Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGROŽAVAJU SIGURNOST

Važan apel vatrogasaca zbog korištenja dronova: 'Ometaju rad protupožarnih zrakoplova'

Požar kod Grebaštice
Foto: Dea Redžić
1/8
13.07.2023.
u 19:28

"Strogo je zabranjeno korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova jer se time izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga", upozorila je Hrvatska vatrogasna zajednica

Zbog jakog vjetra, požar koji je oko 11 sati buknuo kod Grebaštice u blizini Šibenika još uvijek nije pod kontrolom i širi se, a zahvatio je i stambene objekte. Nadležne službe tijekom dana uputile su više apela građanima, kako se vatrogascima ne bi otežavalo gašenje te kako sebe ne bi dovodili u opasnost. Jedan se apel odnosi i na korištenje dronova koji ometaju rad protupožarnih zrakoplova, a koji su danas uočeni. 

"Danas prilikom gašenja požara kod Grebaštice uočeni su dronovi koji ometaju rad protupožarnih zrakoplova. Zabranjeno je korištenje dronova prilikom gašenja iz zraka jer time ugrožavate sigurnost zrakoplova koji vas zbog dima sigurno ne bi primijetili", istaknuo je DVD Hvar. 

"Dron je zrakoplov. Na njega se primjenjuje zračno pravo. Kršenja propisa zakonski su kažnjiva. Nipošto nemojte letjeti blizu mjesta na kojima se odvija hitna intervencija. Nipošto nemojte letjeti blizu zrakoplova, zračnih luka i helidroma. Ako vi letite, mi ne možemo", stoji u videu kojeg su podijeliti vatrogasci. 

Sličan je apel ranije uputila i Hrvatska vatrogasna zajednica, a u njemu stoji: "Apeliramo na građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali. Također, strogo je zabranjeno korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova jer se time izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga". 

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Apokaliptični prizori iz Dalmacije: Gore kuće i automobili, MUP evakuira ugroženo stanovništvo

Tijek događaja možete pratiti OVDJE

Komentara 1

AL
AlfaMike
21:27 13.07.2023.

Samo kažnjavanje pomaže . Desetak tisućica €, pola godine zatvora i problem riješen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije