Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

“Velika četvorka” - vladari Zagreba bez gradonačelnika

Jelena Pavičić Vukičević
Arhiva VL
14.11.2009.
u 00:28

Do svršetka predizborne kampanje u kojoj će “preorati” 127 hrvatskih gradova i sela Bandić će u Zagreb navratiti samo nekoliko puta.

Zagreb u 2010. godinu ulazi sa zastrašujućim minusom od 1,2 milijarde kuna, Zagrebački holding grca u dugovima i tone u nelikvidnost zbog čega upravo sređuje kratkoročni kredit spasa od 20 milijuna eura, a gradonačelnik izabran prije samo šest mjeseci jutros je napustio grad.

Kojiću najteži zadatak

Do svršetka predizborne kampanje u kojoj će “preorati” 127 hrvatskih gradova i sela u Zagreb će navratiti samo nekoliko puta. Jasno je da u njegovim mislima za Zagreb i Zagrepčane ima manje mjesta – svu koncentraciju usmjerit će u predsjedničku utrku.

Mnogi mu prigovaraju da je Zagreb iskoristio kao beskonačni resurs kojim je “pumpao” svoje goleme političke ambicije te da iz Grada bježi sada kada je pred bankrotom, a Bandić na to odmahuje rukom tvrdeći da je “situacija u Zagrebu dvostruko bolja nego u ostatku Hrvatske” i da je njegova politička ambicija potpuno legitimna.

Dok on bude putovao Hrvatskom, Zagrebom će vladati zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Bandić je uzeo godišnji odmor, a gradonačelničke je ovlasti prenio na nju. Kratkih je rukava ostao drugi zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić zato što je ostao lojalan stranci i podršku dao Bandićevu najozbiljnijem protukandidatu Ivi Josipoviću.

Jelena Pavičić Vukičević dobila je od gradonačelnika zadaću da sve drži pod kontrolom dok je on na putu, a u tom će joj poslu pomoći jezgra iskusnih pročelnika i dugogodišnjih Bandićevih bliskih suradnika – pročelnici Davor Jelavić, Zvonimir Šostar i Slavko Kojić.

No, upitno je koliko će oni svog vremena moći posvetiti Zagrepčanima i njihovim problemima jer aktivno sudjeluju u Bandićevoj predsjedničkoj kampanji.

Gradonačelnik je jučer rekao da u tome ne vidi ništa sporno sve dok to čine nakon svog radnog dana, no činjenica je da su novinari Zvonimira Šostara već uhvatili na djelu snimivši ga kako dio radnog vremena provodi u Bandićevu stožeru u poslovnoj zgradi Almeria u Vukovarskoj.

Najteži posao od svih Bandićevih pomoćnika imat će Slavko Kojić, pročelnik za financije, koji za manje od dva tjedna mora u Skupštinu poslati prijedlog proračuna za 2010. godinu.

Nisam Kim Jong Il

U Skupštini ćemo doznati i velik dio odgovora na pitanje tko će vladati gradom u idućoj godini.

Naime, ako SDP-ovi zastupnici, koji su Bandiću na prošloj sjednici okrenuli leđa, prihvate proračun, time će mu de facto priznati da je još uvijek gazda u gradu. Ako ga pak odbace, Skupština će se raspustiti i bit će novi izbori. Bandić tvrdi da nije odredio nasljednika jer, kaže, “nije Kim Jong Il”, a nagađa se da će, ako postane predsjednik Republike, navijati da gradonačelnica bude Željka Antunović.

Ključne riječi

Komentara 17

OB
-obrisani-
00:55 14.11.2009.

Taj covijek bi svugdje u normalnom svijetu vec odavno bio na dozivotnoj robiji. u hrvatskoj, toj zemlji cudesa, njemu se prohtjelo biti predsjednik drzave samo da izbjegne sud i odgovornost za propast Holdinga i ogromni minus Zagreba za 2010 od 1,2 milijarde kuna. fuj!

BL
Blackwater
01:22 14.11.2009.

Bandić je jedan običan prevarant.Znao je lupina još kad se kandidirao za gradonačelnika, da će se kandidirati za Predsjednika.Lijepo sjeo u fotelju, a već razmišljao o većoj.Lagao je sve nas u Zagrebu, napravio toliko štete Zagrebu i građanima istoga.Pa zar ne postoji niti jedan pravni okvir po kojem mu se može suditi ili podnijeti kaz7nena prijava? Znamo svi da su DORH i ostali političke lutkice,ali volio bi da se pokrene kampanja smjene Bandića sa mjesta gradonačelnika RH.Jer ovo je stvarno prelilo čašu.

BR
brle
03:56 14.11.2009.

jasno da svi zelimo dalje i bolje....ali mi je nekako prst u oku cinjenica da ti kandidati trose tolike milijune za neke kampanje!!! dajmo se malo zamislimo, pa od kud dvadeset milijuna kuna jednom predsjednickom kandidatu u drzavi koja placa radnike za mjesecni rad 1500 kn...? zar ti koji doniraju toliki novac tim pokvarenjacima, ne mogu bolje uloziti svoj novac ili da ga dadu svojim zaposlenicima kao nagradu? poznavajuci nas mentalitet samo si mogu zamisliti o kakvim se ulozima tu radi, ako pobijedi ta neka struja ili neki sugavac za predsjednika drzave. ocigledno se tu onda radi o stotinama i vise milijuna kuna, koje ce ti tipovi opljackati za sebe i te lopine oko sebe, koji ih futraju tolikim novcem. da smo mi drzava sa 50000 eura BND jos bih i shvacao,makar i tu tesko, jer to su apsolutno baceni novci, za nesto lopovsko kao sto je politika. pa nama pred ocima prolaze clanci o kojekakvim porezima i nametima koji se vec spominju za slijedecu godinu i ta stoka, bez zuba i muda, koja se zove hrvatima, nis ne cita i ne vidi sto im ti lopine spremaju u skoroj buducnosti. pa narode moj, vi ste svi tu da sopate gusku koja iz godine u godinu mora biti veca i skuplja, a sto vi dobivate zauzvrat? jeli to bolji misrovinski sustav, za kojeg su nedavno rekli da je reformiran, a sad ovi novi kazu da ga treba reformirati, zdravstvo kazu da treba reformirati, a neki dan su kao zavrsili sve te lijepe i dobre zakone, pljuc...hebe lud zbunjena. jedni odlaze, pa i ne odlaze, cak jedni te isti stalno nesto reformiraju i kradu, a hrvati gledaju ko koze i samo placaju te promasaje, gledaju ovo kino od drzave i pokvarenjaka toboze izabranih od naroda. kad se malo zavuzga, politkusi odmah puste neke balone i prica prelazi na teren koji veze nema sa stvarnim zivotom i zaboravljamo na ono zasto drzava postoji. DRZAVA TREBA POSTOJATI RADI NAS, ALI NE POSTOJI! STO PROSJECNI HRVAT IMA OD OVE DRZAVE, VECE PRIREZE I ZAREZE IZ GODINU U GODINU! pa narode, dajte se razmsilite! nikad nece biti bolje, a ovi karavani prolaze i dalje, a nama je sporedno koji drustveni sistem ce vladati zemljom, vazno nam treba biti kako zivimo u toj zemlji i dali ona nas servira ili mi serviramo nju. ovo ovako vise nema smisla i dovest ce do gradjanskog rata prije ili kasnije, ukoliko nas ujak sam ne odere po prstima, da zaboravimo balkanski specijalitet, rat. ali nece bas niti tako, u svijetu se iz dana u dan pise i o postojecim ekonomskim modelima kao o propasti kapitalizma, koji nema odgovora za ekonomiju 21 stoljeca, i tu nij euopce vazno dali je netko sad \"nostalgicar\" ili koji vrag. poanta je da nam je iz godine u godinu losije, iskljucivo zbog politicke klike cijelog svijeta, pa i ovih nasih drumskih razbojnika!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije