Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnjivi poslovi

Vatikanska banka kao praonica novca: Optužene još dvije osobe

Sikstinska kapela Vatikan (1)
Reuters/PIXSELL
06.07.2013.
u 20:33

Istraga je zaključena optužnim prijedlogom protiv donedavnog direktora IOR-a Paola Ciprianija i njegova zamjenika Massima Tullija.

Bilo je još 13 sumnjivih bankarskih operacija vatikanske banke IOR (Istituto per le Opere di Religione), osim prebacivanja 23 milijuna eura u druge banke.

Istraga je započela 2010. godine kada je talijanska središnja banka (Banco d\'Italia) zatražila zamrzavanje 23 milijuna eura koji su iz vatikanske banke prebačeni u banku JP Morgan u Frankfurtu (20 milijuna eura) preko talijanske banke Credito artigiano i u talijansku banku Banca del Fucino (3 milijuna eura). Kasnije je novac odmrznut, ali se istraga nastavila sve do danas, kada je zaključena optužnim prijedlogom protiv donedavnog direktora IOR-a Paola Ciprianija i njegova zamjenika Massima Tullija, dok je za bivšeg predsjednika IOR-a Ettorea Gottija Tedeschija predloženo arhiviranje istrage jer nije odgovoran za pranje novca.

Paolo Cipriani i Massimo Tulli, koji su 1. lipnja podnijeli ostavke, trebali bi odgovarati pred talijanskim sudom za 13 različitih bankovnih operacija u IOR-u kojima su u razdoblju 2010.-2011. kršeni zakoni protiv recikliranja sumnjiva kapitala. Kroz te operacije, ocijenili su na koncu istrage tužitelji Giuseppe Pignatone i Nello Rossi, te zamjenici Stefano Fava i Stefano Pesci, oprano je gotovo 24 milijuna eura, 23 milijuna ranije spomenutih i 13 operacija s manjim iznosima.

Ista istraga oslobodila je svake odgovornosti Ettorea Gottija Tedeschija, koji je smijenjen prije godinu dana, dok su Cipriani i Tulli otišli tek prije pet dana. Istraga pokazuje da je Gotti Tedeschi zaista bio nevin u tim operacijama, jer ga je dvojac Cipriani-Tulli držao podalje od operativnih odluka. Čak što više, talijanska istraga tvrdi da je „objektivno utvrđeno da je Gotti Tedeschi uvodio novu poslovnu politiku, koja je imala dovesti Vatikan u sklad s najboljim međunarodnim standardima suzbijanja recikliranja novca“. A, on je bio maknut, dok su se do sada održali Cipriani i Tulli. Umjesto Tedeschija na položaj predsjednika IOR-a postavljen je Ernst von Freyberg, ali tek na dan odlaska Benedikta XVI., odnosno njegovo imenovanje je bio posljednji čin sada umirovljenog pape.

>>Direktor Vatikanske banke i njegov zamjenik podnijeli ostavke

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije