Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobri filmovi

Vatikan: "The Blues Brothers" primjeren su katolički film

Blues Brothers
18.06.2010.
u 13:33

Autor teksta o filmu je glavni urednik vatikanskoga glasila Osservatore Romano Gian Maria Vian.

Kao uzoran katolički film ocijenio je vatikanski list Osservatore Romano film "The Blues Brothers", u članku na 30. godišnjicu (16. lipnja) izlaska toga kultnog filma. Autor teksta je glavni urednik vatikanskoga glasila Gian Maria Vian. Objavljene su i slike glavnih aktera, Johna Belushija i Dana Aykroyda, te naslov: "U misiji za Boga (i film)".

"The Blues Brothers", redatelja Johna Landisa, u američkim kinodvoranama pojavio se 16. lipnja 1980. "Nezaboravan je film i, na osnovi činjanica, katolički",  piše Gian Maria Vian. Jednog brata, Jakea Bluesa, glumi John Belushi (umro je dvije godine poslije izlaska filma), a drugoga, Elwooda Bluesa, Dan Aykroyd. Jack i Elwood Blues žele ponovno okupiti stari sastav, jer su u "misiji za račun Boga", kako bi prikupili novac s kojim bi spriječili zatvaranje sirotišta Sant’Elena i Santa Sindone u kojima su odrasli.

Osservatore Romano drži kako detalji u filmu nisu slučajni. Slika mladog i snažnog Ivana Pavla II. u kući iznajmljivačice soba koja ima sicilijanski naglasak i odjevena je u crno, dakle, katolkinja je kao i Alan 'Mr. Fabulous' Rubin, poljskog podrijetla. Gian Maria Vian piše kako su Jake i Elwood odrasli u sirotištu, kako je na određeni način stroga, ali dobra časna sestra, Sister Mary Stigmata, koja treba platiti 50.000 dolara poreza, jer će u surptonme biti zatvreno prihvatilište za djecu.

Braća Blues uspjevaju ponovno okupiti glazbeni sastav, prikupiti novac i spasiti sirotište od zatvaranja. "U povijesti filma i filmske glazbe je i taj nezaboravan film. Gledajući činjenice, to je i katolički film", zaključuje Osservatore Romano.

Komentara 3

AG
Agramer198
18:47 18.06.2010.

Vatikan se ne bavi meteorologijom.. Ako razne kvazi-organizacijice i kvazi-mislioci smatraju da imaju pravo dijeliti svoje mišljenja i razmišljanja o svijetu,onda ja mislim da to isto ima pravo i Vatikan...

OB
-obrisani-
22:42 18.06.2010.

Baš je dobar film, izuzetan i tema mu je baš religiozna na duhovit način.

OB
-obrisani-
16:48 18.06.2010.

Hhehe! Ma prihvatiće oni i Last temptetion of the Christ koa najbolji ikad snimljen film o Kristu samo kad shvate d više ne mogu prodavati maglu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije