoj gimnaziji tražilo za 2. Ja sam matematiku u gimnaziji imao 2, dok sam sve ove ispite \"probne\" i \"prave\" rješio preko 90%. Onaj tko mi nezna da je 3/4 < 4/5 nema što raditi na faksu

AP
apaurin
23:08 08.12.2009.

draga djeco ,,,ma ne treba vam ispričnica ,,,ne treba vam fakultet ,,ako nemate vezu (stranačku a može i rodbinsku) ,,uzalud vam polaganje mature ,,uzalud vam fakultetska diploma,,,,,,,,ako ne vjerujete dođite u Hrvatsku Poštu ,,,tamo ne treba nikakva škola da bisteikakva škola da biste bili šef .....

RE
real
21:26 08.12.2009.

bit ce u doba mature masovna pojava \" svine fly \"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije