Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ASTRONOMSKI FENOMEN

Večeras će biti najvidljivije suze svetog Lovre: 'Idealni su uvjeti, dovoljno je samo da se odmaknemo'

Meteoritska kiša začarala je zvjezdano nebo iznad Svilaje
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
12.08.2023.
u 08:58

Svi oni koji žele vidjeti suze svetog Lovre, najbolji vremenski period za promatrati ih je između ponoći pa sve do jutra. Očekuje se kako bi se moglo vidjeti i do 100 meteora u jednom satu.

Jedan od najljepših astronomskih fenomena, meteorski roj Perzeidi, u narodu poznati i kao suze svetog Lovre, bit će najvidljiviji u subotu navečer.

- Uvjeti za njihovo promatranje ove su godine idealni. Neće biti potrebni nikakvi instrumenti, dovoljno je da se što dalje odmaknemo od javne rasvjete, ističe tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević za HRT.

Svi oni koji žele vidjeti suze svetog Lovre, najbolji vremenski period za promatrati ih je između ponoći pa sve do jutra. Očekuje se kako bi se moglo vidjeti i do 100 meteora u jednom satu. Ove godine su jako dobri uvjeti s obzirom na to da Mjesec izlazi tek oko 2.30, osvijetljen je manje od 10% pa gotovo da neće ometati promatranje.

VIDEO: Hrvatska bi već iduće godine trebala u svemir poslati svoj prvi satelit

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
14:19 12.08.2023.

Ljepo je vidjeti nebeske krijesnice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije