Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siva ekonomija

Velika akcija: Carinici u Rijeci zaplijenili tri tone voća i povrća

carina (1)
Foto: Carinska uprava Ministarstva financija
1/8
26.07.2013.
u 16:36

Zaplijenjena roba bit će darovana ustanovama i socijalno ugroženim obiteljima na riječkom području.

Tri tone voća i povrća, tridesetak kilograma mesa, deset kilograma rezanog duhana i pet litara alkoholnog pića zaplijenili su u noćnoj akciji Riva B u Rijeci carinici Odjela za mobilne jedinice iz Rijeke i Zagreba, njih 36-orica uz pomoć dva psa obučena za detekciju duhanskih prerađevina. Roba je oduzeta od prijevoznika koji su je, ni ne sluteći što ih čeka u ulicama oko riječke glavne tržnice, dovozili pred jutro, od 3 do 7 sati . Roba je to za koju se ne zna podrijetlo, odnosno potječe iz neregistrirane poljoprivredne ili trgovačke djelatnosti i trošarinska roba, duhan i alkohol koji se uobičajeno nude "ispod pulta".

– Riječ je o akciji na suzbijanju sive ekonomije prema ovlastima koje carina ima od 1. srpnja i ovaj nadzor nema veze s fiskalizacijom. Prekontrolirali smo 54 dostavna vozila i 61 osobu, za čak 3000 kilograma voća i povrća oni koji su je dovezli nisu imali dokumentaciju da potječe iz registrirane djelatnosti. U jednom su kombiju pronađena tri janjeta ukupne težine 33 kilograma, kod jedne osobe sitno rezani duhan, kod druge alkohol, najvjerojatnije rakija – izvijestio je nakon akcije pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Hrvatske Zlatko Grabar.

Poražavajući je podatak da je od 3200 kilograma robe koja je prekontrolirana samo desetina imala uredne papire, dokazano je da potječe iz registrirane tvrtke ili poljoprivrednog gospodarstva, pa je nakon kontrole ta roba završila na štandovima glavne riječke tržnice na kojoj je jučer, upravo zbog akcije carinika, manjkalo svježeg voća i zelenja. Preprodavači su pak ostali bez posla, a dostavljačima bez papira o podrijetlu, osim što je oduzeta roba, slijede i prekršajni postupci i prijave drugih nadležnih inspekcijskih službi. Roba koja se trebala naći u prodaji, sudeći po registracijama dostavnih vozila, do Rijeke je stigla iz Zadra, Ploča, Zagreba, Varaždina. Trojica su dostavljača, kad su vidjela carinike, pobjegla i ostavila svoja vozila, no dvojica su se skrušeno vratila.

Zaplijenjena roba, rekao je Grabar, neće propasti. U dogovoru s riječkim gradonačelnikom i nadležnim gradskim službama, s kojima je ova akcija i koordinirana, bit će darovana ustanovama i socijalno ugroženim obiteljima na riječkom području.

>> Zaplijenjeno 1,2 milijuna doza lažnog Aspirina iz Kine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije