Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbor večernjeg lista i poslovnog dnevnika

Večeras veliko finale izbora gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine

Gospodarstvenik godine
Pixsell
04.12.2023.
u 08:02

Stručni žiri izbora Gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine nominirao je pet najuspješnijih domaćih poduzetnika i menadžera kao i pet događaja koji su presudno utjecali na ovogodišnja gospodarska zbivanja.

U Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade večeras će biti proglašeni najbolji gospodarstvenici i najznačajni gospodarski događaji godine. Finale je to osmog po redu izbora kojeg tradicionalno organiziraju Večernji list i Poslovni dnevnik, a u kojem najbolje biraju stručni žiri i naši čitatelji.

Stručni žiri izbora Gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine nominirao je pet najuspješnijih domaćih poduzetnika i menadžera kao i pet događaja koji su presudno utjecali na ovogodišnja gospodarska zbivanja. Žiri sačinjavaju urednici i novinari najutjecajnijih izdavačkih i televizijskih kuća, kao i čelnici gospodarskih udruženja te dekani ekonomskih fakulteta četiriju najvećih sveučilišnih centara u Hrvatskoj. Nakon nominacije od strane stručnog žirija, pet gospodarstvenika i gospodarskih događaja bilo je ponuđeno na glasanje čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Među gospodarstvenicima ove su godine nominirani Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, vodeće prehrambeno-prerađivačke kompanije, osnivač i predsjednik Nadzornog odbora najveće privatne energetske i logističke kompanije ENNA grupe Pavao VujnovacGordan Kolak, predsjednik Uprave vodeće domaće industrijske korporacije Končar elektroindustrije, Albert Gajšak, inovator, osnivač i direktor tvrtke za proizvodnju STEM igračaka CircuitMess te Vjekoslav Majetić, osnivač i predsjednik Uprave kompanije DOK-ING, vodećeg proizvođača robotskih i autonomnih sustava.

Od gospodarskih događaja godine žiri je najviše bodova dao ulasku Hrvatske u eurozonu i prelasku na monetarni sustav eura, najavljenoj investiciji Knaufa kod Novog Marofa vrijednoj 120 milijuna eura, dovršetku 53 milijuna eura vrijednog projekta INTEGRA riječke farmaceutske kompanije Jadran – galenski laboratorij, povratku Končar elektroindustrije na Iračko tržište te snažnom rastu dionica koprivničke Podravke čija je tržišna vrijednost prvi put prešla milijardu eura.

Gospodarstvenik i gospodarski događaj s najviše sakupljenih bodova bit će proglašeni pobjednicima po izboru čitatelja. Titulu gospodarstvenika godine po izboru stručnog žirija ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik u Hrvatskoj, čije poslovanje presudno i na pozitivan način utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Pri nominaciji i izboru žiri je vodio računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnosti u poslovanju, natprosječnim poslovnim rezultatima, uspješnom investicijskom projektu, otvaranju novih radnih mjesta te izvoznom uspjehu.

Prošle je godine po izboru čitatelja gospodarstvenikom proglašen Nikola Dujmović iz IT tvrtke Span, dok se žiri odlučio za osnivača i direktora ENNA grupe Pavla Vujnovca. Osim Vujnovca i Dujmovića, u kategoriji za gospodarstvenika godine još su bili nominirani Gordan Kolak iz Končar elektroindustrije, Mate Rimac iz Rimac automobila te Željko Pavlin iz HS produkta.

U kategoriji gospodarski događaj godine u konkurenciji su bili konačna odluka o prelasku na euro, mjere Vlade za ublažavanje negativnih efekata energetske krize, rezultati turističke sezone, završetak procesa preuzimanja Đuro Đaković holdinga te borba protiv inflacije. Žiri se odlučio odluku o prelasku na euro dok je gospodarskim događajem godine po izboru čitatelja proglašena borba protiv inflacije.  

NOMINIRANI GOSPODARSTVENICI I GOSPODARSKI DOGAĐAJI

Gospodarstvenik godine

  1. Martina Dalić, Podravka
  2. Gordan Kolak, Končar elektroindustrija
  3. Pavao Vujnovac, ENNA grupa
  4. Vjekoslav Majetić, DOK-ING
  5. Albert Gajšak, CircuitMess

Gospodarski događaj godine

  1. Prelazak na euro
  2. Knauf investira 120 milijuna eura u N. Marof
  3. Jadran galenski laboratorij – završetak projekta INTEGRA
  4. Podravka prešla vrijednost od milijardu eura
  5. Povratak Končara na iračko tržište

Komentara 1

Avatar razbojnik404
razbojnik404
19:13 04.12.2023.

Moj izbor i to bez konkurencije bio bi: 1. Večernji list, 2. Poslovni dnevnik....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije