Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveno dokazano

Veličina vaših bicepsa otkriva jeste li ljevičar ili desničar!

mišići
Filip Brala/PIXSELL
16.05.2013.
u 16:41

Istraživanje znanstvenika pokazalo je da su fizički slabiji muškarci skloniji podržavanju socijalne države i podjele bogatstva među stanovništvom, što su uglavnom stavovi ljevičara, dok snažniji muškarci imaju više šanse da budu desničari.

Istraživanje znanstvenika pokazalo je da su fizički slabiji muškarci skloniji podržavanju socijalne države i podjele bogatstva među stanovništvom, što su uglavnom stavovi ljevičara, dok snažniji muškarci imaju više šanse da budu desničari, piše Daily Mail.

Znanstvenici su utvrdili kako bi politička stajališta mogla imati evolucijske veze s fizičkom snagom. Rezultati studije pokazuju da se preko fizičke snage muškaraca mogu predvidjeti politička stajališta o ekonomskoj redistribuciji dobara. Voditelji istraživanja, psiholog Michael Bang Petersen sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj i Daniel Sznycer sa američkog Sveučilišta Kalifornija, vjeruju kako bi veza mogla biti psihološka osobina koja je evoluirala kao odgovor na okolinu naših dalekih predaka te utjecaja ima i danas.

U prošlosti su se odluke donosile na temelju snage

– Dok mnogi politiku shvaćaju kao moderni fenomen, ona je uvijek bila vezana uz našu vrstu – rekao je Petersen. Objašnjavaju da naši daleki preci odluke o podjeli dobara nisu donosili u sudnicama ili parlamentima, već na temelju pokazivanja snage.

Petersen i Szyncer imaju tezu da se na temelju snage muškaraca mogu predvidjeti njegovi stavovi o distribuciji bogatstva, zato što su snažniji muškarci u prošlosti mogli lakše mogli fizički braniti ili doći do dobara. Skupili su podatke o veličini bicepsa, socio-ekonomskom statusu i potpori za ekonomsku redistribuciju dobara stotina ljudi iz SAD-a, Argentine i Danske. Rezultati su pokazali da bogatiji snažniji muškarci mnogo manje podržavaju ekonomsku podjelu dobara, dok su siromašniji muškarci iste snage skloniji dati joj podršku.

Kod žena veza ne postoji

– U sve tri države snažniji muškarci više su podržavali svoj interes u vezi s podjelom bogatstva, dok su slabiji muškarci bili mnogo manje skloni podržavati samo svoj interes – kazao je Petersen. Među slabijim muškarcima bogatiji su pokazali manji otpor za redistribucijom bogatstva, dok su siromašniji pokazali manju potporu.

Znanstvenici u ovom istraživanju nisu otkrili vezu između snage i stavova o podjeli bogatstva kod žena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije