Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarsko-srijemska županija

Veći prinosi pšenice, ali poljoprivrednici čekaju da se objavi otkupna cijena

Pšenica
Foto: Ilustracija/Dusan Mirkovic/Pixsell
1/3
05.07.2016.
u 06:30

Prema sadašnjim rezultatima, prinosi pšenice bit će veći za oko 30 posto u odnosu na prošlu godinu

Ovogodišnje klimatske prilike u hrvatskoj žitnici, Slavoniji, rezultirat će i osjetno većim prinosima pšenice od prošlogodišnjih. Tvrde to poljoprivrednici s područja Vukovarsko-srijemske županije koji su posljednjih nekoliko dana u velikom poslu žetve pšenice.

– Prema sadašnjim rezultatima, prinosi pšenice bit će veći za oko 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Kod naših kooperanata prinosi se, ovisno o kvaliteti zemlje i ulaganja, kreću od pet do devet tona po hektaru. Prosječan prinos kretat će se oko 6,1 tonu pšenice po hektaru u odnosu na prošlogodišnjih 5,1 tonu – kaže Marko Bačić, upravitelj Poljoprivredne zadruge „Napredak“ iz Županje, govoreći o do sada zabilježenim rezultatima žetve pšenice na ukupno 3000 hektara poljoprivrednih površina među kojima su i polja tristotinjak kooperanata s kojima surađuju.

Međutim, veći prinosi već su sada donijeli i brigu kolika će biti otkupna cijena pšenice. Bačić podsjeća da se cijena prošle godine, ovisno o kvaliteti, kretala od 1,05 pa do 1,20 kuna. Zbog većih prinosa, ali i činjenice da u skladištima još stoji prošlogodišnja pšenica kao i velikih količina u susjedstvu, ove godine očekuje se niža otkupna cijena.

– Još ništa nije definirano, ali govori se o otkupnoj cijeni od 0,95 kuna po kilogramu. Međutim, da bi proizvodnja pšenice poljoprivrednicima bila isplativa, cijena ne bi smjela biti ispod jedne kune – rekao je Bačić. 

>> Pšenica, brašno i novac za siromašne obitelji

Komentara 7

KI
kinez14
08:19 05.07.2016.

Kad ne rodi ne valja jer je cijena dobra ali nema sto prodati. Kad rodi ne valja jer je cijena losa a imas sto prodati. A opet svi siju psenicu.

TO
Tomac
11:21 05.07.2016.

Otkupna cijena ne postoji zadnjih 25 godina... Zaboravite ju vise... Cijena je trzisna, onakva kakvu kupac i prodavac dogovore....

JS
jan-sobjeski
12:06 05.07.2016.

..bote vječno kukaju ovi tzv. zemljoradnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije