Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže dijalog

Vatikan biskupima: Prestanite se sukobljavati s Milanovićem

'bozanic.1'
Foto: ''
1/3
22.07.2013.
u 11:20

Odnosi su najgori dosad, ne postoji čak ni kurtoazna komunikacija. Signaliziraju 
da bi susret s premijerom trebao inicirati kardinal Bozanić

Nastavi li zaoštravati odnose s vlastima, vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj uskoro bi se mogao naći na meti kritike Vatikana. Sveta Stolica, naime, već mjesecima nije zadovoljna neprijateljskim odnosom crkvenog i državnog vrha i povremeno šalje poruke kako bi se trebalo potruditi oko pronalaska puta dijalogu, a ne iznova zaoštravati ionako napetu situaciju.

Dopušta se kritika, ali...


– Točno je, stižu signali da se pokuša uspostaviti dijalog s vlastima jer Vatikanu nigdje u svijetu nije u interesu da je mjesna Crkva u sukobu s državnim vlastima. Dopušta se kritika i, naravno, brane se kršćanske vrijednosti i stavovi, ali se izbjegava svaki izravan konflikt s vlašću jer, osim što to dugoročno opterećuje međusobne odnose, kontraproduktivno je za cijelo društvo jer se sve inicijative blokiraju bez obzira na to s koje strane dolaze – kaže naš sugovornik iz crkvenog vrha. Međutim, da bi došlo do dijaloga, jedna od strana trebala bi popustiti i prva pružiti ruku, odnosno, predložiti za početak barem dobru želju za susretom, a onda bi se on i realizirao u nekom kraćem vremenu.

– Susret treba biti na najvišoj razini, kako bi se svima poslala jasna poruka. Na primjer, kardinal Bozanić i premijer Milanović – kaže naš sugovornik iz Crkve.

No, odnosi kardinala Josipa Bozanića i premijera Zorana Milanovića najgori su dosad. Ne postoji, naime, nijedan oblik (čak ni kurtoazne) komunikacije. A upravo, prema signalima koji na Kaptol stižu iz Vatikana, kardinal Bozanić bio bi najpodobnija osoba koja bi inicirala susret s premijerom. To je, istini za volju, objektivno jako teško jer se kardinal Bozanić u posljednje vrijeme upravo u očima vjernika odlično pozicionirao kao najjači oponent vlasti i najotvoreniji kritičar, šira javnost to doživljava čak i kao otvorenu opozicijsku poziciju, što sigurno nadilazi i Bozanićeve ovlasti i kapacitete.

– Budući da će Vatikan početkom jeseni inzistirati na uspostavi toga dijaloga, možda je dobro izbjeći tu stvorenu situaciju pa bi se umjesto kardinala s premijerom trebao susresti netko drugi od biskupa. Čini se da je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić tu najpodobnija osoba – kažu nam u crkvenom vrhu.

Kao u komunizmu

Doznajemo i da je Sveta Stolica jako nezadovoljna činjenicom da se mješovita crkveno-državna komisija uopće ne sastaje premda je ona najpozvanija za rješavanje mnogih problema i upravo bi ona mogla biti mjesto na kojemu počinje razgovor.

– U komisiji sjedi s jedne strane nekoliko biskupa, koji predstavljaju HBK i predvodi ih kardinal Bozanić, a s druge strane su ministri iz Vlade. Dakle, svi imaju i znanja i ovlasti – kažu nam na Kaptolu dodajući da se u Vatikanu najviše čude neaktivnosti te komisije i što se sve prepušta strastima i frontovskom ratovanju kao u vrijeme komunizma.

>> Bozanić: Hrvatska u EU ne smije zanijekati svoje svetinje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije