Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obavijesni razgovor

Večernjakov novinar J. Bohutinski pozvan u USKOK

'15.09.2011., Zagreb - Novinar Vecernjeg lista Josip Bohutinski ulazi i izlazi iz USKOK-a zbog napisa u novinama.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
15.09.2011.
u 17:45

To je pritisak na pravosuđe i medije. Sramno je da se novinare poziva u USKOK umjesto da oni koji su krali naš novac daju ostavke

Objavljivanje informacija o tome da je predsjednička kampanja Jadranke Kosor 2004. godine i njezina kampanja za parlamentarne izbore 2007. u I. izbornoj jedinici financirana iz crnog fonda, rezultiralo je pritiskom na medije i pozivanjem novinara na obavijesne razgovore.

Novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski, koji je jedan od autora tekstova o tvrdnjama bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević o tome da je 13 milijuna kuna iz crnog fonda otišlo na ruke estradnjacima i drugima koji su sudjelovali u kampanji Jadranke Kosor, u četvrtak je zbog toga bio pozvan u USKOK.

Tužitelji su ga formalno pozvali u svojstvu svjedoka koji bi im eventualno pomogao da dođu do osobe koja je izvor informacija o svjedočenju B. Pavošević u istrazi USKOK-a. No, od Bohutinskog represivna tijela nisu imala koristi, jer novinar po Zakonu o medijima, ali i po Zakonu o kaznenom postupku, ima pravo odbiti svjedočiti i time na bilo koji način ugroziti svoj izvor informacija.

Pozivanje našeg novinara u USKOK i njegovo podvrgavanje istrazi uslijedilo je nakon što su vodeći hadezeovci, predsjednica te stranke i premijerka Jadranka Kosor te čelnik HDZ-a Vladimir Šeks, zaključili da treba "ubiti glasnika".

Prvi je šok u vrhu HDZ-a izazvala činjenica što je uopće objavljeno da postoje isplatnice što ih je B. Pavošević u strahu od dojučerašnjih poslodavaca zakopala u vrtu, a koje svjedoče da je čak 13 milijuna kuna potrošeno na kampanju J. Kosor, da su na njima zabilježeni iznosi koji su išli pojedinim pjevačima, fotoreporterima, ali i dužnosnicima u istoj stranci kao mjesečni pozamašni dodaci na plaću.

Drugi šok koji je bio evidentan u vrhu stranke odnosio se na dalje svjedočenje B. Pavošević o tome kako je novi glavni tajnik HDZ-a, Branko Bačić, koji je došao na tu funkciju nakon što je Kosor stala na čelo HDZ-a, tražio da uništi dokaze o postojanju crne blagajne te evidenciju o tome tko je i kako punio nelegalnu blagajnu te tko se sve njome okoristio.

Reakcija na to bilo je prebacivanje krivnje na bivšeg šefa stranke Ivu Sanadera, a odmah nakon toga uslijedile su i tvrdnje kako je sve laž te zahtjev da se hitno utvrdi i kazni glasnika loših vijesti. Na zahtjev Šeksa i Kosor da se utvrdi kako je iskaz B. Pavošević dospio u javnost odmah je reagirao USKOK. Javno se oglasio tvrdnjom da objavljivanje elemenata svjedočenja pojedinih ljudi ispitanih u istrazi šteti probicima same istrage te najavio da će od policije zatražiti kriminalističko ispitivanje o tome tko je počinio kazneno djelo otkrivanja službene tajne. Drugim riječima, USKOK je poručio da će utvrditi tko je kriv da javnost zna što je bivša HDZ-ova blagajnica rekla o nelegalnom financiranju stranke koja vodi državu.

Posljedica takve USKOK-ove politike bilo je i vrlo promptno slanje poziva novinaru Josipu Bohutinskom za svjedočenje.

Bohutinski je bio pozvan u prostorije USKOK-a već u četvrtak rano poslijepodne.

– Poziv u USKOK doživljavam kao pritisak politike na pravosuđe i medije. Sramno je to da se novinare poziva u USKOK umjesto da oni koji su krali naš novac daju ostavke – rekao je Bohutinski.

Komentara 203

DU
Deleted user
17:50 16.09.2011.

Što se članova tiče itekako su stvarni, sviđalo se to tebi ili ne. Što se drugog tiče, tu ne treba tvoja podrška, USKOK radi svoje.

Avatar Zag
Zag
23:38 15.09.2011.

zašto nisu pozvali Šeksa,Bebića itd.

DU
Deleted user
16:19 16.09.2011.

Malo prije si napisao...cjelokupni vrh... a sad suzuješ na nekolicinu. Koji je točan broj u stvari, prosvijetli me. Hm, a kako bi bilo da se netko pozabavi načinom plaćanja u ostalim strankama ( ovo pišem bez namjere da aboliram ikoga od ev.krivice), ne bismo li naišli na isti način financiranja. Ili sada SDP ,HNS ubrzano plaćaju sve preko računa. Osim toga evidentno je da ne voliš išta što nosi predznak HDZ, zašto ? Je li možda razlog to što u stvari ne voliš ništa što počinje s rječju hrvatsko, katoličko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije