Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednom na birališta

Veliki obrat u 24 sata: europski i lokalni izbori ipak istog datuma

zoran milanović,portal
Borna Filić/PIXSELL
Autori: Tea Romić, Marko Špoljar, Vanja Moskaljov, Marko Biočina
16.02.2013.
u 08:55

Za spajanje izbora su i HDZ i HDSSB i Laburisti jer će tako, tvrde, biti jeftinije, a apstinencija manja

U roku od samo 24 sata Vlada je bitno izmijenila svoj stav o roku održavanja izbora za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu – od toga da će se gotovo sigurno održati prije lokalnih do toga da načelno nemaju ništa protiv da se održe istodobno s lokalnim izborima 19. svibnja!

>> Milanović: Zajednički izbori bili bi jeftiniji, ali demokracija košta

Bauk nosi amandman

Prvo je premijer Zoran Milanović u četvrtak na sjednici Vlade rekao da se izbori mogu održati “i u travnju i u svibnju, a najkasnije do 16. lipnja” te je oporbu pozvao da mu pošalje svoje prijedloge, a samo nekoliko sati kasnije Večernji je doznao da su u SDP-u i HNS-u već odlučili da se europski izbori održe prije lokalnih, najvjerojatnije 14. travnja. No, idući dan, jučer u zoru, u Sabor dolazi ministar uprave Arsen Bauk i najavljuje Vladin amandman na Zakon o izborima za Europski parlament kojim vladajući otvaraju mogućnost da se i jedni i drugi izbori održe isti dan. Amandmanom se, naime, uređuje da isti birački odbori mogu raditi i za potrebe lokalnih i europskih izbora.

Što je vladajuće nagnalo da tako naglo promijene načelni stav prema kojemu bi se lokalni i europski izbori održali zasebno, možemo samo nagađati jer smo neslužbeno doznali da su u četvrtak poslijepodne razgovarali premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović. Iako nam sadržaj razgovora nije poznat, moguće je da je premijer promijenio stav o izborima upravo nakon razgovora s predsjednikom RH, koji će, uostalom, formalno i raspisati izbore za Europski parlament. A otprije je poznata Josipovićeva ideja o “grupiranju izbora”, iz čega se može zaključiti da je predsjednik Ivo Josipović sklon ideji da se i jedni i drugi izbori održe istodobno i da je svoja razmišljanja podijelio s premijerom.

U službenom priopćenju Ureda predsjednika potvrđeno je samo da će predsjednik Josipović raspisati izbore nakon konzultacija s Vladom, političkim strankama i drugim relevantnim sudionicima javnog života. To je i razumljivo, jer iako zakonski ima diskrecijsko pravo da odredi datum izbora za EU parlament, prirodno je da predsjednik to učini u konzultacijama s Vladom, koja za to mora osigurati financijske, organizacijske i logističke uvjete.

>> Josipović: Zakon mi priječi da europske izbore raspišem prije 1. srpnja

Uzeo ovlasti Josipoviću

Upravo zato u političkim krugovima jako je odjeknuo i premijerov govor na sjednici Vlade kad je, navodno, govorio kao da on ima diskrecijsko pravo odlučivanja o datumu održavanja izbora za EP. Tvrde da je time uzurpirao ovlasti predsjednika Josipovića i da je prvi put javno ušao u zonu ovlasti koja pripada predsjedniku RH. U političkim krugovima priča se da je Milanović sve do jučer inzistirao da se europski izbori održe prije lokalnih jer je računao da bi tada odaziv na europske bio manji, pogotovu u ruralnim dijelovima u kojima SDP stoji slabije, a da bi svoju veću popularnost u urbanim sredinama SDP kapitalizirao jer u vladajućoj stranci misle da bi odaziv u gradovima bio veći nego na selu. Kako god bilo, premijer je promijenio retoriku i na jučerašnjoj konferenciji za medije rekao da ne može reći kad će biti europski izbori jer o tome odlučuje predsjednik RH.

– Prvo, Vlada ne raspisuje izbore za Europski parlament. Prema zakonu, raspisuje ih predsjednik Republike. Odluku nismo donijeli jer je ne možemo donijeti, donosi je predsjednik – rekao je Milanović te pozvao sve da predlože kada žele izbore. Rekao je i da još nije čuo konkretne prijedloge nego samo “galamu i neargumentirane kritike”.

Iz HDZ-a su jučer službeno poručili da su za to da se i lokalni i izbori za EU parlament održe istodobno zbog dva razloga – uštede, a i na taj način bi se osigurala veća izlaznost birača. Iz gotovo identičnih razloga za istodobno održavanje lokalnih i europskih izbora zalažu se i Hrvatski laburisti i HDSSB.

>> Rastrošna Vlada: Izbor 12 ljudi platit ćemo 84 milijuna kuna!

Komentara 21

OB
-obrisani-
09:21 16.02.2013.

Ovaj Milanović me nekako podsjeća na Sanadera

CR
crocro
09:25 16.02.2013.

To je jedino pametno i racionalno rješenje i hvala Bogu da su preokrenuli razmišljanje. A zašto je razmišljanje prije te odluke bilo drugačije, to je sada manje važno. Sada je puno važnije da nismo ušli u trošenje novca kojeg ionako nema. Ovo je jedan od vrlo rijetkih poteza vlasti s kojim se slažem.

TV
tiha voda
16:23 16.02.2013.

Neka mi netko navede samo jedan primjer dosljednosti Premijera!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije