Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna

Vatikan oduzeo počasnu titulu neposlušnom svećeniku

vatikan
Reuters/ PIXSELL
29.11.2012.
u 14:40

Najavio je da će u Vatikanu potražiti dodatno objašnjenje zbog oduzete mu titule s obzirom na to da ju je dobio za svoje posebne zasluge koje je stekao svojim radom kao predsjednik austrijskog Caritasa.

BEČ – Vrh Katoličke crkve u Rimu oduzeo je Helmutu Schülleru, bivšem bečkom vikaru i voditelju Inicijative 300 „neposlušnih“ austrijskih svećenika, koji pozivaju na pobunu i neposluh protiv Vatikana dok ne pristane na modernizaciju i reforme, počasnu titulu „monsinjor“, koju mu je dodijelio papa, javili su u četvrtak austrijski mediji.

– To nam je priopćeno prije kratkog vremena – potvrdio je glasnogovornik svećeničke inicijative dnevniku Österreich. Isti izvor navodi da eksplicitno obrazloženje oduzimanja počasne papinske titule nije još stiglo, no da se pretpostavlja kako bi razlog tome mogao biti „poziv na neposluh“.

Prema Schüllerovim riječima, on se tim potezom ne osjeća „uzdrman u temeljima“. Najavio je da će u Vatikanu potražiti dodatno objašnjenje zbog oduzete mu titule, s obzirom na to da ju je dobio za svoje posebne zasluge koje je stekao svojim radom kao predsjednik austrijskog Caritasa.

Buntovni austrijski svećenik već je kažnjen prije nekoliko godina kada je austrijskom crkvenom vrhu na čelu s bečkim nadbiskupom kardinalom Christophom Schönbornom otkazao poslušnost te je potom iz Beča premješten za župnika u donjoaustrijsko selo Probstdorf.

– Bili smo prisiljeni pokrenuti ovu inicijativu zbog velikog nezadovoljstva koje vlada – rekao je nedavno Schüller, koji u međuvremenu navedenu Inicijativu pokušava proširiti i na svećenstvo izvan austrijskih granica. Riječ je o Katalogu od sedam zahtjeva, među kojima su i ukidanje celibata, zaređivanje žena za svećenice, pravo na pričešćivanje razvedenih vjernika te pravo da i laici propovijedaju evanđelje. Austrijski mediji pišu da bi, ako crkveni vođe ne pokažu spremnost za konstruktivan dijalog o navedenim kontroverznim temama, moglo doći do rascjepa Katoličke crkve.

>>I Vatikan je upozorio don Ivana Grubišića zbog neposluha

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:42 30.11.2012.

čini mi se da svečenik ne zna osnovne postulate koje je učio.............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije