Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko podmeće

Vatru počinju paliti iz užitka, poslije iz bezobzirne osvete

požar Perković (1)
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
20.08.2012.
u 20:43

Unatoč dugotrajnu terapijskom postupku teško je postići napredak jer pacijenti često ponavljaju djelo čije posljedice ne shvaćaju

Iako mu je 74. na plećima, mještani jednog sela iz sjeverozapadne Hrvatske strahuju od dana kada će njihov susjed F. D. napustiti bolnicu u Popovači. Jer, ondje je već treći put, na višegodišnjem liječenju, zbog svoje uporne, nezadržive i, čini se, neizlječive potrebe za podmetanjem požara.

 Platila susjedova slama

Prvi je potpalio kada mu je bilo 18 godina. Završio je u Vrapču, a potom je desetak godina palio po svom kraju i tvrtkama u kojima je radio. Kada je uhvaćen na djelu, upućen je prvi put i u Popovaču, a tijekom 15-godišnjeg liječenja oduzeta mu je i poslovna sposobnost; skrbnik mu je najprije bio otac, potom susjed, no nakon izlaska na slobodu, nije dugo izdržao: lutao je, radio sezonske poslove, no na povratku kući ovaj put “platila” je susjedova slama.

F. D. je muškarac iz ruralne sredine, nižeg intelektualnog statusa, iz obitelji narušenih odnosa, sklon piću i paljenju vatre u mjestu stanovanja. Počeo je paliti iz užitka, nastavio iz bezobzirne osvete. Upravo navedene osobine koje posjeduje čine ga “piromanom iz udžbenika”, otkriva dr. Dražen Kovačević, forenzični psiholog iz Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, govoreći o toj iznimno aktualnoj temi zbog požara koji cijelo ljeto bijesne Jadranom, ponajviše izazvani ljudskim faktorom.

– Ta neodoljiva potreba za podmetanjem vatre spada u poremećaje kontrole impulsa, poput kockanja ili kleptomanije. Nastaje zbog zadovoljstva koje osoba pritom doživljava bez ikakva osjećaja krivnje. Najčešći uzroci takva ponašanja su nemir i bijes pa je nemoguće predvidjeti kad će se djelo ponoviti – tumači dr. Kovačević, otkrivajući da su piromani u 85 posto slučajeva – muškarci. Oni se, pri činjenju takvih djela najčešće nalaze u stanju razdražljivosti i, često, pod utjecajem alkohola, osobito ako se potpaljivanje događa noću. Vrlo često su u pitanju mentalno retardirane osobe, motivirane željom za skretanjem pozornosti ili ljutnjom prema drugoj osobi. Podmeće li se, što je rjeđe, požar u urbanoj sredini, uzrok je najčešće psihoza.

Uživaju kad gori

– Kod pacijenata sklonih podmetanju požara uvijek postoji rizik od ponavljanja djela. Oni uživaju kad vatra gori, ne shvaćajući da se požar može i proširiti. Unatoč dugotrajnom terapijskom postupku teško je postići napredak jer zbog nižeg intelektualnog statusa ti ljudi ne uče na vlastitim pogreškama pa vrlo često ponavljaju djelo, čije posljedice ne shvaćaju – kaže dr. Dražen Kovačević.

Ključne riječi

Komentara 18

BE
beris12
21:17 20.08.2012.

Pa nije Hrvatska u situaciji kao Amerika gdje na velikim prostranstvima bijesne danima šumski požari. Svi ti požari se mogu ugasiti na vrijeme, jer su svi tereni više manje pristupačni, osim minskog terena. Za to treba pitati Linića koji je smanjio tzv. doprinos za općekorisne funkcije šuma skoro na nulu, i time je pogodovao krupnom kapitalu koji drži veći dio hrvatske imovine u svojim rukama. Da nije smanjio, vjerojatno bi više novaca bilo za vatrogasce, lokalnu samoupravu, i za održavanje protupožarnih prosjeka. To je to. Postoji i video nadzor na većem dijelu hrvatskog područja. Prema tome, bez obzira na sušu, požari bi se efikasnije mogli gasiti, a za to treba malo više love.

OB
-obrisani-
21:37 20.08.2012.

"....ovdje nema vlaka koji bi bacio iskru..." koja je to obmana, kao da jedino vlak i "iskra od kotača" može izazvati požar

OK
okvardz
21:15 20.08.2012.

Nase obavjestajne sluzbe slabo rade svoj posao jer mi nemamo pojma tko nam sve boravi u Hrvatskoj.Jedan dio pozara je sigurno podmetnut rukom nasih susjeda ili domacih istomisljenika.Mafijaska hobotnica je isplela svoje krakove u sve pore drustva i zbog toga toliko pozara,pljacki banaka.posta,mjenjacnica,nerijesenih ubojstava itd!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije