Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Vatikan o umjetnoj stanici: Ovo je dokaz ljudske inteligencije!

biskupi
Reuters
VL
Autor
Diana Glavina
21.05.2010.
u 18:56

- Ne vidim nikakve teološke zapreke za takva znanstvena istraživanja, odnosno da bi Bog bio protiv takva zahvata –- rekao nam je don Živko Kustić.

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco znanstveni uspjeh stvaranja sintetičke bakterije ocijenio je “znakom velike ljudske inteligencije, koja je dar Božji”. Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi izjavio je kako još nije pročitao cijeli članak te kako su u prošlosti neke slične najave poslije bile drukčije ocijenjene. Vrijednost otkrića, pokazalo se na dulju stazu, bila je manja od najava.

- Ne vidim nikakve teološke zapreke za takva znanstvena istraživanja, odnosno da bi Bog bio protiv takva zahvata – rekao nam je don Živko Kustić, katolički teolog i publicist, koji smatra kako prije svega u takvim pokusima nije povrijeđeno pravo neke osobe, što bi za Crkvu bilo problem.

- To je daleko od inteligentnog bića, no zašto čovjek ne bi smio pokušati stvoriti život jer je čovjek gospodar prirode i time nikoga neće povrijediti. Ako stvori nešto što je živo, onda je to jednostavno živo – kaže don Živko Kustić odbacujući mogućnost da se čovjek na taj način stavlja u ulogu kreatora, tj. da se “igra Boga”.

Ključne riječi

Komentara 24

DO
DoktorAmer
19:54 21.05.2010.

Streptomicin, a sto ako razviju bakterije koje razaraju iskljucivo kancerozno tkivo? Dijagnoziraju rak necijem djetetu, daju mu inekciju takovih bakterija i za tjedan dana klinac je zdrav. Nesto takovog je vjerojatno i krajnji cilj ovakovih pokusa. Na takovog nesto sigurno bi svi pristali. Nema napredka bez rizika.

ŠI
šimuka
21:02 21.05.2010.

DOKTORE AMERE Interesira me da li si i ti sudjelovao u ovom projektu.

OB
-obrisani-
19:18 21.05.2010.

Dragi don Živko Kustić je čovijek vjere a ne mkrobiologije, i za njegovu informaciju niti virus Ebole ili bakterija kuge ne pokazuju neku inteligenciju ali vrlo dobro ubijaju. Kako će se ponašati jedna ovakve umjetno generirana bakterija u prirodnome okruženjuu mi ne znamo i nemožemo predviditi i od generiranja bakterija koje “jedu“ stanice tumora , uištavaju naftno zagađenje ili prerađuju smeče do novoga patogenog “super organizma“ je mali korak. Ovime je otvorena Pandorina kutija i ne treba imati iluzije da se ovo ne bude koristilo u nekom ratu gdje programirana bakterija napada samo osobe određene boje kože npr, a to je onda smak svijeta i poštovani don Živko Kustić je izgleda zaboravio da uz Božansku snagu kreacije postoji i božanska snaga destrukcije i da nije na ljudima da se igraju Boga. Ako Boga i nema ima ga sada a kakve su mu namjere to će se vidjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije