Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o pdv-u

Već izmjene: Obrtnici će PDV ipak plaćati po naplati računa

'01.02.2013., Zagreb -  Na 74. sjednici Vlade RH u Banskim dvorima priopceno je da je agencija Moody\'s Hrvatskoj snizila kreditni rejting, svrstavsi RH u rang investicijskog smeca. Gordan Maras, Slav
'Patrik Macek/PIXSELL'
08.03.2013.
u 20:00

– Linić mi ograničava minus kao fizičkoj osobi, a u isti mah mi želi naplatiti ono što nemam. Oštro se protivimo tom zakonu – kaže nam predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Iako je Vlada u četvrtak donijela novi Zakon o porezu na dodanu vrijednost u kojem, između ostalog, obvezuje obrtnike da plaćaju PDV po izdanom računu, a ne po realizaciji prodaje, već iz Ministarstva poduzetništva i obrta dolazi informacija da će se ta sporna odredba promijeniti.

– Naći će se zajedničko rješenje dvaju ministarstava da se zakon izmijeni amandmanom u interesu obrtnika. Ministri Maras i Linić su se već čuli zbog toga pa ostaje samo pitanje tehničke dorade tih izmjena – neslužbeno doznajemo iz Ministarstva poduzetništva.

Javna je rasprava prošla

Novi zakon čija bi odredba mogla potpuno uništiti obrtnike ministar Linić je Vladi predstavio samo jednom rečenicom i Vlada ju je jednoglasno usvojila. Ministar Gordan Maras, koji na sjednici Vlade nije uopće reagirao na zakon, nakon nekoliko sati kritički se oglasio na društvenoj mreži Twitter poručivši da će predložiti \"popravljanje\" Zakona o PDV-u tako da obrtnici i dalje plaćaju porez po naplati računa. Isti zahtjev u isto je vrijeme poslala i Hrvatska obrtnička komora.

Iz Ministarstva financija pak poručuju da je zakon bio 15 dana na javnoj raspravi i da je svatko mogao na njega reagirati. Ako su imali primjedbe na taj zakon, nejasno je zašto ni Maras ni obrtnici nisu reagirali na vrijeme, prije nego što je zakon usvojen na sjednici Vlade. Iako u Ministarstvu poduzetništva izbjegavaju potenciranje sukoba dvojice ministara i naglašavaju da će kompromisno rješenje pokazati da postoji zajedništvo i suradnja, ipak ostaje činjenica da je Maras nekoliko sati nakon sjednice Vlade javno ustao protiv zakona koji je Linić predstavljao. Ni Linić ni Maras nisu danas bili dostupni da razjasne problem koji je nastao, Linić je navodno cijeli dan bio na sastancima, a Maras jednostavno više nije htio komentirati to pitanje, objasnili su nam u njegovu ministarstvu. Ako Linić tako lako pristaje na izmjenu sporne odredbe, kako nam kažu u Ministarstvu poduzetništva, postavlja se pitanje zašto uopće zakon sadrži takvu odredbu za koju se u startu znalo da će ugroziti obrtnike, koji su već na koljenima. SDP je prije već kritizirao istu takvu odredbu koja već postoji za trgovačka društva, jer u zemlji u kojoj je nelikvidnost jedan od glavnih problema u gospodarstvu teško je očekivati da itko ima novac za plaćanje PDV-a na nenaplaćene račune. I umjesto da je država išla prema ukidanju takve obveze za sve porezne obveznike, odlučila je jednako \"kazniti\" i obrtnike. U Hrvatskoj obrtničkoj komori koja je šokirana tom odlukom predlažu Vladi da svi porezni obveznici, i trgovačka društva i obrtnici prijeđu na plaćanje PDV-a po naplati računa.

Loša prorecesijska mjera

– Linić mi ograničava minus kao fizičkoj osobi, a u isti mah mi želi naplatiti ono što nemam. Oštro se protivimo tom zakonu, imamo potporu Marasa, a očekujemo i daljnju potporu predsjednika države i premijera – kaže nam predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Ekonomski analitičar Guste Santini slaže se s Ranogajcem koji tu odredbu zakona naziva lošom prorecesijskom mjerom.

– Nije dobro, to će dodatno smanjiti likvidnost obrtnika koji su toliko uništeni da ionako nisu spremni za EU – tvrdi Santini. 

>> Maras protiv Linića: Predložit ću da se PDV plaća po naplati

Komentara 12

OB
-obrisani-
20:29 08.03.2013.

Linić je ovakav ili onakav, ali činjenica jest da je prijedlog 15 dana bio na "zidnim novinama". Ispada da su Maras i Ranogajec protekla dva tjedna proveli na Marsu. Ako se tako bore za interese obrtnika, onda ne treba čuditiiti zašto nam i na tomu polju sve "ide dođavola". -------- " Ako su imali primjedbe na taj zakon, nejasno je zašto ni Maras ni obrtnici nisu reagirali na vrijeme, prije nego što je zakon usvojen na sjednici Vlade."

AO
all_or_nothing
21:25 08.03.2013.

nešto mi nije jasno... otkad vlada donosi zakone? valjda ih predlaže a sabor usvaja.

CH
chemica
20:22 08.03.2013.

Linić je svečano obećao da će uvesti naplatu PDV-a po realizaciji. Još jedno obećanje ludom radovanje u nizu. HDZ uvede nebulozu, a SDP je toliko nesposoban da je nije u stanju ukinuti. Ajde, bar ne kradu toliko. Nemaju što više za pokrasti. Sve je HDZ "pobrstio".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije