Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštra kritika

Vatikan protiv britanskog zakona o vjenčanju homoseksualaca

vatikan
Reuters/ PIXSELL
07.02.2013.
u 11:35

Brak se sklapa između jednog muškarca i jedne žene radi utemeljivanja jedne obitelji, ponovio je Paglia crkvenu doktrinu, te naglasio kako devijacije od toga nauka mogu poremetiti ljudsko društvo

Crkvena doktrina glede vjenčanja homoseksualaca je vrlo jasna, izjavio je mons. Vincenzo Paglia, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj koji je potom i izrazio svoju solidarnost s britanskim biskupima, kao što je izrazio i solidarnost s francuskim biskupima, u njihovu protivljenju zakonima kojima se omogućava sklapanje brakova između istospolnih osoba. Paglia je komentirao usvajanje zakona o \'\'gay brakovima“ koji je na prijedlog vlade premijera Konzervativne stranke, Davida Camerona, usvojen u Donjem domu britanskog parlamenta. Naglasio je i kako više tisućljetna kulturna i sudska tradicija, ne samo kršćanstva, nije predviđala homoseksualne brakove.

- Brak se sklapa između jednog muškarca i jedne žene radi utemeljivanja jedne obitelji - ponovio je Paglia crkvenu doktrinu, te naglasio kako devijacije od toga nauka mogu poremetiti ljudsko društvo. Bivši rimski papin vikar i bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Camillo Ruini, također je komentirao zakone kojima se omogućavaju istospolni brakovi. - Nitko ne sputava slobodu osoba, uključujući tu dakako i homoseksualce, da se međusobno spajaju kako najbolje misle. Pitanje je da li se tu radi onda o pravoj obitelji - rekao je kardinal Ruini.

- Osobe zdravog razuma, bile one vjernici ili ne, shvaćaju da je temeljna zadaća obitelji stvarati i odgajati djecu i da djeca, radi dobrog razvitka, imaju potrebu imati jednog oca i jednu majku - objasnio je Ruini svoje stajalište. I u Italiji, a posebno sada u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore koji će se održati 24. i 25. veljače, govori se o prijedlogu zakona kojim bi se omogućili \'\'gay brakovi“. Ruini kaže kako se \'\'talijanski narod, bogat zdravog razuma, neće dati lako zavarati“. Kada se govori o načelima, onda ljudi mogu steći dojam kako se radi o apstraktnim stvarima i kako su danas važnije druge stvari, ali ako se kaže, na primjer, kako je riječ o obitelji onda je \'\'interes mnogo važniji, jer znamo svi da je obitelj važna na mnogim razinama, uključujući i na ekonomskoj“, objasnio je Ruini zašto se pitanje \'\'gay brakova“ ne bi trebalo smatrati apstraktnom stvari.

I sadašnji predsjednik talijanskih biskupa, kardinal Angelo Bagnasco, protivi se usvajanju zakona kojim bi se i u Italiji omogućilo vjenčanje istospolnim parovima. Lijevi centar u kojem su u koaliciji Demokratska stranka i još ljevija stranka SEL (Ljevica, ekologija i sloboda) Nichija Vendole, pobjedi li na izborima, predviđa usvajanje zakona kojim bi se priznavalo istospolnim parovima identična prava koja imaju vjenčani heteroseksualni parovi. To još nije zakon o sklapanju brakova, ali Vendola koji je predsjednikom regije Puglije i deklarirani homoseksualac i vjernik kaže kako bi se volio vjenčati sa svojim istospolnim partnerom. Ne samo zbog zakona usvojenih u Francuskoj i Velikoj Britaniji, već i zbog mogućeg usvajanja sličnog zakona i u Italiji, talijanska se Crkva oglasila i odbacuje \'\'gay brakove“.

>>Britanski parlament podržao gej brakove: \'Nije važno koga volite\'

Ključne riječi

Komentara 7

LC
luka_cro
12:06 07.02.2013.

Bravo, tako jest i tako ce biti! A ovi Englezi neka slusaju svoju "svetu" kraljicu

CO
coconut
19:38 07.02.2013.

nadam se da ne namjeravaju posvajati djecu jer s obzirom na posljednje znanstveno priznato istraživanje gej zajednica nije dobra za psihološki razvoj djeteta

Avatar EU afrodita
EU afrodita
12:34 07.02.2013.

U Italiji i lijeva Bersanijeva Demokratska stranka i desni Berlusconijev Narod sloboda se zalažu za prava homoseksualnih parova...a gdje je hrvatska desnica???...ulaze u EU a još uvijek su reakcionarni i klerikalni...fuj...pa i David Cameron je glasao za gay brakove iako je konzervativac...kad će HDZ postati liberalna desnica?...ali gore za njih ako se ne promijene...pregazit će ih vrijeme u kojem žive

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije