Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I GRLIĆ RADMAN U AUSTRIJI

Večeras viteška borba za pobjednika pokazne Alke u Badenu kraj Beča

Foto: Grupa SHI Beč
1/3
17.06.2023.
u 14:01

Drugi dan trodnevne povijesno-kulturne i turističke manifestacija pod nazivom “Dani Alke” koja je jučer počela  koncertom Gradske sinjske glazbe Sinja pod ravnanjem Grge Grubišića i trajat će do nedjelje, danas će obilježiti glavni dio. To je pokazno natjecanje 20-tak alkara kopljanika, koji će se boriti za titulu pobjednika. S obzirom da je riječ o pokaznoj, promotivnoj utrci neće biti slavodobitnika. Taj je naslov i čast moguće osvojiti samo na originalnoj utrci i domaćem terenu u Sinju.

Ono što je također posebnost viteškog nadmetanja u Badenu, da će po prvi put nastupiti i pet austrijskih konja.
Kako smo saznali na licu mjesta održati će se samo jedna trka, a u pripetavanju će sudjelovati alkari koji su u prvoj utrci pogodili “u dva” ili “u sridu”. Naravno, uz više tisuća posjetitelja, koji su se već najavili preko interneta.

Alkarskoj utrci nazočni će biti i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, kao posebni izaslanik hrvatske Vlade, koja je središnji pokrovitelj “Dana Alkara” u Austriji. U hrvatskom izaslanstvu će biti i veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić. Uz večerašnju trku sinjskih alkara, kao glavnu atrakciju, grad Sinj, Cetinska krajina i Splitsko-dalmatinska županija predstaviti će tijekom dana na prigodnom popratnom programu svoju kulturu, običaje, drevne zanate i turističku ponudu. U kulturno-glazbenom programu sudjelovati će uz goste iz Sinja i Hrvatske i predstavnici hrvatskih udruga u Austriji, kao i gradišćanski Hrvati iz Austrije, Slovačke i Mađarske.

Foto: Snježana Herek

Kako nam je rekao predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj Stipe Jukić, riječ je o “izuzetno zahtjevnom i složenom projektu kao u logističkom tako i u izvedbenom smislu”. Jer u Austriju je trebalo transportirati konje, a s njima i cijela alkarska povorka, KUD-ovi, glazba, razglas, tribine, i naravno ogromna prateća ekipa od 300-njak ljudi.

Jukić je posebno zahvalio Josipu Šušnjari i njegovoj Grupi SHI u Beču koja je logistiku i organizaciju odradila “vrlo profesionalno”, kao i svima ostalima na njihovim uloženim naporima. Naravno i Ivanu Župiu, idejnom začetniku i inicijatoru ove manifestacije, “bez čije ideje i upornosti” ne bi ni došlo do ovog gostovanja Sinjske alke u Austriji. I to prvi put nakon 115 godina.
Sutra je već nova turistička atrakcija! Alkarska povorka svečanim mimohodom u časnom dvorištu bečkog dvorca Schönbrunn, predstaviti će svoje velebne konje i tradicijske odore ne samo Austrijancima nego i tisućama tamo nazočnih stranih turista, koji su ovih dana preplavili Beč.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije