Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
leko s wieserom

Važno je da hrvatski radnici budu konkurentni na europskom tržištu

leko,wieser (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
24.07.2012.
u 18:51

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Odbora za gospodarstvo i financije Vijeća Europske unije Thomasom Wieserom

Fiskalna i financijska stabilnost Europske unije i eurozone, provedba nužnih reformi prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Unije te financijski aspekti hrvatskog članstva u Europskoj uniji bili su središnje teme današnjeg sastanka potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i Thomasa Wiesera, predsjednika Odbora za gospodarstvo i financije Vijeća Europske unije, priopćili su iz Ureda predsjednika Sabora.

Istaknuvši kako se članice eurozone trenutačno nalaze u fazi razvoja maksimalno rastegnutih uvjeta funkcioniranja, Wieser je najavio da Odbor za gospodarstvo i financije Vijeća EU na jesen planira objaviti dokument koji bi trebao dati smjernice za stvaranje europske bankovne i financijske unije.

– Bitno pitanje, koje se pritom postavlja, ustavna su prava u pogledu fiskalne odgovornosti u pojedinačnim članicama Europske unije – dodao je Wieser te najavio sastanak predsjednika odbora za financije i državni proračun nacionalnih parlamenata.

– Hrvatska punopravnom članicom Europske unije postaje u trenutku ozbiljne gospodarske recesije i nužno je provesti ozbiljne reforme kako bi njeno članstvo u Uniji bilo uspješno – rekao je Wieser i dodao kako je u tom smislu potrebno zaustaviti te smanjiti rast vanjskog duga, pri čemu brigu treba povesti i o reformi mirovinskog sustava i zdravstva, energetskog sustava te željeznice, uključujući opću klimu za nove investicije.

 Wieser je naglasio da je važno da hrvatska radna snaga postane konkurentna na europskom tržištu, "što bez razvoja proizvodnje i porasta izvoza nije moguće".

– Hrvati su svjesni da članstvo u Europskoj uniji nije projekt za jednu generaciju, nego da ono predstavlja anticipaciju benefita za buduće generacije. U tom će smislu  Hrvatska ispuniti sve svoje obveze prije ulaska u punopravno članstvo Unije – rekao je Leko.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora Srđan Gjurković istaknuo je pak da je većina zakona u proteklih šest mjeseci u Saboru donesena s ciljem stabilizacije financija i fiskalne discipline.

Ključne riječi

Komentara 15

UK
Ugo Kajvez
19:15 24.07.2012.

"Važno je da hrvatski radnici budu konkurentni na europskom tržištu" . Zato treba im još smanjiti plače, ...... ili bolje kad idu raditi u EU treba im platiti bantustanske plače ............... . To je izgleda poanta ovakvih priča ..................

UK
Ugo Kajvez
19:17 24.07.2012.

Koje bedastoće, ..... njemački radnik ima 1,500.- eura a hrvatski 300-400 eura, i sad po ovima hrvatski radnik još nije dovljno konkurentan ................. a njemci imaju suficit a hrvatska stalno u deficitu !!?? ................ tko kome podvaljuje ??? .....

OB
-obrisani-
22:28 24.07.2012.

toni ajde bre uzmi si ti stoka sitnog zuba neko bre vase ime npr jovan/ovan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije