Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stav Haaškog suda

Vekarić: Brammertz kaže da je Haag protiv Zakona o ništetnosti

'Serbia\'s deputy war crimes prosecutor Bruno Vekaric gives an interview in front of the Special court for war crimes in Belgrade on May 26, 2011. Serbia on Thursday announced the arrest of former Bos
'ANDREJ ISAKOVIC'
27.11.2011.
u 14:13

Tužitelj Serge Brammertz nam je na sastanku iznio njihov i u javnosti izrečen stav da je protiv Zakona o ništavnosti - rekao je zamjenik glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić

BEOGRAD - Nije primjereno da ja iznosim mišljenje predstavnika Haaškog tribunala, ali svi oni koji promiču pravdu za žrtve i pomirenje u regiji, drže kako je ovaj zakon korak unazad u nastojanju spriječavanja principa nekažnjivosti ratnih zločina. Tužitelj Serge Brammertz nam je na sastanku iznio njihov i u javnosti izrečen stav da je protiv Zakona o ništavnosti. Uostalom i Mladen Bajić, hrvatski državni odvjetnik, kao i sam predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, jasno su izrekli svoj negativni stav o ovom zakonu - rekao je Bruno Vekarić, zamjenik glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije u intervjuu novosadskom Dnevniku.

- Mislim da je odgovor u dijalogu, razgovoru i na profesionalnoj i političkoj razini. Moje je mišljenje da je naš zajednički interes suradnja i pomirenje koje će dovesti do boljih odnosa dvije prijateljske zemlje. A do suradnje se najbolje dolazi kroz konstrukstivni dijalog koji će podrazumijevati i razgovore o otvorenim pitanjima koji opterećuju naše odnose. Držim vrlo mudrim što naša država na ovakav zakon nije odgovorila recipriočnim mjerama odgovorio je Vekarić na novinarsko pitanje da li Haag ima stav o Zakonu o ništavnosti pravnih akata Srbije, bivše SFRJ i JNA kojega je Hrvatska usvojila krajem listopada.

Vekarić je rekao kako Haag Srbiji više ne postavlja nove uvjete jer su uhićeni Mladić i Hadžić, ali tužitelj Brammertz zahtjeva od Srbije da istraži mrežu pomagača koji su omogućili dugo skrivanje ove dvojice haaških bjegunaca. - Nema novih uvjeta, ali postoje otvorena pitanja tehničke naravi koja su naš problem, a to su mreža pomagača bjegunaca i predmeti koji se vode u Srbiji, regiji i Haagu - rekao je Vekarić.

Komentara 67

OB
-obrisani-
15:12 27.11.2011.

A koga briga što Bramertz kenja? Pregovori s EU su gotovi i on je svoj instrument za ucjenjivanje Hrvatske izgubio. A taj instrument bezočnog reketa i ucjene je tako žestoko primjenjivao u slučaju Hrvatske, koristeći se ucjenom i reketom zauzimao je bolju poziciju u suđenju za Oluju, i to je najsramniji primjer primjene ucjene u jednom predmetu u kojem se sudilo po međunarodnom pravu. Ono što nisu mogli argumentima i činjenicama, jer ih nemaju, to su postigli ucjenama i izmišljenjem nepostojećih dokumenata. Što ima govori tip koji predsatvlja instituciju koja nije podigla nijednu optužnicu za pokolj u Vukovaru? A kad vidim tko je protiv zakona o ništetnosti, siguran sam da je to dobar zakon. Jer razni Bramertzi, Vekarići, Vukčevići, Komeni, Josipovići, Mesići, Pusići, Bajići nikad nisu željeli dobro Hrvatskoj i nikad ništa dobroga nisu napravili za Hrvatsku.

HR
hrvatin
15:36 27.11.2011.

Ko .ebe vas i brammertza,krvopije skinite nam se s grbace vise,vi i vasa peta kolona koja izjeda Hrvatsku iznutra.Mozemo misliti sto ce biti ako u Hrvatskoj dodju na vlast oni koji su vas istomisljenici.Tada cemo samo moci moliti da na Bog pomogne,a ja Ga molim i sad da prosvijetli glave i srca onih koji imaju izaci na biralista.Onaj tko glasuje za one koji se slazu s vama,vjerovatno voli Hrvatsku koliko i vi.Sad cemo vidjeti po broju glasova koliko izroda zivi na ovom svetom izmucenom tlu.

OB
-obrisani-
22:55 27.11.2011.

jesu li i latinski jezik pisali na čirilici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije