Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukobi i dalje traju

Veliki obrat – postignut sporazum o prekidu vatre s Izraelom

gaza (1)
Reuters
19.11.2012.
u 08:23

Izrael je pripremao veliku kopnenu akciju, no odustao je pod međunarodnim pritiskom

Predsjednik političkog vijeća Hamas Khaled Meshal nakon sastanka s egipatskim dužnosnicima izjavio je da je uz posredovanje Egipta načelno postignut sporazum o prekidu vatre s izraelskom stranom te sad rade na uklanjanju prepreka provođenju tog sporazuma, što je ekskluzivno za Večernji list potvrdio član političkog vijeća militantne organizacije Hamas Osama Hamdan.

– Naime, izraelska strana zahtijeva Hamasov trenutačan prekid napada na izraelski teritorij, nakon čega bi Izrael prekinuo napade u pojasu Gaze i obustavio atentate na Hamasove čelnike te bi nakon toga deblokirao pojas Gaze – kazao je Hamdan ističući:

– Mi smo odbili takav zahtjev tražeći od izraelske stane da odmah, čim proglasimo prekid vatre, i jedna i druga strana poštuje taj sporazum i odmah deblokira pojas Gaze kako bi mogla stići humanitarna pomoć.

Veliki obrat u izraelskoj politici koja je pripremala veliku kopnenu akciju u pojasu Gaze uslijedio je nakon velikog pritiska SAD-a, EU i Egipta koji su poručili da bi takva akcija Izraelu donijela samo štetu te da bi destabilizirala cijelu regiju. Većina izraelskih medija danas prenosi da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odustao od kopnene akcije te je spreman na prekid vatre ako bi Hamas prestao lansirati rakete na Izrael.

U međuvremenu, nastavljaju se krvavi sukobi. Prema izvoru ministarstva zdravstva u napadima na pojas Gaze do sada su pognule 93 osobe, a više od 700 ih je ranjeno, dok su na izraelskoj strani poginule tri osobe, a 11 ih je ranjeno, od toga je četvero u životnoj opasnosti. Prema izraelskim vojnim izvorima potvrđeno je da su Izraelci tijekom noći pogodili više od 80 ciljeva u pojasu Gaze uključujući raketne bacače, tunele, kampove za obuku Palestinaca te spremišta oružja na što su Palestinci uzvratili ispaljivanjem sedam raketa na Tel Aviv koje su pale izvan naseljenih područja.

>>VIDEO Najkrvaviji dan u Gazi, Izraelci spremni na invaziju

Komentara 17

Avatar KristinaK
KristinaK
21:36 19.11.2012.

To možemo zahvaliti 10- torici prosvjednika, ja ih vidjela danas..malo ih je ali su hrabri(iako su imali neke marame preko lica)...

RA
rafaell
09:12 19.11.2012.

Izrael dobija uzbune,strah, i nekoliko mrtvih Nethanyhu dobija izbore a Palestinci stotine mrtvih a pregovori status que Izraelu odgovara i nikom ništa.Možda se Hamas nije trebao navući na Bibijevu prljavu igru koja koristi samo cionistima,no teško se obuzdati kad te ubijaju

ZJ
zivot je lijep
14:52 19.11.2012.

Ima kraja strpljenju. Na napade Hamasa Izrael je odgovorio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije