Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bulevarski tjednik

Vatikan ljutit zbog reportaže o gay svećenicima

gay
AFP
24.07.2010.
u 16:51

Tjednik u vlasništvu Silvija Berlusconija uhodio je 20 dana gay svećenike. Rimski vikarijat smatra da je cilj bio “samo senzacionalizam i blaćenje Crkve”

Rimski vikarijat objavio je priopćenje da je subotnja reportaža tjednika Panorama o noćnom životu gay svećenika “napisana samo radi stvaranja skandala i blaćenja Crkve”. Tajnik rimskog vikarijata kardinal Agostino Vallini ustvrdio je da neki svećenici “ne razumiju što znači katoličko svećeništvo te da nisu trebali postati svećenicima”. Panorama je, inače, tjednik medijske kuće Mondadori koja je u vlasništvu talijanskog premijea Silvija Berlusconija.

Zaprepaštenje u Crkvi

Prateći ih 20 dana skrivenim kamerama, novinar Panorame posjećivao je gay klubove u koje su zalazili i svećenici te je nekoliko njih snimio tijekom seksualnih druženja s partnerima. Jedan od svećenika po imenu “Charles” navodno je novinaru  tvrdio da je “98 posto svećenika koje poznaje gay”, ali mu se požalio i da “postoji beskompromisni dio Crkve koji si ne priznaje stvarnost postojanja gay svećenika”.

Osudivši članak, rimski je vikarijat pozvao svećenike homoseksualce da se zbog dosljednosti prestanu skrivati te da iziđu iz Crkve jer ih ionako nitko ne prisiljava da budu u njoj.

– Ono što je objavio list izaziva bol i zaprepaštenje u rimskoj crkvenoj zajednici. Ne želimo im zlo, ali ne možemo prihvatiti da zbog njihova ponašanja biva blaćena čast ostalih – kažu u priopćenju.

Grijesi i ljudska prava

– Svećenici ne bi smjeli imati dvostruki život, već samo jedan, dosljedan pozivu, darovan Bogu i u službi ljudi, zauzet u svjedočenju evanđelja i moralno primjeran svima - navodi se dalje i dodaje da rimska crkva, u kojoj žive i stotine svećenika pridošlih iz cijeloga svijeta zbog studija, ne razumije ponašanje onih koji žive na način opisan u članku.

Vikarijat se poziva na riječi Benedikta XVI. koji je, posebno posljednjih godina, naglašavao da “grijesi svećenika pozivaju sve na preobraćenje srca i života”. Papa je pozvao na bdijenje “kako se ne bi zablatila vjera, okrnjilo integritet Crkve i oslabilo njenu sposobnost proročanstva i svjedočenja”. Vatikan homoseksualnost ne osuđuje, ali uči da je homoseksualni odnos “istinski neprirodan”. Suorganizator hrvatskog Gay pridea Marko Jurčić smatra da homoseksualaca ima u svim zajednicama u društvu, pa tako i u Crkvi.

– Kako vjerska institucija uređuje unutarnje odnose, to je njena stvar – kaže Jurčić, ali i podsjeća da su novinari, u skladu s društvenom ulogom posla koji obavljaju, često razotkrivali licemjernost političara i svećenika koji su se isticali svojim homofobnim stavovima iako su sami bili homoseksualci. Ustvrdivši da razotkrivanje licemjerja može biti opravdan povod za razotkrivanje, članak iz talijanske Panorame Jurčić ipak nije mogao komentirati jer još nije bio upoznat s načinom na koji je napisan i ponašanjem u društvu dotičnih svećenika, ali je naglasio da se u razotkrivanju ipak moraju poštovati neke norme i ljudska prava.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar mlohavi
mlohavi
16:42 25.07.2010.

obožavam vjerske fanatike... de ljudi idete se drogirajte sa heroinom, kokom ili nečim sličnim... manje šteti zdravlju... (barem okoline)

Avatar Časna seka
Časna seka
19:48 24.07.2010.

Malo ljubavi prema bližnjemu, što sad.

OB
-obrisani-
13:18 25.07.2010.

Ivan1.1U početku bijaše RIJEČ, i RIJEČ bijaše kod Boga, i RIJEČ BIJAŠE BOG. ...14 ...I RIJEČ tijelom postala i nastanila se među nama, i mi smo promatrali slavu njegovu,slavu koju ima kao JEDINOROĐENAC od OCA-pun milosti i istine, ...18...boga nitko nikada nije vidio; JEDINOROĐENAC-BOG, koji je u krilu Očevu, on ga je objavio. .. ...BTW...cijelo IVANOVO EVANĐELJE GOVORI O ISUSU KAO BOGU, .. ..IVAN, 8, 42 Isus im reče:-Kad bi Bog bio vaš Otac, MENE BISTE LJUBILI, jer JA SAM OB BOGA IZIŠAO i DIŠAO. Nisam došao sam od sebe, već me On posla. 8...52....Ako tko drži moju riječ, nikada neće okusiti smrti.....54....Mene slavi Otac moj, za koga vi kažete da je vaš Otac. 55.. Vi ga ne poznate, a ja ga poznam. I ako bih rekao da ga ne poznam bio bih lažac kao i vi Ali ja ga poznam i slijedim riječ njegovu. Abraham otac vaš, treptio je od radosti U ŽELJI DA VIDI MOJ DAN. VIDIO GA JE I OBRADOVAO SE. ZAISTA zaista kažem vam prije nego je Abraham bio JA JESAM (JAHVE). BTW ...JA JESAM U PREVODU ZNAČI JAHVE. Kada je Mojsije pitao Boga kako mu je ime, Bog odgovara Mojsiju;-JA JESAM (JAHVE). Ivan 14, ...6..Ja sam ISTINA PUT I ŽIVOT-reče mu Isus-Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni, (btw, ni muslimani, moj komentar), 7, Kada biste mene poznavali poznavali biste i Oca mog. Vi ga već sada poznajete i VIDJELI STE GA! 8 Filip mu reče: -Gospodine, pokaži nam Oca, i dosta nam je! Toliko sam vremena s vama-odgovori mu Isus i ti me Filipe, nisi upoznao? TKO JE VIDIO MENE, VIDIO JE i OCA. Pa kako veliš: Pokaži nam Oca! Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i DA JE OTAC U MENI? Ja ne govorim sam od sebe riječi koje vam kažem: Otac koji BORAVI U MENI čini svoja djela. Vjerujte mi: ja sam u OCU I OTAC JE U MENI! Ako ne inače, vjerujte zbog samih djela (čudesnih). Pitanje za tebe;-TKO JE USKRISIO ISUSA??? OTAC ili SIN (sam sebe) ili DUH SVETI ili SVA TOJICA , (BOG SVETO TROJSTVO)???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije